Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Elpártoltunk a belvárosi üzletektől

Győr - A belvárosi kereskedők többsége körülbelül öt éve nem emelte látványosan az árait, mégis – úgy vélik – okuk van a panaszra. Erről senki nem tehet, egyszerűen ritkábban járunk hozzájuk. A bérleti díj most viszonylag alacsony, inkább a munkabér, a rezsi kitermelése okoz nehézséget.

Össze ne hasonlítsuk a nagy bevásárlóközpontokban még működő üzletek bérleti díjait a belvárosiakéval, körülbelül tíz-tizenkétszeres a különbség. Ugyanakkor az előbbi körbe tartozókról se higgyük, hogy úgymond megfogták az Isten lábát, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a vásárlók néhány üzletet szemelnek ki, s a többi hasonló gondokkal küzd, mint a Baross úti boltok. Holott az önkormányzattól bérelt kis üzletek díja nemhogy növekedett volna, inkább csökkent, mivel tavaly megszűnt az áfafizetési kötelezettségük. Ha tehát csak ezt kellene kitermelniük, nem volna okuk a panaszra, de ott van a további önköltség, amit a vásárlók elmaradozása miatt egyre nehezebb ellensúlyozni.

Szilágyi Tibor, a Bajcsy-Zsilinszky úton működő bőrruha-kereskedés tulajdonosa a Kisalföld megkeresésére elmondta: méltányos bérleti díjat – 26 ezer forintot – fizet havonta, ami tapasztalataink szerint nagyságrendileg megegyezik a többi, Baross út környéki üzlet díjával. A Baross út azonban már egészen más kategóriába tartozik: ott körülbelül háromszor annyiért vehetnénk ki egy helyiséget, mint mondjuk a Jedlik Ányos utcában. Persze az összehasonlítás azért nehézkes, mert a győri korzón főként nagy területű – mondjuk 100 négyzetméteres – üzleteket találunk, ezek 200–300 ezer forintba kerülnek. Ott pedig már valóban véget érhet a számtanunk, ha valaki a bérelt helyiséget kívánja továbbadni. Ehhez joga van, de a magyar kis- és középvállalkozókra aligha számíthat, az albérlő után ugyanis a város kétszeres díjat kér az első bérlőtől, aki erre nyilván a saját hasznát is rá kívánja tenni a megélhetésért. A közfelfogásban pedig az él – nem teljesen alaptalanul –, hogy a többszörös összeget főként a nagyobb, kínai kereskedők képesek kifizetni.

Íme a győri Baross út, ahol már soha nem kell sorba állnunk a pultoknál. Felvételünkön Perger Zoltán és Lengyel Lívia. Fotó: H. Baranyai Edina
Íme a győri Baross út, ahol már soha nem kell sorba állnunk a pultoknál. Felvételünkön Perger Zoltán és Lengyel Lívia. Fotó: H. Baranyai Edina

Szilágyi Tibor szerint a helyzet siralmas. Erről – mint mondja – senki nem tehet, egyszerűen a vásárlók pártoltak el a belvárosi üzletektől. Jóllehet – mondja – ő már hét éve nem emelte az árait és körülbelül öt éve a többi kereskedőnél sem tapasztalhattunk látványos drágulást. Felvetésünkkel, hogy talán nem is pusztán az árpolitika, mint inkább a nyitvatartási rend miatt szívják el a multik a vásárlót, a bőrruha-kereskedő nem értett egyet.

– Voltak kísérletek a környéken az esti nyitva tartásra, többen összefogtak, de semmi nem lett az egészből, mert nem érte meg.

A belváros késő délután, szombaton pedig két óra után kiürül- mondta Szilágyi Tibor.

