Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Dübörgő munkaerőpiac a megyében? Ismét csökkent az álláskeresők száma

Július hónapban tovább csökkent az álláskeresők létszáma, megyei szinten a június adatokhoz képest 117 fővel. Az Audi-beruházás kapcsán eddig 80 embert vettek fel.

A július végi adatok alapján a megyében 10 642 fő álláskereső volt, ez a szám júniusban 10819-et mutatott.

Egy esztendővel korábban 12 431 álláskeresőt regisztráltak a megyében, ami 14,4 százalékos javulást jelent.

"Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szakmát mindenki tanuljon"

"A férfiak aránya a regisztrált álláskeresők körében tovább csökkent, ami a szezonális munkalehetőségek (építőipar, mezőgazdaság, közmunkaprogramok) bővülésével magyarázható, másrészt előtérbe helyeződtek a vasipari munkalehetőségek" - közölte Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Főigazgatója.

"Júliusban a nyilvántartott álláskeresők 27,4 százaléka 8 általános iskolával vagy annál kevesebbel rendelkezett.

Éppen ezért nagyon fontos, s nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szakmát mindenki tanuljon, mivel szinte kizárólag azokon tudunk segíteni, akik rendelkeznek ezzel.

Igaz, az utóbbi megállapítás az érettségivel rendelkező álláskeresőkre is megállja a helyét" - tette hozzá Rimányiné Somogyi Szilvia.

"Jelenleg 4000 üres álláshelyet tudunk ajánlani az ügyfeleink számára"

Visszatérve a statisztikai számokra: július hónapban a regisztrált álláskeresők száma tovább csökkent a júniusi adatokhoz képest is, megyei szinten 0,1 százalékponttal.

"Ez a remek tendencia a kirendeltségek esetén is megfigyelhető, kivételt ez alól a kapuvári és mosonmagyaróvári kirendeltség körzete képez.

Jelenleg 4000 üres álláshelyet tudunk ajánlani az ügyfeleink számára, ez közel 600 szabad munkahellyel több, mint egy évvel korábban.

Ezek a munkák elsősorban a vasiparhoz köthetőek, de a mérnökök, főként a gépészmérnökök is rengeteg lehetőség közül választhatnak.

Gépészmérnökből 50-60 embert is ki tudnánk közvetíteni olyan nagy az igény a szaktudásukra most" - mondta a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Főigazgatója.

Milyen hatást okozott a megyei munkaerőpiacon az osztrák nyitás?

Arra az újságírói kérdésre, hogy az osztrák munkaerőpiac május elsejei nyitása - friss adatok szerint több mint 5200 magyar ment szerencsét próbálni Ausztriába - milyen hatást okozott a megyei munkaerőpiacon, Rimányiné Somogyi Szilvia a következőképp festette le az aktuális helyzetet: "mi egyelőre úgy érezzük, hogy különösebb változások nem történtek.

Azok a dolgozók, akiket szívesen látnának az osztrákok, nem nagyon akarnak menni, míg azok, akik Ausztriában látják a jövőjüket, azokra nyugati szomszédunk nem tart igazán igényt a foglalkoztatásban".  Kara Ákos: januárra várható a nagy munkaerőfelvételi-dömping az Audinál

Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, a Parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke elmondta: az Audi-beruházás kapcsán eddig 80 embert vett fel a négykarikás cég.

"A nagy munkaerőfelvételi-dömping azonban jövő év elején, január körül várható. Erre az időszakra természetesen mi jelentős erőkkel készülünk, hogy gördülékenyen menjen az új munkatársak felvétele.

