Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Eltűnt egy Borsos-alkotás a temetőből

Eltűnt – valószínűleg ellopták – a nádorvárosi temetőből Borsos Miklós egyik alkotása. A méretes vörösréz dombormű, a Napkorongban madár a Kossuth-díjas szobrászművész édesapjának síremlékét díszítette.

Most készülő könyvéhez térképezi fel a megyeszékhely temetőit Tóth Vilmos győri történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szakértője. A múlt héten a nádorvárosi sírkertben felfedezte, hogy eltűnt a Borsos Miklós édesapjának síremlékét díszítő, a Kossuth-díjas szobrászművész által 1968-ban készített 50x60 centiméteres vörösréz dombormű.

– A Borsos család az első világháború után érkezett Győrbe, ahol a második világháború végéig az alkotó is lakott. Édesapja, aki órás- és ötvösmester, ékszerész volt, ötvenegyben halt meg és a nádorvárosi temetőben nyugszik. Síremlékét tizenhét év múlva avatták fel, amit teljességgel Borsos Miklós alkotott. Ennek volt látványos eleme a Napkorongban madár című alkotás, aminek nyoma veszett. A sírkövön jól látszik a feszítővas nyoma – említette Tóth Vilmos, aki még hozzátette: tavasszal, amikor ezt a parcellát mérte fel, még megvolt a dombormű.

Beszélt arról is, hogy néhány éve magának a neves alkotónak is ellopták Budapesten, a Farkasréti temetőben található síremlékéről a saját készítésű, Hajnal című bronz domborművét.

– A nádorvárosi temetőben – jelenlegi tudásunk szerint – négy Borsos Miklós-alkotás volt. Ebből kettő a művész korai művének számít. Az egyik 1938-ban, a másik, az Imádkozó – más néven Sirató Mária-fej – 1941-ben készült. Ezekről nincs sok információ, mert L. Kovásznai Viktória mérvadó Borsos-katalógusa szerint néhány évtizeddel elkészültük után eltűntek, kikerültek a temetőből, vagy lappanganak, ismeretlen helyen vannak valahol. A negyedik alkotás, ami még a sírkertben található, a művész mostohaanyjának sírkövét díszíti. Ez egy kisméretű, kőből készült angyalszobor 1972-ből.

Az eltűnt, valószínűsíthetően ellopott Napkorongban madár című alkotással kapcsolatban megkérdeztük a Győr-Szol Zrt. illetékesét. Ozsvárt Tamás szóvivő elmondta: hozzájuk nem érkezett bejelentés az eltűnt vörösréz alkotással kapcsolatban. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint a győri kapitánysághoz sem. Úgy tudjuk, hozzátartozók nincsenek, a sírhely megváltását, gondoz(tat)ását egy alapítvány végzi, akiket nem sikerült elérnünk. Annyi bizonyos, hogy a nádorvárosi temető szegényebb lett egy művészi sírkerti alkotással, ami vélhetően egy fémgyűjtő telepen „végezte".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztújítás a győri Fidelitas szervezetében

Radnóti Ákost ismét elnökké választották, 2007. óta a 4. ciklusát kezdi meg a szervezet élén. Tovább olvasom