Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egyelőre nem éghet a győri Örökláng

Győr – Egyelőre piros lámpát kapott a Hősi Emlékmű felújítási terve a Radó szigeten, a győri önkormányzat nem támogatja a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület elképzelését. Információnk szerint a városháza a gazdasági válsággal indokolta döntését.

"A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület kilenc, többségében győri civilszervezet támogatásával eredeti formájában újítatná fel a Hősi Emlékművet a Radó szigeten a május végi Hősök napjára" – írtuk december 12-én.

"Minden ember alkotta művet kikezd az idő vasfoga, s megérik az alapos, gondos, körültekintő, szakszerű felújításra. Nincs ez másként az I. Világháborús emlékmű esetében sem, amely a város tulajdonában és kezelésében van" – nyilatkozta decemberben Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület elnöke, Fehér Imre.
Az elképzelést támogatja a "NE-felejcs" Polgári Egyesület is. Utóbbi állítatta helyre a Szent István úton az Országzászlót, mely építése előtt és átadásakor is óriási port vert fel.

Ottófi alpolgármester szignózta a levelet

Nos, jelenállás szerint egyelőre nem lesz semmi az elképzelésből.

Információnk szerint a Radó szigeti Hősi emlékmű eredeti formában történő felújításával kapcsolatban 2009. január 4-én érkezett meg a győri önkormányzat levele a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesülethez.

A levelet dr. Ottófi Rudolf alpolgármester írta alá, noha a kezdeményezést Borkai Zsolt polgármesternek címezték.

A lényeg azonban nem ez, hanem az önkormányzat elutasító válasza.


Hiába lepukkant az emlékmű, egyelőre szóba sem jöhet a felújítás. Fotó: www.kisalfold.hu.
Hiába lepukkant az emlékmű, egyelőre szóba sem jöhet a felújítás. Fotó: www.kisalfold.hu.

Mert gazdasági válság van

"Az elutasítás hivatkozásaként a 2009. évi költségvetési koncepció elkészültét, valamint az elhúzódó gazdasági válságot jelölték meg. Ez utóbbi, mint varázsszó mindenre alkalmazható kifogáshoz nyújt alapot" – kezdte a kisalfold.hu-nak Fehér Imre, a győri hagyományőrző egyesület elnöke.

"Sérelmesnek tartjuk, hogy a válaszban nem tükröződik semminemű szándék arra vonatkozóan, hogy az emlékmű felújításával valaha is foglalkozni kívánnának. Ráadásul megoldás lehetőségét még csak meg sem vizsgálták.

Ottófi alpolgármester tavaly beszédet tartott az Országzászló-emlékmű felavatásakor, de a Hősi Emlékmű felújítását nem támogatja. Fotó: Kisalföld-archívum.
Ottófi Rudolf alpolgármester tavaly beszédet tartott az Országzászló-emlékmű felavatásakor, de a Hősi Emlékmű felújítását egyelőre nem támogatja. Fotó: Kisalföld-archívum.

Nem jobb és baloldali kérdésnek tekintik

Az önkormányzat ügyhöz való negatív hozzáállása számunkra különösen döbbenetes, mivel egy önmagát jobboldalinak, nemzetinek tartó városvezetés filozófiájában erőteljesen jelen kell lennie közös múltunk, értékeink megőrzése, ápolása, a ránk hagyományozott tárgyi emlékek – jelesül a Hősi emlékmű felújítása, restaurálása – továbbörökítése utódainknak.

Természetesen mi az említett értékek képviseletét nem pártpolitikának, nem jobb és baloldali kérdésnek, hanem össznemzeti, magyar, s ezen belül szűkebb pátriánk, Győr polgárai közös ügyének tekintjük.

Megjegyzem, a győri városháza még tárgyalást sem kezdeményezett a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesülettel és a vele egyetértő 9 civil szervezet képviselőivel a Hősi Emlékmű kapcsán" – folytatta Fehér Imre.

Nyomásgyakorlás minden törvényes eszközzel

Arra a kérdésünkre, hogy az elutasítás ellenére továbbra is kiállnak-e elképzelésük mellett, Fehér Imre így válaszolt: "célunk elérése érdekében a nyomásgyakorlás minden lehetséges, törvényes és demokratikus eszközével élünk majd".

Tovább feszegetve ezt a helyzetet, megkérdeztük azt is, hogy pontosan mit értenek nyomásgyakorlás alatt?

Körülbelül 5 millió forintba kerülne

"Mielőtt erre válaszolok, szeretném leszögezni, hogy jelenleg a Hősi emlékművel kapcsolatos előkészületekre koncentrálunk. Vagyis társadalmi munkában anyagot gyűjtünk a korabeli szoborról, kutatunk a levéltárban, valamint egy előzetes költségvetést is készítünk.

