Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Éjszakai járatok Győrben: Ön szerint szükség van bagolybuszokra?

Szeptember 17-18-án ismét igénybe vehetik az ingyenes éjszakai buszjáratot a szórakozó fiatalok Győrben. Menetrend szerint induló bagolybuszokra azonban egyelőre nincs pénz.

Mint arról korábban hírt adtunk, az idei Mobilitási Hét és Autómentes Nap keretein belül ismét éjszakai buszok fognak közlekedni Győrben.

Az első hasonló bagolybuszt még 2008 szeptember végén indította el kísérleti jelleggel a Kisalföld Volán a megyeszékhelyen, s az utóbbi két esztendőben is 1-2 nap erejéig élhettek az éjszakai járat kínálta lehetőséggel a győri fiatalok a hétvégi bulizást követően.Hol és mikor közlekednek idén az éjszakai járatok?

Időpont: 2011. szeptember 17-18. (a szombatról vasárnapra virradó éjszaka)

Útvonalak

900-as járat: Kálóczy tér (Széchenyi István Egyetem) - Marcalváros - József Attila lakótelep - Adyváros - Mészáros Lőrinc utca - Kálóczy tér (egész éjszaka óránként)

911-es járat: Kálóczy tér (Széchenyi István Egyetem) - Kisbácsa - Bácsa, Ergényi lakótelep - Víziváros - Kálóczy tér (éjszaka 2 alkalommal).

Akárcsak az utóbbi években, a járatot ezúttal is díjmentesen vehetik igénybe az utasok.


Két nap alatt több mint 400 szórakozó fiatal vette igénybe már 2008-ban

Annak ellenére, hogy a három éve, első alkalommal indított éjszakai járatokat két nap alatt több mint 400 szórakozó fiatal vette igénybe, egyelőre az állandó hétvégi menetrendben nem tudta megszilárdítani helyét a bagolybusz.

"Az éjszakai járatok nyilvánvalóan legnagyobb előnye az volna, hogy segítségükkel a sokszor tragikus következményekkel járó diszkóbalesetek száma jó eséllyel csökkenne.

A bagolybuszokon biztonsági őr is utazik, s így a verekedések, különböző atrocitások elkerülhetőek.

Hasonló éjszakai közösségi közlekedési hálózat nem csupán Budapesten, de Székesfehérváron is nagy sikerrel működik évek óta" - mondta megkeresésünkre Winkler Ágoston, a Kisalföld Volán Zrt. menetrendi előadója.


(Emlék)kép az első éjszakai járatok egyikéről 2008-ból. Fotó: Kisalföld-archívum (Bertleff András).
(Emlék)kép az első éjszakai járatok egyikéről 2008-ból. Fotó: Kisalföld-archívum (Bertleff András).


Támogatják-e a győri szórakozóhelyek az éjszakai járatot? Pénteken kiderül
 
 
Nem nehéz kitalálni, hogy Győrben mi áll a megvalósítás hiányában: az éjszakai buszjárat költségének pénzügyi fedezete.

Úgy tudjuk, hogy a szükséges anyagiak pótlására az az ötlet merült fel, hogy a győri szórakozóhelyek közösen "támogassák" az éjszakai járatot.

A belvárosban több mint húsz diszkó és/vagy pub üzemel jelenleg, s ha mindenki támogatná a bagolybuszt, akkor 1-1 szórakozóhelynek mindössze néhány ezer forintot kellene a "közösbe" fizetni.

Erről most pénteken 11.30-tól tartanak egyeztetést a szórakozóhelyek részvételével a városházán az Európai Mobilitás Hét szakmai fórumán - mi pedig kíváncsian várjuk, hány győri szórakozóhely lát alternatívát az éjszakai közösségi közlekedésben.


Szinte teltház az egyik 2008-as éjszakai járaton - fotó: Tormássy Attila.
Szinte teltház az egyik 2008-as éjszakai járaton - fotó: Tormássy Attila.


Mennyibe kerülne a bulizó fiataloknak a bagolybusz?

Az egyébként szintén érdekes kérdés az éjszakai járatok kapcsán, hogy milyen díjszabással szállhatnának fel a fiatalok a bagolybuszokra?

"Több modell, lehetőség is elképzelhető a gazdaságos üzemeltetésre.

