Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Életveszély a családi fészekben

Csak aludni szeretnék ­ ezek voltak Kevin utolsó szavai. Aztán örökre elaludt. A hároméves kisfiút apja olyan durván megverte, hogy a teste végül feladta.

Az eset márciusban történt Kaposváron, szeptemberben azzal zárult
le a szociális tárca vizsgálata, hogy megelőzhető lett volna a tragédia, ha
elveszik a családtól a gyereket. A hatóság azonban csak átmeneti otthonban helyezte el az anyjával. Igaz, távol a brutális apától, de ő folyamatosan fenyegette, hogy úgyis megkeresi őket.

Károly Sára pszichológus azt mondta: a szülők többsége tehetetlenségében üti meg gyermekét, mert úgy gondolja, nincs más eszköze. Az ilyen brutális esetek hátterében azonban rendszerint más is van. Gyakori, hogy az apa féltékeny a gyerekekre, vagy a saját sikertelenségéből adódó kudarcai miatt bántalmazza feleségét vagy a gyerekeket. A pszichológus a praxisában azonban nem egy olyan esettel találkozott, amikor megdöbbent a brutalitásával szembesített apa, mondván: őt is így nevelték.

A szülői minta valóban meghatározó: ez az alkoholproblémákra és az
agresszivitásra is igaz, főként a férfiaknál. A lányokra is hatással van,
gyakran választanak olyan férfit, amilyen az apjuk volt, még ha rendszeresen bántalmazta is őket. A rendszeres bántalmazástól ő maga is agresszívvá válhat.

"Az erőszak erőszakot szül ­ mondta Gál Judit pedagógiai szakértő. ­ Éppen
ezért az is utalhat arra, hogy valami baj van egy családdal, ha egy gyerek túl agresszívan viselkedik az iskolában. A problémáknak mindig vannak tapasztalható jelei, amelyet egy óvónő vagy tanító észre kell, hogy vegyen. Leggyakrabban a szorongás és a félelem látszik a gyerekeken, romlik a tanulmányi eredményük, és/vagy visszahúzódók, verekedősek lesznek. Ilyenkor a pedagógusnak kötelessége tájékoztatni a gyermekvédelmi felelőst vagy a gyámhivatalt. Ha pedig bántalmazás nyomát találja, akkor akár a rendőrséget is. Ez persze egy kisebb közösségben nem mindig járható út. A tanárok ugyanis ismerik az agresszív szülőt, és félnek is tőle.

Herczog Mária szociológus azt mondta: a hazai család- és gyermekvédelmi rendszer sokat fejlődött az elmúlt években, mégis lenne min változtatni, hogy elkerülhetők legyenek a tragédiák. A legfontosabb probléma az, hogy kevés a szakember. Magyarországon egy családgondozóra 45 család jutna a törvény szerint. A valóságban azonban vannak olyan területek, ahol több mint száz családra kell figyelnie egy szociális munkásnak. Vagyis kellene, mert ennyi családra odafigyelni lehetetlen. "A törvényben megszabott 45 család is nagyon sok, ráadásul a magyar települések hatvan százalékában egyszemélyes gyermekjóléti szolgálatok működnek ­ mondta Herczog Mária. ­ Az Egyesült Államokból és
Nagy-Britanniából is ismerünk olyan büntetőpereket, ahol a szociális munkás arra hivatkozott, hogy több mint negyven családra kellett odafigyelnie, ami felelősséggel vállalhatatlan, és elfogadta a bíróság ezt a védekezést.

