Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Drágább a hal a megyei vizekben - fotók

Az aszály és a gabonaárak emelkedése miatt a korábbiaknál keményebb tárgyalásokat folytattak a megye horgászegyesületei a haltermelőkkel, hogy a telepítésekre tervezett pénzből minél több halat helyezhessenek ki vizeikbe.

A sikeres halártárgyalásokat követően két héttel ezelőtt megkezdődtek a telepítések több megyei horgászegyesületnél. A Tógazda Halászati Zrt. Veszprémvarsány melletti taváról elsőként szállította el a vásárolt halat a Győr-újvárosi Horgász Egyesület és a Kunsziget Sporthorgász Egyesület.

Míg az előbbi 2600 kiló háromnyaras pontyot, 265 kiló keszeget és 230 kiló kétnyaras csukát telepített, az utóbbi közel 30 mázsa pontyot helyezett horgászvizébe.

– A halárak emelkedése miatt kismértékben csökkent az előző évekhez képest a telepítés, mintegy két mázsával kevesebb pontyot tudtunk kihelyezni. A halasítási tervnél ugyan több, de az előző évekhez képest csökkent a mennyiség. A jegyárak bevételéből ennyit tudtunk fedezni – mondta Prikler Sándor, az újvárosi egyesület gazdasági felelőse.


Megkezdődtek a telepítések több megyei horgászegyesületnél - fotók: Tóth Gyula.

– A telepített ponty árban egyezik a korábbiakkal, de amennyivel a hal drágább lett, annyival kevesebbet tudtunk telepíteni. Ennek ellenére kimondható, hogy a halártárgyalás jól sikerült, meg vagyunk elégedve a termelővel minőségben is, árban is. Közel húsz éve vásárolunk tőlük – mondta a kunszigeti egyesület elnöke, Németh Lajos.

A megye legnagyobb létszámú egyesülete, a Szigetköz Horgász Egyesület önállóan tárgyalt az árakról, a tervezett éves 249 mázsás telepítés őszre eső részét, 59 mázsát tegnap telepítette vizeibe. Mint azt Sinkó Lajos elnök elmondta, a kavicsbányatavakba méretes, háromnyaras pontyot helyeztek. A telepített zárt kavicsbányatavakon általános horgászati tilalom lépett életbe, ami november 15-én 24 óráig tart.

Az ez évi haltelepítés második ütemére 2013. február végén, március elején kerül sor, amikor 190 mázsa méretes ponty kerül az egyesület vizeibe. Ezt követően egyhetes általános tilalom lesz. Az éves telepítés meghaladja a 249 mázsát, ami az egyesület fennállása óta a legnagyobb telepítés.

Ezenfelül az év folyamán 7 ezer előnevelt csuka és 82 kiló kétnyaras csuka kerül a vizekbe. Az éves telepítések összértéke 12,5 millió forint.A Szigetköz HE horgászrendje vízvédelmi okok miatt november 1-jétől március 1-jéig tiltja az etetőanyag használatát.

Ezen időszak alatt a bevetett készségen etetőkosár sem lehet. Közgyűlési határozat értelmében engedélyezett a téli horgászat.

Más egyesületi tag napijegyet csak május 1. és október 31. között válthat.


Olvasóink írták

  • 1. ATXadmin 2012. november 09. 09:57
    „tőlem ki is halhatnak úgyis utálom a halat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét eltörött a révfalusi híd korlátja - fotó

"A korlát ismét megsérült. A látvány igen hasonló. Az oka is azonos lehet" - írta Tudósítónk.
Tovább olvasom