A jegyek ára nagyban függ attól is, hány szórakozóhely lát lehetőséget a bagolybuszban.

Budapesten hagyományos jeggyel és bérlettel is igénybe lehet venni az éjszakai járatokat, de arra is van példa, hogy valamivel drágábban kell megváltani a bulizás utáni buszokra érvényes tikettet.

Utóbbi ára ugyanakkor még így is jóval olcsóbb lenne, mint a taxi" - válaszolta kérdésünkre Winkler Ágoston.
  

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Freehill 2011. szeptember 16. 16:57
  „Az egyetemi csarnoknál biztosan meg tud fordulni.”
 • 41. Irwine 2011. szeptember 15. 14:35
  „Hmm, a 900as hogy fog megfordulni az egyetemnél?”
 • 40. Freehill 2011. szeptember 15. 13:47
  „Madarász: "Pedig éppen valamelyik nap írta valaki, hogy 40 percet kell várni nekik."
  Akkor az valami speciális munkarend lehet...

  "Szerntem 18 év alatti gyereknek semm keresnivalója részegen, bedrogozva az éjszakában!"
  Ezzel 100% egyetértek! Viszont nem csak 18 év alattiak, ill. nem csak részegek/drogosok vannak ott.

  gig: pont azért van a biztonsági őr, hogy a buszon ne igyanak, cigizzenek, rongáljanak stb. Eddig soha nem is volt gond a kísérleti járatokon.”
 • 39. Goldmund 2011. szeptember 15. 10:39
  „35. eztnézdneatvt 2011.09.15. 00:26
  "Nekem is jól esne egy sör 8 óra iskola, majd 8 óra munka után, de sajnos nem tehetem, mert van kb 10 percem az utolsó buszig."

  Hm. 16 óra tanulás+munka után én egyvalamire vágynék: mihamarabb beesni az ágyba. Persze nem vagyunk egyformák. ;-)

  Magánvélemény: régebben előfordult, hogy olyan helyen voltam szórakozni, hogy éjszaka mentem haza. Volt, hogy taxival, volt, hogy többen (akik hasonló irányban laktunk) taxival, és akkor már nem is olyan horror az ára. De előfordult, hogy egyszerűen hazagyalogoltam mondjuk a plázától a szeszgyár melleti lakásomig. Kb. háromnegyed óra. Jól esett! Jól esett melegben eltöltött több óra után, táncolás után kiszellőztetni a fejemet.
  Persze ebben sem vagyunk egyformák.

  A diszkóbalesetek zöme pedig lakott területen kívül történik. SZombat este jöttünk be autóval Enese felől, és felűnt, mekkora a városba irányuló forgalom. Valószínűleg a környékbeli falvakból (akár 20-30 km-ről) jöttek be szórakozni. A győrieknek legföljebb Ménfőcsanak, Szentiván, Bácsa van túl messze gyalog. Viszont ennyi erővel akkor mehetne busz végig a Szigetközön, Tét felé, Csorna felé stb.

  Az önkormányzat jó szándéka persze vitathatatlan, ezt elismerem.”
 • 38. gig 2011. szeptember 15. 10:34
  „"Győr nem egy akkora város amit ne lehetne max 30 perc alatt átgyalogolni. Főleg egy fiatalnak."

  Lehet, hogy az intervallum kicsit szűkös, de akkor is ez az egyik leglényegesebb észrevétel a témában.

