Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Dunaszentpál egyelőre védtelen

Dunaszentpál - Csaknem ötvenhektárnyi vegyes termőföldet öntött el a Mosoni-Duna a már sok vizet nyelt Dunaszentpálon. A házakat nem érte el az ár, de ez is mutatja, hogy a töltés kérdése egyre égetőbb.

Amikor a dunaszentpáli töltésről, helyesebben annak hiányáról van szó, szokás azzal érvelni, hogy száz év alatt egyszer jön akkora áradás, mint 2002-ben. Igen, csakhogy új szokása a folyónak, hogy három-négy nap alatt megduzzad: túllépi a magas partot, elborítja az emelkedő szántót egy éven belül kétszer, majd azután még négyszer hét esztendő alatt. Így tehát 2002-vel együtt hatszor úszott el a termőföld, amelyet a téeszből alakult társaság bérel. Vezetője, egyben a polgármester, Várföldi Lajos elmondta: mintegy tízmilliós kárt okozott a mostani árvíz, a hullámtérben 17 hektárnyi repce, azonkívül mintegy 30 hektárnyi kukorica, repce, búza és szója pusztult el.

Arról már beszámoltunk, hogy Dunaszentpál nem tudott megállapodni a számára legkedvezőbb megoldásban az állammal, mivel a folyó nyomvonalát követő töltés 2,4 milliárd forintba kerülne. A köztes megoldások közül a 800 millióval olcsóbb variációban egyeztek meg, amely viszont a szántó nagy részét véglegesen hullámtérbe helyezné. Várföldi Lajos elmondta: bízik abban, hogy 2010 második felében megkezdődik a beruházás. Ennek része az is, hogy a jelenlegi ideiglenes töltés anyagából egy – az eredeti tervek szerint – 70 centi magas ˝felvonulási utat˝ építenek ezzel egyidejűleg a folyóparton. Kérdéses egyelőre, hogy ez a magasság megóvta volna-e a szántókat a mostani víztől, annyi biztos, hogy a 2002-es áradástól nem.

Csónak nélkül soha: A folyó most csak a fákat, bokrokat áztatja, de hét éve Goldstein Gyuri bácsi udvarára is ˝beköszönt˝. Fotó: H. Baranyai Edina
Csónak nélkül soha: A folyó most csak a fákat, bokrokat áztatja, de hét éve Goldstein Gyuri bácsi udvarára is ˝beköszönt˝. Fotó: H. Baranyai Edina

– A szomszéd udvarát akkor elöntötte a víz, de az én kertemben feljött a talajból – meséli a falu legidősebb férfi lakója, Goldstein György. Gyuri bácsi jól emlékszik arra is, amikor 1954-ben Nyúlra menekítették a többi lakóval együtt. Hozzátette: mivel elég sok áradást megért, nem tartott attól, hogy ezekben a napokban eléri házát a folyó szintje.

Olvasóink írták

  • 1. bugriskin 2009. június 30. 18:28
    „Csak órák kérdése és Bodonhely és Kisbabot közt is elönti a Rába a közutat! Már egy szintbe van vele!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapítvány a múlt és a jövő szolgálatában

Felpéc - Tíz éve szolgálja a faluközösséget sokrétű ténykedésével a Felpécért Alapítvány. Programjai… Tovább olvasom