Ezen kívül arra is figyelünk, hogy a kis- és közepes vállalkozások se szenvedjenek hiányt minőségi munkatársakból" - tudtuk meg Kara Ákostól.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. dorombolok 2011. augusztus 30. 20:04
  „Dübörögnek a 4 órában foglalkoztatott közmunkások is?”
 • 53. elemér 2011. augusztus 16. 10:00
  „Most jól müxik a mediatörvény. Hozzáteszem hogy ujjat nekem Mo.-n nemtudnak mondani. Munkakeresés meg hidetésekröl én könyvet tudnák irni.”
 • 52. elemér 2011. augusztus 15. 23:40
  „Hiteleseb adatokat a munkakeresök tudnak neki mondani itt. Kifogásokat kapnak és hülyeségeket mondanak nekik mikor jelentkeznek.Tudnillik nem ott találták fel a spanyolviaszt.;))”
 • 51. load 2011. augusztus 15. 22:17
  „49. elemér
  "Megvan gyözödve hogy ö jol van informálva. ;))"
  A foglalkoztatási mutatókról vajon mi a fenének kérdezze a munkanélkülieket?
  Nem az a dolga.
  Neki a foglakoztatási adatokat kell gyűjtenie, nyilvántartani, összehasonlítani.
  Ő tájékoztatja erről a KSH-is.
  Mit gondolsz, ki mondhat neki hitelesebb adatokat, ha egyszer ennek a területnek ő a felelőse és gazdája?”
 • 50. mozart 2011. augusztus 15. 22:06
  „Július 15-én regisztráltam, október 6-án kell visszamennem jelentkezni. Nincs ismerősöm zsíros politikai állásban. Diplomásan 1 évig szereltem össze telefonokat Komáromban. Közben voltam interjún egy cégnél Győrújbaráton. Megkérdezte tőlem az interjúztató, hogy nem érzem-e kínosnak, hogy irodai munkák után ilyen munkakörben kell dolgoznom. Hát, azt hittem elsüllyedek. Hogy veszi magának a fáradtságot, hogy ilyet kérdez? Ezek szerint szégyellenie kellene magát az embernek, ha van munkahelye? Gyerekkoromban kukoricát kapáltam, uborkát szedtem nyáron. Szóval ne ítélkezzen az ilyen! Utólag ott akkor fel kellett volna állnom, hogy jó, akkor köszönöm szépen, de azóta is várom, hogy visszajelezzenek.
  Nemrég egy pesti közvetítő cég hirdetett minőségellenőri munkát. Csak az interjún derült ki, hogy Steyr-ig kellene menni. Na már most, nem vagyok annyira mobil, mint pár éve. Azóta van egy párom, akinek rokkant nyugdíjas az anyukája, a páromék szept-okt idején gyakorlatra mennek. Hogy hagyjam itt? Szépen bejelentkeztem üzemi munkára, mert mire nyugdíjas leszek - ami a jelenlegi kormányzói állapotokat tekintve - úgy sem leszek, mert 100 évre fogják felemelni a nyugdíjkorhatárt, addigra a kutya nem fogja kérdezni, hogy hol dolgoztam. Amúgy a telefonszerelő társaság volt az eddigi legjobb munkahelyem: kicsivel kerestem kevesebbet, mint mikor nagyobb felelősségű munkám volt, és nem kellett úgy kelnem, hogy máris gyomorgörcs, leizzadás, ha megláttam, hogy hétfő, nem hogy nem remegtem, de szabadnapomon is örömmel túlóráztam.
  Az Audiba is szívesen elmennék dolgozni, de nem vesznek fel nőket. (Egy hülye liba nem jól kezelte a nyomatékkulcsot, és azóta általánosítanak. Jó, 40 kg-os motorblokkot inkább pasik emelgessenek). Akkor hogy a búsba legyen munkám? Menjek el telefonos szervezőnek? Ügynöknek? Akkor inkább a 3-4 műszak, mert az mégis csak munka, és tudom, hogy alkottam valamit. Még ha csavaroznom is kell...”
 • 49. elemér 2011. augusztus 15. 15:41
  „Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Főigazgatója azt tudja amit neki mondanak, vagy mutatnak. Soha nem kérdezte, meg nem is édekli öt a munkanélküliek véleménye. Megvan gyözödve hogy ö jol van informálva. ;))”
 • 48. elemér 2011. augusztus 15. 14:39
  „Kimutatás világ ranglista, az országos évi ipari termelés % emelkedése Jan.1, 2011-ig. Ebben bent van a bánya és épittöipar is. http://tinyurl.com/58yhf8

  Szinesben könnyeben áttekinthetö, nem ad évet, de hasonlitani jó. http://tinyurl.com/3ep7kfp

