Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Egyre többen tanulnak zenét

Győr - Válság ide vagy oda, az elmúlt évekhez hasonlítva jóval többen választják a zenei képzést, a hangszeres tanulást. A Liszt Ferenc Zeneiskolában az idei tanévben ezer fölötti létszámmal számolnak.

Szakács Erika előtt hosszú a lista, az igazgató bízik benne, hogy Kodály országában a győri belvárosi székhely melletti tíz kihelyezett tagozatukkal vonzó marad az ének- és a muzsikusképzés.

– Létszámban még mindig a zongora viszi a prímet, a legtöbb növendékünk most is ezt a hangszert választotta – hallottuk az igazgatótól –, ugyanakkor örvendetesen növekszik az ütősök és a rézfúvósok iránti érdeklődés annak köszönhetően, hogy sokfelé hívják őket szerepelni. Énekkarunk, együtteseink is csábítóak, az órák alatt pedig a zenét tanuló diákok igazi közösséggé kovácsolódhatnak.
 
Szakács Erika, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója.
Szakács Erika, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója.

Az igazgató úgy véli, a művészeti nevelés alapját szolgálhatja a gyermekek lelki fejlődésének, ennek hiánya beláthatatlan következményekkel járhat. A nem profi zenészek, ˝csak˝ muzsikaközeli felnőttek igazi zenepártolókká, hangverseny-látogatókká válhatnak.

Fesztiválok, programok sora tömegeket mozgatott nyáron mind Győrben, mind pedig a városkörnyéki rendezvényeken, ez pedig bizonyította: az embereknek nagy szükségük van arra, hogy a lelküket akár csak egy kicsit is nemesítsék, ehhez pedig a legkiválóbb eszköz a zene.


Mennyibe kerül?

A zeneiskolába járó gyermek után félévente 6–8 ezer forint térítési díjat fizet a szülő, tandíjként ez 16–42 ezer forintig felmehet. A kották az eddig megszokottnál drágábbak lettek, a helyben működő könyvtári kölcsönzés némiképp ezen enyhíthet, s a hangszerkölcsönzés is segítség a szülőknek. A hangszerparkot pályázati lehetőséggel, illetve a városvezetés támogatásával folyamatosan bővíti az intézmény.

 

Olvasóink írták

  • 1. iq 2009. szeptember 14. 20:34
    „DE MIT TANULJANAK?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves iparost köszöntöttek

Idősebb Fehér Pál 75 éves koráig szobafestő és mázolóként aktívan dolgozott, a minap ünnepelte 100. születésnapját. Neki szólt hát a köszöntő az iparostársak, a Győr és Vidéke Ipartestület nevében. Tovább olvasom