Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Ellenőrzés a szántóföldtől az asztalig

Február óta dr. Hercsel György vezeti a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságát.

"A gazdasági haszonállatoktól a boltok polcain található élelmiszerekig mindent ellenőrzünk, hogy a fogyasztó biztonságban érezhesse magát" – mondta.

A nyugdíjba vonult dr. Szabó Tamást váltó új igazgató 1982 és 2000 között Pér, Mezőörs és Mindszentpuszta állatorvosa volt, az ottani állattartóknál és a gazdaságoknál dolgozott.

"Ezután kerültem a győri állat-egészségügyi állomásra megyei járványvédelmi szakállatorvosnak, majd lettem később vezetőhelyettes. Az állattartás és járványvédelem a mai napig közel áll hozzám.

Elődeim kiváló szakemberek voltak, az ő munkájukat szeretném folytatni. Amikor a munkámat kezdtem, az állattartás lényegesen számottevőbb volt, mint ma, a feladatunk mégsem lett kevesebb, ellenben átalakult.

Ez három szóban összefoglalva: engedélyezés, ellenőrzés, szankcionálás. Számtalan hazai és európai uniós jogszabály írja elő feladatainkat. Hatáskörünkbe tartozik a takarmányfelhasználás, az állattenyésztés hatósági felügyelete, az állattartó helyek járványvédelmi ellenőrzése, a gyógyszerfelhasználás, az élelmiszer-előállító helyek engedélyezése, a vendéglátás és kereskedelem ellenőrzése.

Tehát munkánk "a szántóföldtől az asztalig" terjed. A gazdasági haszonállatoktól a boltok polcain található élelmiszerekig mindent ellenőrzünk."

"Munkánkat egy többéves integrált nemzeti ellenőrzési terv és monitoringprogram alapján végezzük.

Kockázatbecslés alapján döntjük el, hol és milyen módszerrel, milyen gyakorisággal végzünk vizsgálatot" – folytatta. Az igazgatóságnak összesen száz dolgozója van, s a falugazdász-hálózat is hozzájuk tartozik. Négy kerületi hivatalt működtetnek: Csornán, Sopronban, Mosonmagyaróváron és Győrben.

"Munkatársaim kiváló szakemberek, végzettségüket tekintve állatorvosok, agrármérnökök, vegyészek, élelmiszer-mérnökök és közegészségügyi felügyelők.

Elmondható: a fogyasztói bizalom megőrzése fontos az élelmiszer-előállítók számára, ezért egyre jogkövetőbb magatartást tanúsítanak" – mondta az igazgató.

"Az élelmiszer az unióban már csak kereskedelmi okmányokkal utazik: egy szállítólevéllel, számlával. Nekünk a napi helyzetekhez kell alkalmazkodnunk, hogy a fogyasztó biztonságban érezhesse magát."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos tüzet gyújtani

Általános, országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter; az Országos… Tovább olvasom