Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Éghajlatvédelmi törvényt sürgetnek a zöldek

Győr–Budapest - Klímatörvényt szorgalmaznak a zöldek. A javaslatot az Országgyűlés szakbizottsága egyhangúlag támogatta. A kezdeményezés egyik koordinátora a Reflex Környezetvédő Egyesület.


A Magyar Természetvédők Szövetsége kampányt kezdeményezett, hogy mielőbb szülessen hazánkban is törvény az éghajlatvédelemről. A környezetvédő szervezetek javaslata szerint a klímatörvény kimondaná: Magyarországnak – évente legalább 1 százalékkal – csökkenteni kell a fosszilis tüzelőanyag felhasználását. Ennek elérésére hatékony energiakvóta-kereskedelmi rendszert kellene bevezetni.

– Szükség van a mostaninál hatásosabb támogatási alap létrehozására is, amelyből a lakosság és a közösségi intézmények finanszírozni tudnák az energiahatékonysági és megújuló energia beruházásaikat. Ez jelentősen hozzájárulna a gazdaság élénkítéséhez is – vélekedett lapunknak Lajtmann Csaba, a Reflex munkatársa. A győri környezetvédő egyesület a kezdeményezés térségi koordinátora. – A klímatörvény csökkentené hazánk energiafüggőségét is, ami hozzájárulna a gazdaság fejlődéséhez, új munkahelyeket jelenthetne.

Mostanra már 76 országgyűlési képviselő, 180 civil szervezet és 10 ezer állampolgár támogatja a javaslatot, amelyet a parlament környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak talált.

– Felvetődhet a kérdés, miért van szükség társadalmi összefogásra. Ma már nap mint nap szembesülünk az éghajlatváltozás fenyegető megnyilvánulásaival, de sajnos minden megy azon az úton, amely eddig is a gondot okozta – hangsúlyozta Lajtmann Csaba. – Központi segítség nélkül nem tudunk változtatni életmódunkon, fogyasztói szokásainkon, mert kész recepteket kapunk életünk folytatásához. Hiányoznak azok az eszközök, amelyek ösztönöznék a környezettudatos életmódot, lehetőséget kínálnának annak megélésére. A klímatörvény a szabályozás egyik fontos eszköze lehetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 kiló arany nyomában

Győr - A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a nyomozást a regionális vámnyomozók raktárából… Tovább olvasom