Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Egyetértés a pólusprogramról

Meglepetésre vita nélkül fogadta el a pólusprogramról szóló tájékoztatót tegnap a győri közgyűlés. Az elmúlt egy hétben a háttérben és a nyilvánosságban csörték zajlottak a kérdésről.

A tegnapi győri közgyűlés legnagyobb érdeklődésre számot tartó napirendi pontja a pólusprogramról szóló beszámoló volt. A Kisalföld a múlt héten számolt be arról, hogy az új városvezetés az utóbbi fél évben hatról egyre csökkentette az előkészítő csapat létszámát. Ottófi Rudolf alpolgármester ezt azzal magyarázta, hogy az állam jelenleg éppen átdolgozza a pólusprogram alapkoncepcióját, s amíg ez nem ismert, gyakorlatilag alig akad tennivaló.

Vita után vita nélkül

A cikk megjelenése után a háttérben vita kezdődött arról, megállja-e a helyét az állítás. A nyilvánosságban egyedül Balogh József volt polgármester, szocialista országgyűlési képviselő, a parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottságának alelnöke fogalmazta meg álláspontját. A politikus azt állította: nincs szó különösebb koncepcióváltásról. „Fanyalogni, kötözködni, álmélkodni és nem cselekedni több mint hiba: bűn" – tette hozzá.
Ehhez képest a közgyűlés tegnapi ülésén egyetlen szocialista és Fidesz–KDNP-s képviselő sem szólalt fel ebben az ügyben. Szabó József (Magyar Demokrata Fórum) ellenben elmondta: a pólusprogramot tovább kell mozdítani üzleti irányba, új területekkel (turisztika, szolgáltató szektor) szükséges bővíteni, és muszáj nagyobb erőforrásokat biztosítani az előkészítésre.

Hét város, 500 milliárd forint

Borkai Zsolt polgármester arról tájékoztatta a testületet, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség e héten érkezett tájékoztatása szerint a pólusprogramnak két nagy része lesz. Az egyik az oktatás, a kutatás-fejlesztés, az infrastruktúra-fejlesztés és az e-közigazgatás megteremtése, a másik a vállalkozásfejlesztés. Valamennyinek a gazdaságélénkítést kell szolgálnia. A hét pólusvárosra mintegy 500 milliárd forint jut hét év alatt. Lapunk úgy tudja, hogy ez valóban nem jelent nagy változást a korábbi, jelentősebb módosításokat tartalmazó tervezetekhez képest. A testület ezt követően egyhangúlag megszavazta a tájékoztatót.

Egyhatodával több elkövető

A közgyűlés három rendőrségi beszámolót is elfogadott, a városi kapitányság 2006-os tevékenységéről, a tavalyi baleseti helyzetről és az idegenforgalmi szezonra való felkészülésről. Kiderült: a felderítési eredményesség az elmúlt évek 36 százalékos átlagáról 42 százalékosra javult, az ismertté vált bűnelkövetők száma egyhatodával, a fiatalkorúaké egyharmadával nőtt.

A kapitányság illetékességi területén 2167 baleset történt, szemben a 2005-ös 2011-gyel, vagy a 2002-es 1470-nel. Sérüléssel járó balesetből 414-et regisztráltak, ami 47-tel több, mint egy évvel korábban, ugyanakkor kevesebb, mint 2002-ben és 2003-ban.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégétől használható Noé Bárkája

SMS-ben érkezett a Kisalföldhöz a kérdés: mikor lesz használható új helyén a "híres" játszótér. A… Tovább olvasom