Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Emléktábla a dédnagypapának

Ofner Magdolna dédnagyapja, a hajdani sebész Győr egyik meghatározó személyisége volt.
Ofner Magdolna tavaly kezdett dédnagyapja életével foglalkozni. Az összegyűlt családi adatok tanúsága szerint a vármegye hajdani sebésze Győr orvostörténetének egyik meghatározó személyisége volt

Dr. Ofner József
Az egész úgy kezdődött, hogy Ofner Magdolna eszébe jutott egy szomorú emlék, az az egykori este, mikor értesítették a családot, hogy felszámolják a hajdani belvárosi temetőt.

– Nem olyan anyagi körülmények között éltünk, hogy a dédnagypapa exhumálását és újratemetését vállalni tudtuk volna. Így hamvai ott nyugszanak a sírkertből kinőtt valamelyik új épület alatt. Ahogy öregszik az ember, egyre jobban kötődik a múlthoz, ezért tavaly elkezdtem böngészni a levéltárban és néhány plébánián, összegyűjtöttem a dédnagypapával kapcsolatos fellelhető adatokat.

Az aprólékos családtörténeti kutatás során kiderült: Ofner József nem akármilyen orvosi pályával büszkélkedhet. Tizenhét évesen, 1832-ben vették fel a győri sebészek céhébe. Két évig Bécsben, egy neves törvényszéki sebészmesternél tanult, majd Székesfehérváron Szaváry István segédjeként ténykedett, illetve előtte három évig az osztrák császárvárosban végzett egy sebészeti tanfolyamot.

Ezután oltóorvosnak nevezték ki az egyik osztrák városban, ahonnan 1851-ben települt Győrbe, ahol négy év múlva városi alorvos, illetve a vármegye sebésze, 1857-ben városi halottkém lett. A feljegyzések tanúsága szerint a Kossuth utcai Szentháromság-kórház (ma általános iskola) egyik legelismertebb orvosa volt.

– Családtörténeti kutatásnak indult, de a régi iratokból olyan, orvostörténeti szempontból is fontos adatok kerültek elő, amelyek megerősítették az elhatározást, hogy a hajdani kórház falán emléktáblával örökítsük meg Ofner József nevét.

Támogatásáról biztosított Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke is, sőt, dr. Bugovics Elemér főorvos, a megyei kórház főigazgatója is biztatott: a dédnagypapával kapcsolatos dokumentumokból néhányat szívesen elhelyeznének az intézmény orvostörténeti tárlóiban.
A megyei kórház főigazgatója ezt a szándékot a Kisalföld érdeklődésére is megerősítette: minden olyan „relikviát" örömmel fogadnak, amely a hajdanvolt elődök szakmai hírnevét öregbíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámosszabadi óvodajaj

Több gyermeket is elküldtek a vámosszabadi óvodából azzal az indokkal, hogy az anyuka vagy munkanélküli, vagy épp kistestvért várnak a családban. Az indokot az egyik esetben az édesanya munkanélkülivé válása jelentette, s ezt az óvodavezető írásba is adta azzal a kiegészítéssel, hogy zsúfolt az intézmény, a gyermek pedig sokat betegeskedett, ezért nem tartják a helyét. Tovább olvasom