A szobor rendbetétele egyébként előzetes számításaink szerint nem kerülne többe 5 millió forintnál. A szükséges összeg pontos kalkulációját hamarosan, egy hónapon belül letesszük az önkormányzat asztalára.

Visszatérve a kérdésére: nyomásgyakorlásként főleg aláírásgyűjtés, esetleg demonstráció kerülhet szóba. Meglátásom szerint a háborús hősi halottak emléke nem osztja meg a közvéleményt, ráadásul az országban ezeket az emlékműveket többnyire gondosan rendbe tartják" – zárta szavait Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Elvben pedig nincs kifogás

Az ügyben megkérdeztük dr. Ottófi Rudolf győri alpolgármestert is, aki elmondta: "a gazdasági megszorítások miatt egyelőre nem találtuk meg a terv helyét a költségvetésben, de ez nem azt jelenti, hogy elvben ne támogatnánk a jövőben az elképzelést, hisz ezzel is rendezettébbé válna Győr".
 

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. elemér 2009. február 01. 02:44
  „Kerüld a böbeszédüséget és a tulzásokat. Ne szaporitsd a szót, világit a negro a szádban.”
 • 20. G.D 2009. január 31. 20:05
  „Menj oda Elemér, ahova küldtelek. Van egy fórumod, ott fejtsd ki amit mondani akarsz. - Sehol máshol!”
 • 19. elemér 2009. január 31. 19:35
  „15. hozzászólás cseh.robert

  A nyelvet amin énekelnek amcsi angolnak hívják. Norvégok használlják a legjobban az amcsi angolt a világon.”
 • 18. elemér 2009. január 31. 18:49
  „15. hozzászólás cseh.robert

  Ez egy marhaság, mert magyaroknak ehez kétlem hogy volt valami közük és ez nem idevaló emlékmü. Majd ez hozza a nyugati turistákat. Kész röhej. Ami pedig a zenét illeti, az amcsi spiritual blues. Néger énekes vagy majmoló. Aki ezt nem tudja az süket.”
 • 17. onem 2009. január 29. 14:16
  „Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület elnöknek legalább határőrt választhatna, nem a vízügy volt KISZ-titkárát, aki soha nem volt képzett határőr, sajtóreferensként évekig kísérgetni kellet, hogy el ne tévedjen a működési területen.”
 • 16. k 2009. január 28. 21:39
  „Az emlékmű a Radó-szigeten van.
  "A Radó-sziget Győr történelmi magjában található, a Rába két ága fogja közre. A sziget közvetlenül a Rába torkolata előtt, Belváros, Újváros és Sziget városrészek közt helyezkedik el. A műemléki környezetben fekvő sziget kedvelt séta és pihenőhely. A szigeten található Győr legszebb parkja, szórakozó, pihenő és történelmi emlékhelyek is találhatók itt. "

  " A Rába kettős híd átvezető útjának déli oldalán található a világháborús hősi emlékmű, Horvay János alkotása (1936). Ennek helyén állt Győr első kőszínháza, ami 1798-ban épült, és az 1930-as években bontották le. A sziget déli felén a kis Zenepavilon érdemel említést, melyben nyáron szabadtéri koncerteket szoktak tartani. "
  ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Rad%C3%B3-sziget )

  SZÉGYEN, HOGY EGY ILYEN EMLÉKMŰRE NINCS PÉNZ AMI GYŐR EGYIK LEGSZEBB HELYÉN ÁLL,ÉS TURISTA LÁTVÁNYOSSÁG IS.
  (ilyenkor nem számít az ország-imázs? )

  "a győri városháza még tárgyalást sem kezdeményezett a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesülettel és a vele egyetértő 9 civil szervezet képviselőivel a Hősi Emlékmű kapcsán"
  "előzetes számításaink szerint nem kerülne többe 5 millió forintnál."
  Ilyenkor nincs pofaégés? Ekkora városnak nincs 5 milliója ? Persze a gazdasági váltság...jó hogy van , most mindenre rá lehet fogni.