– Ez van – szögezi le a kereskedő. – Az alkalmazottak munkabérét pedig így is épphogy ki tudják fizetni a győri kereskedők, feleslegesen nem túlóráztathatják őket. Márpedig ha valami, akkor ez tényleg felesleges. Én huszonöt éve vagyok a szakmában, de mostanában normális, ha egy nap egyetlen kabátot adok el, sőt, volt, hogy három nap telt el – ahogy ezt mondani szoktuk – „ütés nélkül". Vagyis egy vevőnk sem volt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Muaddib Győr 2008. október 23. 16:46
  „20. nak kedves én! Leelenőrizted minden butikot hogy fa pofát vág az összes eladó vagy hogy mindenki kinaii ruhát árul.Ez a tipusú laikus hozzászolás tudatlanságból,irigységből és fanyalkodásból ered. Mellesleg ha belvárost emlegetnek mindig butikokat mutatnak a klasszikus butikok már rég kihaltak.Megnézte aki butikozik hogy milyen arányban van a belvárosban az üzletek.
  Meg az is vicc amit a cikk a bérleti dijjak összegéről ir.A belváros bérleti dijjai ami maga horor.
  nekem egyébként nem butikom van.”
 • 20. én... 2008. október 21. 13:54
  „persze nem mennek a lile butik-ba mivel olyan nagy arcuk van az eladoknak,annyit nem mondanak hogy bu-vagy bá!!!meg a kinai ruhájukat eladják 6-7-8ezrekért nevetséges......”
 • 19. Muadib Győr 2008. október 16. 21:07
  „A vevők mindig kombinálnak,EZ VAN
  ha kevesen vannak biztosan drága,ha nincs alkalmazott felvannak háborodva hogy sorba kell álni.
  1995-2003 között jó néhány alkalmazottam volt szinte mindegyikel
  az ismeretlen vevők összeadtak mindha Magyarországon csak családi válalkozások lennének.
  Meg abba ki gondol bele hogy ha höly a válalkozó vagy csak egy alkalmazott van és az áhitott késői nyitvatartáskor mondjuk este nyolc óra tájban egyedül van a bevételel.Édenkert lenne a rablóknak!
  Meg az a szöveg hogy minden drága.
  Azok az emberek akik álandoan ezt a szót használják szegények és ezért a felfogásért azok és ezért is maradnak azok.
  Miért nem lehet a 21 században tudomásul venni hogy az eladó "kinylja a seggedet"elnézést a kifejezésért azt meg kel fizetni.
  Ausztiába sem minden olcsóbb csak a presztizsből hogy elmondjuk ott vásároltunk.
  Ha meg hiányzik valami amit nem kapunk meg akkor megyünk felböszülve a helyi kereskedökhőz és felhábvorodva mondogatjuk
  hogy ez sehol nincsen.
  Én is egyenlőre egyedül dolgozok,ráadásul nem is vagyok kezdő csak nadrágszíjat azon huztam meg hogy őt éve nem tartok alkalmazottat.”
 • 18. dsasdasad 2008. október 15. 16:20
  „vannak nagy hülye hozzászólók. Hogy a fenébe ne lenne drága? 60ezer a minimálbér és ha egy valamire való kabátot akarsz venni az 10nél kezdődik. 4es nem azt mondtam hogy drágább a belváros mint az árkád, hanem egy árban van és megnézheted hol kapsz jobb árut. persze most lehet köpködni de akinek van egy kis igényszinte az nem fog felvenni szakadt ócska kabátot. persze lehet hozni a családsegittőktől ingyen ruhát, lehet azt is hordani akinek megfelel.”