Persze nem csak Magyarországon van hiány szociális munkásokból. Angliában például ezeknek az állásoknak a negyede folyamatosan betöltetlen.˛Akadnak jó példák is. Angliában az elmúlt tíz évben kezdődött a Biztos kezdet program. Már a terhesség idején elkezdenek foglalkozni az édesanyával, ha tudják: baj van a családdal. 2003 óta egy hasonló modell működik itthon is. "Most készítik elő a gyermekvédelmi törvény módosítását ­mondta Herczog Mária. ­ Ebben már szerepelne, hogy egy tragikus kimenetelű eset kapcsán ne csak a szülőket, hanem az ellátórendszert is felelősségre lehessen vonni. Az ismeretterjesztés is fontos lenne: Svédországban és Hollandiában arra is felkészítik a szülőket már a várandósság idején, hogyan kezeljék az agressziót vagy a krízishelyzeteket. Svédországban a leendő szülők 85 százaléka vesz részt ilyen felkészítő tanfolyamokon.˛A büntetés tehát önmagában mit sem ér. Szükség lenne az anya pszichológiai kezelésére és az agresszív családtaggal is szakembernek kellene foglalkozni.

De más szolgáltatások is kellenének például annak érdekében, hogy a
távoltartás ellenőrizhető és betartható legyen. Jelenleg ugyanis az a
tapasztalat, hogy megszületik a távoltartásról szóló határozat, amelyet egy agresszív ember meg sem ért, és csak még dühösebb lesz attól, hogy nem láthatja a gyerekeit. Ilyen dühroham pedig már többször vezetett tragédiához, például Kaposváron is.

Olvasóink írták

 • 11. IhászKároly 2008. december 01. 17:12
  „Nagyon szomorú történet, de valójában a kisalföld megágyaz a fejekben az szdsz családon belüli erőszak c. törvény javaslatához! Drága moderátor elvtárs igy már jó lesz??”
 • 10. raffy2 2008. december 01. 16:57
  „ez egy barom állat,rohadjon meg.”
 • 9. marianna1211 2008. december 01. 16:09
  „Majd a börtönben igazságot szolgáltatnak neki, ott már várják. Nem lesz székrekedés gondja az életben sohasem.”
 • 8. Poltergeist 2008. december 01. 09:33
  „Milyen ember az ilyen,hogy lehet a saját gyerekét valakinet halálraverni???Nem normális idióta állat csak kapnám a kezeim közé szétfejeleném mint gyerekszöcske a harangvirágot.”
 • 7. Goldmund 2008. november 30. 19:56
  „Rengeteg szociális munkást képeznek manapság az állam pénzén. Aztán álláslehetőséget meg nem biztosítanak nekik. Így ahol szükség lenne rájuk ott nincsenek (lásd a cikket), ők meg mellesleg a munkanélküliek számát gyarapítják. Ez ám a pazarlás!”
 • 6. IhászKároly 2008. november 30. 17:35
  „***moderálva***”
 • 5. Judytka 2008. november 30. 16:08
  „Könnyű egy gyerekkel elbánni!Brutális állat!”
 • 4. Imcsi 2008. november 30. 14:16
  „Azért a "Makarenkói pofonnak" néha helye lenne! A többi már brutalitás!”
 • 3. Angels777 2008. november 30. 13:45
  „Az ilyen tetvet, nyakig elkéne ásni és lerúgni a fejét...”
 • 2. b.zoli 2008. november 30. 13:31
  „Az összes embert aki megüti családtagját ( feleségét, férjét fiát vagy lányát ) ahhoz oda kéne menni kb 5 en aztán jol megpiccsantani aztán tudni fogja mi az a bántalmazás! nem a rendörséget kellene bevonni abbol ujjabb verés lessz igaz késöbb ! HANEM: minden önkormányzatnak kikéne jelölni 5 markos legényt és adni nekik 1 szolg . telefont és ahol ilyen brutális dolog történik ott tegyenek rendet! ( adjunk nekik ilyenben szabad kezet ) sztem 50 % is vissza lehetne fogni az ilyen eseteket ! aki meg bántja rettegésbe tartja a családtagjait annak rohadjon le a keze!!!!!!”
 • 1. nane 2008. november 30. 10:34
  „Szemet szemét fogat fogért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovasi és a pécsi bukta – Kispálon csápoltunk, videó!

Győr - A Págiszban lépett fel a Kispál és a Borz. A zenekar énekese a tőle megszokott, nem… Tovább olvasom