Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ellenzéki fölény a beszédversenyben

Győr-Moson-Sopron - A megye kereszténydemokrata képviselői voltak a legbeszédesebbek a parlament idei első félévében, míg a leghallgatagabbaknak a fideszesek bizonyultak.


Öt és fél perc híján hat órán át tartották maguknál a szót a megye képviselői az Országgyűlés plenáris ülésein az idei első félévben – derül ki a parlamenti információs rendszer adataiból. Ahogy az lenni szokott, az ellenzékiek beszéltek sokkal többet, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy nekik sokkal kevesebb eszközük van érveik, véleményük kifejtésére, mint a kabinet oldalán állóknak. Nem véletlen, hogy egy átlagos ellenzéki politikus tízszer szólalt fel, átlagosan fél óráig, míg kormánypárti társaik megelégedtek átlagosan 5 felszólalással és alig több mint negyedóra beszéddel.

Ennek ellenére a legcsendesebbek nem a szocialisták voltak, hanem a fideszesek. Öt megyei honatyájuk összesen 74 percig osztotta meg gondolatait a T. Házzal, míg az öt szocialista képviselő 97 percig tette ugyanezt.


A sajátos versenyt – mint általában, ezúttal is – Medgyasszay László nyerte meg. A rutinos kereszténydemokrata képviselő a 24. ˝legszószátyárabb˝ volt az első félévben az egész parlamentben, miután nagyjából annyi ideig beszélt, ameddig egy futballmeccs tart. A második Molnár Csaba előkelő helyezését részben annak köszönheti, hogy előbb közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterként volt tagja a kormánynak, majd kancelláriaminiszter lett. Ő egy kézilabda-találkozó hosszát töltötte ki felszólalásaival. A harmadik a Bakonyszentlászlón élő Hoffmann Rózsa, aki egy focifélidőn át mondta a magáét.

A megyei képviselők döntő többsége legalább ötször kért szót. Négy kivétel akad: Molnár Ágnes és Tóth Tiborné kétszer-kétszer, Kránitz László és Papp József egyszer-egyszer kapcsolta be mikrofonját.

A megyei listavezető Medgyasszay László kérdésünkre három okkal magyarázta, miért beszélt több mint másfél órán át az első félévben. ˝Választókerületemben számos helyi fejlesztés vár megvalósításra, ezeket emiatt folyamatosan napirenden kell tartani. Ilyen a veszprémvarsányi mentőállomás vagy például a 81-es és a 83-as főút felújítása. Emellett én vagyok a kereszténydemokrata frakció egyetlen agrárpolitikusa, így a mezőgazdaság kérdésével is foglalkozom. A harmadik: több korrupciógyanús ügy – Bábolna, Magyar Villamos Művek – is landolt a postaládámban, amelyet szóvá kellett tennem˝ –magyarázta a politikus. Témája ősszel is lesz: októberben törvényjavaslatot terjeszt be, amelynek lényege, hogy az állami tulajdonban lévő termőföldeket ne lehessen eladni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülők építik az iskolát

Hirtelen annyi számítógépet nyert az iskola, hogy szükség van egy új teremre. Pénz nincs rá, de a szülők úgy döntöttek, felépítik.
Tovább olvasom