 • 17. lolita 2008. október 15. 11:17
  „Baba etetöszek beszarok a röhelytöl,de hat ez nagyon szükseges,nemde?Meg jo hogy lehet kapni szegeny baba nem is tudom mi lenne e- nelkül!”
 • 16. egy alkalmazott 2008. október 15. 10:09
  „Ha meg elküldi az alkalmazottat,akkor meg azt modjátok, hogy miért küldte el, nem bírja talán kifizetni a minimálbért sem? Rajtatok sem igazodik ám ki senki!”
 • 15. PrettyWoman 2008. október 15. 09:53
  „Baba etetőszék 15000 ezerrel olcsóbb, és ez jó üzlet? Mert eredetileg mennyi lenne? (nekem sosem volt) Atyaég! A párom egy nap alatt csinálna egyet, és csak az anyagköltség lenne. Érdekes, hogy lehet, hogy felnőttem etetőszék, cumisüveg meg egyéb ilyen dolgok nélkül? Igaz, nem is vagyok beszédhibás sem, meg pókharapó sem. Ugyanis - a logopédusok szerint - komoly szerepük van ennek kialakulásában a cuminak.
  8.! Igazad van. Csak valószínűleg a főnöknek büdös a munka, neki jobb, ha valaki beáll minimálbérért (amire nem biztos, hogy be van jelentve) a pult mögé, amíg ő kávézik.”
 • 14. árpádsávos42 2008. október 15. 08:39
  „Az Árkád meg Plaza is tele van cigányokkal! Győrben minden tele van velük! Takarítani kellene.”
 • 13. mindenki más 2008. október 15. 08:37
  „Én még az Árkádban soha nem kaptam semmit! Egy kaptafára készült ruhák 15-18 éveseknek, jó nagy igénytelenséggel körítve! A választék szegényes a 30-50 éves korosztály számára. Pedig én is ott kezdem a körülnézést a kényelem miatt! Nadrágért Parndorfba megyünk,a hosszúság és szélesség ott mindig összhangba van, alkalmi ruhát meg eddig csak a belvárosba kaptunk!”
 • 12. lolita 2008. október 15. 05:14
  „A vasarlas egyetlen egy dologtol függ az anyagiaktol!A szoszoros ertelmeben minden draga,de megis elelmiszert mindig a Teskobol veszem többit pedig austriabol meg a butorokat is ott rendeltem ami joval olcsobb.Nem kell leszolni a Teskot csak körül kell nezni es mindenki megtalalja a magaet,persze kinek mire van szüksege.”
 • 11. vet 2008. október 15. 00:03
  „ha lehet én elkerülöm a Baross utcát.Tele van cigányokkal,ki kíváncsi rájuk???”
 • 10. Korrekt 2008. október 14. 21:52
  „Az országban komoly gondok vannak a mindenkori kereskedök között is.
  Egyfajta anarchia, eszetlen árugazdálkodás folyik.
  Kiszipolyozott alkalmazottak és anyugati árszinvonal stb.
  Elképesztö:(”
 • 9. Bratyi 2008. október 14. 21:44
  „Szörnyű ez a tudatlanság, és irígység keveréke. Aztán csendben legyetek ám, amikor lyukas lesz a nadrágotok! Huzzatok rá Tecsós szatyrot. Bratyi”
 • 8. vásárló 2008. október 14. 20:32
  „Ha kevés a vevő, minek az alkalmazott? Mi lenne ha a tulaj is beállna a pult mögé, nem kellene az alkalmazott minimálbérét is kitermelni.”
 • 7. city-gyor 2008. október 14. 20:27
  „"- Voltak kísérletek a környéken az esti nyitva tartásra, többen összefogtak, de semmi nem lett az egészből, mert nem érte meg.
  A belváros késő délután, szombaton pedig két óra után kiürül- mondta Szilágyi Tibor."