  Volt e viszonylagos csökkenés 2011-ben ? Az lehet, de adatok nélkül ezt hülyeség vitatni.
  Helyesirási kukackodóknak: Kidolgozott Érettségi Tételek: Mutassa be az önálló, bla, bla, bla...”
 • 47. load 2011. augusztus 15. 09:09
  „41. dorombolok
  "Valamelyik nem igaz!!!
  KSH: csökkent az ipari termelés"
  Nem szerencsés, ha megyei adatokat országos számokkal hasonlítasz össze.
  Félre visz.
  Ez olyan, mint a matematikában a közös nevező.”
 • 46. elemér 2011. augusztus 15. 08:53
  „Mo. közeleb áll az USA-hoz, mint az uniohoz. Mondhatnám hogy élenjáró az unioban, ahol szintén az USA-t majmolják sikertelenül, mert erösebbek a szakszevezetek. Azokat a taktikákat amit Mo.-n csinállnak tölünk szopták a munkaadók és közvetittök. Valóban egy pszichológia teszt amit adnak a cégek és közvetittök. Sokan jönnek az USA-ban dolgozni mint vendégmunkás diplomás munkavállalók, pedig rájuk semmi szükség nincs. Egyszerüen olcsó munkaerök. Törvényszerüen lehet nekik fizetni hazai béreket amit kiegészitenek a napi megélhetéssel. Mikor lejárt a szerzödés mehetnek haza és jöhet a következö transzport. Ugyanakkor tapasztalt USA diplomások nem kapnak munkát, mert azokat megkell fizetni.”
 • 45. kisember1 2011. augusztus 15. 07:36
  „Itt a regisztrált munkanélküliekről van szó. Sajnos gyanítom többen vannak , akiknek már nincs értelme regisztrálva lenni. Ráadásul már buszjegyre sincs pénzük, hogy elmenjenek regisztráltatni a semmiért.”
 • 44. kisember1 2011. augusztus 15. 07:29
  „43. hdenes 2011.08.14. 13:08
  Én ugyan 30-as korosztály vagyok, de mélységesen szégyenlem az ilyen és hasonló eljárásokat a munkavállalókkal.
  Néha elámulok a fejvadász cégeken, mikor egy 19 éves műkörmös, tűsarkas kisleány dönt arról, hogy egy meglett 30 évet leszolgált férfi alkalmas -e arra a munkára, amelyről a leánykának halvány lila gőze nincs.
  Ezeknek a teszteknek akkor van értelme, ha a tesztet értékelő alkalmas a munkakörére.

  Egyébiránt nemrég a férjem próbálkozott egy multinál. Nem vezetői poziciót célzott meg. Előtte vezetőként dolgozott és a hócsukánk lett teli a dolgozz hajnaltól hajnaliggal a nem több pénzért és nagyon-nagy felelősségért.