  Bulizni van energia, sétálni nincs. Féltjük a gyereket az utcán, bezzeg a diszkóban semmi baj nem érheti.”
 • 37. misskittina30 2011. szeptember 15. 09:42
  „35. Nem érdekel, hogy kinek honnan van pénze pont ezért írtam, hogy más kérdés. Éppen azt magyaráztam, hogy ha indítanának buszokat nem csak a fiatalok használnák ki, és a 22:40 után minimum még 2 buszt indíthatnának mondjuk két óránként (ha nem is óránként).”
 • 36. Madarász 2011. szeptember 15. 07:38
  „35. Ha betöltötted a 18-at, szerintem semmi akadálya, hogy megigyál egy sört, de sajnos ezt ma már 12-13 éves gyerekek isznak és nem sört, hanem töményet.”
 • 35. eztnézdneatvt 2011. szeptember 15. 00:26
  „26. misskittina30
  Hogy honnan van pénze a fiatalnak? Sokan már megint általánosítanak, csak arra nem gondolnak hogy az a fiatal iskola előtt/ után nem haza, hanem (jobb esetben) diákmunkába jár műszakozni. Nekem is jól esne egy sör 8 óra iskola, majd 8 óra munka után, de sajnos nem tehetem, mert van kb 10 percem az utolsó buszig. Amúgy meg jó ötletnek tartom az éjjeli buszokat, másnem legalább éjfélig, bár Győr nem egy akkora város amit ne lehetne max 30 perc alatt átgyalogolni. Főleg egy fiatalnak.”
 • 34. misskittina30 2011. szeptember 14. 21:59
  „28. Mi is szoktunk kerti partit rendezni, és nem vadállat módjára, hanem kulturáltan, nem zavarjuk a szomszédokat.
  Sokan vannak még így, nem csak a 16 évesek használnák azt a buszt hétvégente.”
 • 33. gig 2011. szeptember 14. 21:56
  „30.

  Sehol nem állítottam, hogy minden diszkózó hullarészeg. Kíváncsi voltam, miért jár valaki oda. Kösz a lényegretörő választ!

  A kérdés továbbra is nyitott: mi köze a szórakozóhelyek általában itallal, cigivel (és miegyébbel) felfűtött közönségének (akik miatt a cikk alapján valamiért mégiscsak biztonsági őr alkalmazására van szükség) a városi buszokhoz?

  "kíváncsian várjuk, hány győri szórakozóhely lát alternatívát az éjszakai közösségi közlekedésben" Miért nem rögtön a közterek rendbentartásában, a szociális ellátórendszer fejlesztésében, netán a devizában eladósodottak kisegítésében lát alternatívát ez a sok nemes intézmény?”
 • 32. Madarász 2011. szeptember 14. 20:55
  „31. Pedig éppen valamelyik nap írta valaki, hogy 40 percet kell várni nekik.

  Egyébként te a korodnál fogva már nem úgy szórakozol, mint a tinik. Az utcán sem tudnak úgy elmenni, vagy a buszon úgy utazni, hogy ne visonganának hangosan. Ez igaz az éjszaka is rájuk.

  Szerntem 18 év alatti gyereknek semm keresnivalója részegen, bedrogozva az éjszakában!”
 • 31. Freehill 2011. szeptember 14. 20:34
  „Madarász: nem csak hangoskodva lehet szórakozni, hanem pl. bent a lakásban, baráti társaságban elbeszélgetni, akár éjszakába nyúlóan.

  Általános dühöngés helyett mondd meg légy szíves, mikor nincs járat az ipari parkban dolgozóknak? A műszakváltásokhoz mindig több helyi és helyközi busz is csatlakozik. Az éjszakai műszakhoz (22-06) is. Én emiatt még nem olvastam egy SMS-t sem, pedig minden nap olvasom az SMS-rovatot. Az utóbbi időben a 18 órai műszakváltáshoz kértek sokan buszt Marcal- és Adyváros és az AUDI között, ami szeptember 1-től meg is valósult.”
 • 30. Keke- 2011. szeptember 14. 20:32
  „14. Madarász 2011.09.14. 14:05

  Én kultúráltan szórakozok.

  15. gig 2011.09.14. 14:06

  Lehet én vagyok a hülye, de nem csak hulla részegen lehet jól szórakozni diszkóba. Kérdésedre a válasz: szórakozni.”
 • 29. Madarász 2011. szeptember 14. 20:06
  „27. Szerinted az a busz az iparterületeket fogja végigjárni?! Folyamatosan lehet olvasni a Kisalföld sms rovatában, hogy nincs nekik éjszakai járat, órákat kell várni szerencsétleneknek. Ne már a szülők által felelőtlenül szabadjára engedett kölykök problémáját akarja megoldani a város, hanem a választópolgáraikét. Vagy ők csak akkor kellenek, ha bejuttatják a feneküket a bársonyszékbe?

  18 év alatti gyereket felelős szülő nem enged éjszaka kujtorogni.”
 • 28. Madarász 2011. szeptember 14. 20:01
  „25. Szerintem nem a mikorral van a legnagyobb probléma, hanem a tántorgással!