  Én nem emlékszem ilyen kísérletre: biztos, hogy volt ilyen, de valószínűleg rövid ideig, kevés üzletet érintett, és/vagy nem hirdették eléggé. Mert az azért érdekes, hogy a nagy bevásárlóközpontok nem ürülnek ki a fenti időszakban sem... Ha viszont nincs nyitva semmi, akkor nem csoda, hogy az emberek sem mennek oda.

  Az más kérdés, hogy tényleg kényelmesebb, ha egy viszonylag kis helyen, télen fűtött, nyáron hűtött térben mindent megtalál az ember, nem kell két üzlet között akár fél kilométert gyalogolnia esőben, hóban, vagy éppen kánikulában.

  Persze a belvárosnak is megvan a saját hangulata (pl. télen a forralt bor illata száll a szemerkélő hóban - ezt a különleges érzést egyetlen plaza sem tudja pótolni!), talán ezt kellene még jobban kihasználni valahogyan. És persze kiegészíteni a nagy bevásárlóközpontokban is elérhető szolgáltatásokkal (pl. szociális helyiségek, információs pontok, csomagmegőrzők stb.).

  Szóval tényleg össze kellene fogni, amire jó kezdeményezés a Belvárosi Sétálóutcák alapítvány, viszont komolyabban kellene venni, kialakítani egy erős stratégiát. És ebben az önkormányzatnak is jelentős szerepet kellene vállalnia, anyagilag, valamint szervezetileg egyaránt.

  Ezen kívül kellene néhány nagyobb áruház, hiszen a nagy bevásárlóközpontokban is ezek a "húzó erők", amelyek a kisebb üzletekhez is odavonzzák a vásárlókat. Érdekes, hogy régebben több ilyen volt, pl. az Online, vagy az Arrabona bizonyos részlegei, de mára nagy részük megszűnt. Hol van most pl. egy nagyobb, színvonalas kínálatot biztosító műszaki áruház a belvárosban? Nemrég döbbentem rá, hogy ha ilyen típusú terméket szeretnék vásárolni, kénytelen vagyok az Árkádban lévő Saturnba menni, mert hiába járom végig akár az egész belvárost, egyszerűen nincs választék.

  Végül, a közlekedést is lehetne fejleszteni, ingyenesen igénybe vehető belvárosi kisbuszok beállításával, és akkor mindjárt nem lenne akkora gond a parkolók hiánya és a nagyobb távolságok sem.”
 • 6. upho 2008. október 14. 20:20
  „jaj jaj jaj, mindjart elbogom magam! tessek szepen akciozni, aratcsokkenteni es akkor visszaszivarog a vevo! ezt hivjak versenynek nem?”
 • 5. Gáborrr 2008. október 14. 19:43
  „A Tesco hiper az olyan is... sajnos.
  Bár ne legyen igazam.”
 • 4. muaddib 2008. október 14. 19:30
  „Azért legtöbben köpködnek a "kominista"rendszerre de az agyak
  még ott vannak.
  Mindenki úgy hozzá tud szólni a kereskedéshez mint ha évek óta gazdálkodott volna.
  Az Árkád abszolút nem olcsóbb mint a belváros csak egyszerübb ott vásárolni mert nagyjából egyhelyen meglehet "majdnem" mindent kapni.Ha meg mégsem lehet akkor megyünk a belvárosi szakboltokba ha még maradtak és fell vagyunk háborodva hogy az éppen általunk keresett temék nincs ott az üzletben.Pesze olyankor számitana a bolt,nagy vásárlásnál meg megyünk a hiperekbe.Sőt egy kis irigység is van benünk mert azok maszekok
  és felsem merül benünk hogy azok a hipermarketek is nagy tökéseké nem az államé.
  Felvagyunk háborodva ha keveset keresünk de sajnáljuk a másiktól.
  Azt nem kéne elfelejteni hogy akár hol dolgozunk a mi munkánk termése is a kereskedelmebe fog lecsapodni,tehát ha sajnáljuk a kereskedelemtől pár forint különbségért saját magunktól sajnáljuk.”
 • 3. cikk-cakk 2008. október 14. 17:56
  „Mennyi volt az az etetőszék???!!! A Tesco hiperben 4000 Ft-ért vettem egyet!”
 • 2. ennyi 2008. október 14. 17:33
  „én már csak az interneten vásárolok, főleg USA-ból... szállítással, vámmal és ÁFA-val együtt is sokkal olcsóbb, mint itthon. pl. 1 db férfi ing-poló 3.000 ft átszámolva és nem(!) made in china, hanem USA minőség! a kisfiam etetőszékét 15.000 ft-tal olcsóbban vettünk meg a neten keresztül Németo.-ból (úgy hogy házhoz hozták), mint a győri bababoltban...! a magyar kereskedők hiénák!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évi 300 millióba kerül a reform

Győr - A győri önkormányzat évi 300 millió forintot költ pluszban a győri oktatásra a középiskolákat… Tovább olvasom