  Válaszként a következőt kapta: Az Ön tesztje túl jól sikerült, ugyanis 100 %-os lett és kb. fele annyi idő alatt oldotta meg, mint a többiek.Ön erre a munkakörre túlkvalifikált. Erre a férjem : -Adjanak mégegy tesztlapot és mondják meg hány százalékra töltsem ki! Persze csak viccnek szánta, inkább kifordult a cégtől, hogy nem normálisak...és azt hiszem, igaza van.”
 • 43. hdenes 2011. augusztus 14. 13:08
  „<moderálva>
  Ledolgoztam 37-évet, és bárhova megyek úgy néznek rám mint egy koldusra.
  A velem hasonló emberkéket, hol jegyzik?
  A minap voltam egy közvetítő irodában ,egy" hölgy" elém rakott több oldalas teszt lapot és mondta ,hogy indul az óra kezdjek hozzá!.Hát kérdezem ő már a munkaadóm? Ilyen flegmán kezeli azt az embert aki már tett valamit az asztalra.Nagyon meggondolom ,hogy egy hasonló irodába betegyem e a lábamat..
  Ja majd elfelejtem. pár nappal közölték a teszt eredményét. Nagyon röviden SAJNÁLJUK,DE NEM!
  De mi alapján bírálják el az én képességem!
  A jövő emberét csak úgy fogják alkalmazni,ha le fest egy Picasso,vagy lejátszsik egy Zeppelin számot,vagy,ha van a zsebében véletlenül ötvenezer forint.
  És az ehhez hasonló dolgokat hol jegyzik?”
 • 42. alacska 2011. augusztus 14. 11:49
  „Értsétek már meg, Rimányinénak ezt kell mondani. Nagyon régóta ezen a poszton van- mindig jól alkalmazkodott, ezért maradhatott minden kormánynál. Egyébként szellemi fogalakozású munkakörökben, kereskedelemben nem lehet elhelyezkedni. Hiába van diplomád/ bármilyen/, hiába tudsz angolul, németül - ha csak nem gépészmérnök vagy- esélyed sincs elhelyezkedni ! Minek kell még mindig többezer pedagógust képezni - nekik abszulut nincs esélyük az elhelyezkedésre. Mit csináljanak ? Főiskolai végzettségű biztonsági őr, takarító sem kell ? Bizonyos munkahelyekre azért nem vesznek fel mert azt mondják túl képzett vagy. Jól írják egyesek - csak azért emelkedett júliusban a munkavállalók száma mert bejött a közmunka, a diákmunka. Egyébként a munkaerő nyilvántartás szabályai szerint ha napi egy !!! óra bejelentett munkád van már a "kosárban" vagy - beleszámítasz a dolgozók "nagy családjába" !”
 • 41. dorombolok 2011. augusztus 14. 10:22
  „Valamelyik nem igaz!!!
  KSH: csökkent az ipari termelés
  Az ipari termelés volumene júniusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent, miután az ipari export és a belföldi értékesítés egyaránt visszaesett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.”
 • 40. elemér 2011. augusztus 14. 10:08
  „Megváltozott a világ, és ezt Mo.-n nem értik. Inkáb arrol kellene irni, hogy reméljük rosszab nem lessz.”
 • 39. Jandex 2011. augusztus 14. 08:22
  „"Jelenleg 4000 üres álláshelyet tudunk ajánlani az ügyfeleink számára"
  Hol??????????????? /vagy ez már a kényszermunkatáborok létszáma?????/
  Kell az ingyen munkaerő a kitelepített adósoknak építendő gettóban?!
  Gratula legények ezt is jól kitaláltátok 11 éve!!!/sok "boldog" ember fog kis helyen lakni, ahol még közmű sincs a közelben!/”
 • 38. drlara 2011. augusztus 13. 18:57
  „Miért nem a valóságot írják, és kérdezik meg azokat, akik gyakorlati adatokat, helyzeteket, és eseteket tudnának mondani arról, hogy Rimányiné valótlan statisztikai adatokat közöl rendszeresen, hogy a város vezetés , munkaügyi központ, családsegítő egyáltalán nem segít!
  Amit leartak ebben az újságcikkben,az szemenszedett hazugság! Igenis sokan akarnak dolgozni, több diplomával, nyelvtudással, több felsőfokú végzettséggel rendelkeztők, akik már maguk is taníthatnának, mert nemcsak élet, de gyakorlati tapasztalatuk is van!
  Ilyen emberek nem kellenek munkahelyekre, mert nemlehet becsapni őket, fiktiv számlákat iratni. Okos, tanult emberre ennek a városnak nincsen szüksége, MERT akkora a rokoni, baráti összefonódás, hogy gond lenne, ha valaki is átlátna a szitán!”
 • 37. Axl.Bundy 2011. augusztus 13. 11:42
  „Csak papíron szép a helyzet.”
 • 36. Jandex 2011. augusztus 13. 06:47
  „A jövő hónapban már csak betöltendő állások lesznek, ahova eszkimó vendégmunkásokat fognak toborozni!”
 • 35. dorombolok 2011. augusztus 12. 20:29
  „Dübörgő munkapiac a megyében miközben az ipari termelés csökken?”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkozik India a győri Széchenyi téren

A megyeszékhelyen augusztus 21-én, a Széchenyi téren testközelből mutatkozik be India. Tovább olvasom