Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Emlékoszlopot avattak a győri akadémisták tiszteletére Győrben

A Napóleon elleni 1809-es kismegyeri csata akadémista hőseinek tiszteletére emlékoszlopot avattak pénteken a győri Széchenyi István Egyetem központi campusán.

A huszonkilenc győri joghallgató hősiessége a feledés homályába veszett, pedig hazaszeretetükkel és a város iránti ragaszkodásukkal példát mutattak - mondta Szekeres Tamás rektor köszöntőjében.

Simon Róbert Balázs alpolgármester ünnepi beszédében felidézte, hogy a Győri Királyi Akadémia bátor diákjai fegyvert ragadva életüket áldozták hazájuk védelmében.

Az 1809-es kismegyeri csata kultuszáról szólva a politikus hangsúlyozta, hogy az évente megrendezett megemlékezésekkel, a csata helyszínén tartott hadijátékokkal az áldozatok előtt hajtanak fejet a nemzetiségüktől függetlenül.

Mint emlékeztetett rá, az ütközetben - amely győzelmet hozott a francia túlerőnek - több mint háromezer francia, magyar és osztrák katona lelte halálát.

Lebó Ferenc szobrászművész alkotása, a rusztikus kőoszlop az egykori akadémisták, tizennyolc-húszéves fiatalok önfeláldozását, bátorságát és kötelességtudatát fejezi ki - méltatta az alkotást Szalay Gyula, az egyetem dékánja az ünnepségen.

Kismegyeren - amely ma Győr egyik kertvárosa - zajlott a napóleoni háborúk egyetlen, a Magyar Királyság területét érintő ütközete.
Egész Európában ez volt az utolsó nemesi felkelés, azaz insurrectio.

A közhiedelemmel ellentétben azonban nemcsak nemesek vettek részt a Napóleon seregével vívott csatában, hanem reguláris csapatok is: János osztrák főherceg - magyar és cseh királyi herceg - IX. hadtestében sok magyar katona is volt.

Az ütközetben elesett áldozatok emlékére a csata helyszínén 1897-ben emlékművet állítottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okostelefonok: elkészült az `Öt perc szünet´ továbbgondolt változata

Győri fejlesztés is szerepel az ország leginnovatívabb, infokommunikációs termékei között. Tovább olvasom