  Gondolom Időseknek játszótérre futná.
  "A győri önkormányzat 12 millió forintból építtetett játszóteret a város időseinek."
  ( http://www.origo.hu/itthon/20081119-jatszoter-idoseknek-gyorben.html ) ( 2008. 11. 19., 13:05 )

  Az öregek itt is ápolhatnák az egészségüket, és a szociális kapcsolataikat.
  Na megint felqrtam az agyam.”
 • 15. cseh.robert 2009. január 28. 12:48
  „A képek, az első világháború legvéresebb csatájából valók: Somme, 1916. Angolokról lehet sok és jó felvételt találni ebből az időből.
  A zenének viszont semmi köze az amcsikhoz, a nyelvet amin énekelnek angolnak hívják nem amerikainak, és a norvég Ulver zenekar szerzeménye.”
 • 14. ggg 2009. január 28. 11:22
  „nem zavar, h a klipet a kisalföld hozzá nem értő munkatársai töltötték fel???”
 • 13. elemér 2009. január 28. 11:10
  „Mit akarnak pénzt mikor keverik a szezont és a fazont angol rohamsisakban amcsi zenével.

  http://images.google.com/images?um=1&hl=en&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:en-US:official&q=first%20world%20war%20helmets&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi”
 • 12. varpeter 2009. január 28. 10:55
  „Csak rá kell nézni a pöffeszkedő nagyurakra... (mindegy, hogy fityiszes, szadeszos vagy maszopos - egy kutya) Félek tőle, egytől egyig szakmai nulla, megélhetési politikus. Mit lehet ezektől várni? Jót semmiképp.
  Hogy lehet azon gondolkodni, fordítsanak-e egy olyan emlékmű helyreállítására, megszépítésére közpénzeket (!), amely emlékmű rendbetétele egyfelől történelmi kötelezettség, másfelől olyan ritka szép helyen áll, mint a Radó sziget? Hányan fordulnak meg ott tavasztól őszig, egyáltalán: az egész év során - győriek, turisták?! Szégyen, hogy a medence lassan csak hulladéktároló, a szobrokat belepi a moha... Megnézném a "dicső" döntéshozók elhunyt felmenőinek sírját, vajon hogy tartják rendben?
  Szégyellhetik magukat, Kedves Városatyák!”
 • 11. ggg 2009. január 28. 10:39
  „mindenre van pénz, csak azoknak a hősöknek az emlékműveire nem jut soha, akik azért adták az életüket, h ma egyáltalán létezzen magyarország. kár, h ezt az önelégült, disznóra hízott elvtársak nagy ívben leszarják...”
 • 10. munkásosztály88 2009. január 28. 10:02
  „Csak azt nem értem miért Angol katonák szerepelnek a videóban és miért nem Magyarok? A készítője tisztában lehetett volna a dolgokkal...”
 • 9. 1olvasó 2009. január 28. 10:02
  „3.aTibi!
  Én is padlót fogtam ezen az öregek játszóterén. Ilyen barom ötlet vajon kinek fordult meg a fejében?”
 • 8. Primax 2009. január 28. 09:33
  „Egy ekkora városnak nincs 5 millió "felesleges" forintja ?
  Nyilvánvalóan politikai döntés született most (is), legalább mondtak volna 100 millát...
  Na, egyre JOBB-an nézünk ki, kedves Borkai Úr !”
 • 7. Robusto 2009. január 28. 09:05
  „Plusz még egy dolog: pár hónapja a fityiszes városvezetés verte a mellét, hogy Győrnek soha ekkora bevétele nem volt! Mindenre jut pénz! Hát akkor hol vannak most a forintok elv... akarom mondani: polgártársak?!”
 • 6. Robusto 2009. január 28. 09:00
  „Csak egy rövid megjegyzés. Emlékeznek még a szlogenre? Bajnok Borkai, győztes Győr!”
 • 5. Túrabakancs 2009. január 28. 08:46
  „Érdekes, nem is olyan régen a győri Zsinagóga felújítására volt 600millió forint! Fizessék vissza
  az érintettek kamatostul, aztán sok más probléma is megoldódik ebben a városban! Odaadhat-
  nák a volánnak, és akkor nem csesznének ki annyi emberrel.”
 • 4. extradagadt 2009. január 28. 07:59
  „Nem, nem, itt az lesz, amit ők mondanak.
  Tiszteld és szeresd az Ura(ka)t!
  Pá!”
 • 3. aTibi 2009. január 28. 07:07
  „Igen hagyni kell a multat?
  Mert akinek nincs múltja jövője sincs!
  Holokamu emlékműre lenne!

  Ja,hogy ez nem is jó propaganda lenne?
  CSINÁLJANAK MÉG EGY ÖREGEK JÁTSZÓTERÉT!

  Az igen ! kifizettetném a saját zsebükből!
  A hülyeségre van pénz Kedves képviselők!”
 • 2. kalanyos 2009. január 28. 01:29
  „Menjenek a picsaba.Jo az az emlekmu ugy,ahogy van,meg ha a Polgari Okroknek igy nem is felel meg.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Padlófék az Audinál: február végén egy hétre leáll a gyár

Győr–Ingolstadt - A teljes Audi-konszern: a németországi és a magyar gyár is leáll február… Tovább olvasom