  26. Kerti parti? Normálisabb helyen tekintettel a szomszédokra, azt illik 22 órakor befejezni és akkor 22,40-kor még mindenki kényelmesen eléri a buszt.

  Elképesztő egy világban élünk! Az ipari parkban műszakban dolgozók évek óa könyörögnek a rendes buszjáratokért, az éjszaka kimaradozóknak meg mindjárt buszt is?! Nesze neked munka alapú társdalom!

  Mi lenne, ha nem az unatkozó szórakozni akarók határoznak meg az élet rendjét, hanem éjszaka hagynák pihenni a dolgozó embereket?!
  Újra érvényt kéne szerezni annak a szabályozásnak, hogy 22 óra után nincs másokat zavaró hangoskodás! Vannak akik hétvégén emiatt nyavlyognak, mert valaki füvet nyír, mert ők nappal pihennének, hát talán éjszaka kéne és nem probléma a fűnyírás, harangozás, stb. fényes nappal.”
 • 27. Freehill 2011. szeptember 14. 19:55
  „Madarász, valamit félreértettél:
  "az éjszaka műszakba járónak nem lenne jogos igénye, hogy biztonságban hazajusson?! " - DE IGEN, ki állította, hogy nem? Az éjszakai járatot az éjjel dolgozók IS igénybe vehetnék. (Ezzel Te magad bizonyítottad, hogy nem csak "kocsmajárat" lenne:))
  "a mi adónkból" - éppen arról szól a cikk, hogy NE az adókból kelljen finanszírozni, hanem az éjszakából élő szórakozóhelyek forgassák vissza az extra-profitjuk egy kis részét.
  "Link elemeknek bagolybusz" - szóval én is "link elem" vagyok, ha néha 23 óra után jövök el egy baráti összejövetelről, vagy az utolsó vonattal érkezem Győrbe? Ezt kikérem magamnak...”
 • 26. misskittina30 2011. szeptember 14. 19:01
  „Nem csak diszkó létezik, nyáron például van aki kerti partit szervez, vannak nyári programok is ami mind a buszjáratokhoz igazodik. Ha nem is óránként, de ha két óránként indítanának éjszakai buszjáratokat azokat kihasználnák az emberek. Elég korainak tartom a 22:40-et ha az az utolsó busz. A fiataloknak is jobb lenne (más kérdés, hogy miből mennek el szórakozni) és tényleg nem ülnének piásan volán mögé az emberek.”
 • 25. jimmyconway 2011. szeptember 14. 18:58
  „úristen mi van itt egyes emberekkel... sokan írják hogy miért éjjel vannak a bulik.budapesten műkődik egy szórakozóhely coronita néven ha jól tudom vasárnap vagy hétfő reggel 4ről délután 5ig van nyitva.nem tudom ki örülne annak ha délután látná hazatántorogni a fiatalokat.akkor meg az lenne a probléma.”
 • 24. godsmith 2011. szeptember 14. 17:31
  „Nem csak szórakozni jár az ember fia. Azzal egyetértek, hogy hétégén legalább éjfélig lenne tömegközlekedés. Mi RévfaluBan a Bácsa felé eső részen lakunk kertes házban, a rokonaink, akik hétvégén hozzánk jönnek busszal meg a Földes Gábor utcában, panelben. (Nincs autójuk) Eleve csak két busszal lehet jönni, először be a belvárosba a 17 -sel, majd átszállni a 11-re. Az idejövetel se semmi időben (A távolság kb 6km)
  Este meg tűkön ülés, hogy elérni az a buszt, ami még eléri amazt. Főleg nyáridőben kényelmetlen ez. Győr nem nagy város, még sincs összekötve minden városrész, de ha már ez van, legalább hétvégeken engednék a buszokat éjfélig közlekedni.”
 • 23. Glóner Csaba 2011. szeptember 14. 16:52
  „ilyenre a Szigetköz irányába is szükség lenne. Újfaluról, Zámolyról, Dunaszegről, stb. is sokan járnak Győrbe szórakozni.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fenntartható településekről és a közlekedésről amerikai professzor Győrben

Szeptember 13-án, kedden Norman W. Garrick, a University of Connecticut (USA) professzora tartott… Tovább olvasom