Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Elérheti a várost a színes mozgalom

A Színes Város Mozgalom pedagógiai programjának pályázatára a Kovács Margit-középiskola 11. osztályosai egy trafóház és focipálya-kerítés felújítását megcélozva jelentkeztek. Bár nem a győrieké lett a nyertes projekt, ötletük az önkormányzat támogatásával megvalósulhat.

– A művészeteknek ki kell vonulniuk a közterekre, hogy így színesítsék a szürke, néhol rendkívül lepusztult környezetet. Ebbe az izgalmas munkába szeretnénk bevonni az ifjúságot is, ezért jött létre a Pillangóhatás Pedagógiai Program – mesélte a Színes Város Mozgalomról Flór Péter projektvezető.

Kozma Anett osztálytársaival újrafestené az Ikva utcai trafóházat, ez lenne a városszínesítés első lépése. Fotó: Bertleff András
Kozma Anett osztálytársaival újrafestené az Ikva utcai trafóházat, ez lenne a városszínesítés első lépése. Fotó: Bertleff András

A nyugat-dunántúli régióból egyetlen csapat, a Kovács Margit-középiskola 11. osztálya pályázott a városszépítésre, ők az iskola melletti trafóház és focipálya kerítésének festését tervezték.

– Szaktanárunk beszélt a pályázati lehetőségről, s jelentkeztünk rá, mert szeretnénk, ha szebbé válna környezetünk. Lehangoló a szürke panelrengeteg, a színes, vidám épületek javítanák az emberek hangulatát. Nagyon sokan járnak erre, az iskolán kívül van itt idősek otthona, óvoda és játszótér is, s rengetegen laknak is itt. Ők nap mint nap elsétálnak a graffitikkel elcsúfított trafóház és a focipálya lepusztult kerítése mellett, nekik is örömet okoznánk a festéssel – mondta a pályázaton az osztályt képviselő Kozma Anett. Szaktanára, Mile-Tóth Judit hozzátette: – A diákokat is jó érzéssel töltené el a tudat, hogy ők tették széppé. Mivel képzőművészeti iskola a miénk, nagy hangsúlyt fektetünk a népművészet megismertetésére. Ebből kiindulva jött az ötlet, hogy népi motívumok mai, modern formájával díszítsük a falakat és a kerítést.

A szükséges festéket a pályázat nyerteseinek a program támogatója, egy festékgyártó biztosítja, a felújítás engedélyeztetési eljárását pedig a szervezők végzik. Az internetes szavazás alapján a győri diá-
kok ötlete nem nyert támogatást, de úgy néz ki, hogy megvalósíthatják tervüket. Flór Péter elmondta: „Nagyon tetszik az ötlet, ezért megkerestük a terület önkormányzati képviselőjét, Borsi Róbertet, s kértük, hogy segítse a projektet." Első szóra az ügy mellé állt, már keresi a kivitelezéshez szükséges forrásokat. „Támogatok mindent, ami eltünteti a betonjelleget a lakókörnyezetekből. A Színes Város Mozgalom jó kezdeményezés, remélem, hogy ennek nyomán a diákok által megcélzott két felületen kívül továbbiak is megszépülhetnek a jövőben" – mondta a képviselő.

Hozzátette: a panelprogram keretében felújításon átesett házakat is szeretnék minél szebbé tenni. Marcalváros I-en minden utca folyóról van elnevezve, ezért született meg az a gondolat, hogy minden házra valamilyen vízmotívumot festetnek. A munkálatok már ennek jegyében zajlanak, a nemrégiben átadott Lajta úti tízemeletesen látható az első ilyen kép. Ha minden igaz, a Kovács Margit-iskolások elképzelése is megvalósul, a képviselő reményei szerint a következő tanév elején kifesthetik a diákok a trafóházat és a kerítést.

Olvasóink írták

  • 1. lzsuzsanna 2012. március 19. 09:41
    „like”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy boltot a győri Árpád utcában - szemtanúkat keresnek

Szemtanúk jelentkezését várja a rendőrség, akik információval szolgálhatnak a péntek este… Tovább olvasom