Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

De nehéz az iskolatáska: mennyit is nyom valójában?

Szerda reggel becsöngettek. Könyvek, füzetek, tízórai, tornaruha. Milyen nehéz egy átlagos iskolatáska? Mennyit bír a gyerek? Cikkünkből az is kiderül, milyen káros hatásai lehetnek a túl súlyos sulibatyunak.


A Magyar Gerincgyógyászati Társaság állásfoglalása szerint a gyermekeknek nem szabadna nagyobb terhet cipelniük saját testsúlyuk 10 százalékánál.

Mérlegeltük az iskolatáskákat, s bebizonyosodott, hogy a nebulók ennek többszörösét hordozzák nap mint nap. Egy átlagos általános iskolás pakk 4-7 kilogrammot tesz ki, a felsőbb évfolyamosok akár 9-11 kilós zsákot is hurcolhatnak a sűrűbb napokon.

Bár a tanmenet kötelez, a tanítók különböző módszerekkel próbálnak élni annak érdekében, hogy levegyenek némi tehet a diákok válláról - tudtuk meg Raska Veronikától, a győri Móra Ferenc Általános és Középiskola tanítójától.

- A szülőket minden évben tanácsokkal látjuk el, annak érdekében, hogy gyermekeik ne cipeljenek felesleges terhet. Elmondjuk általában, hogy már a vásárlásnál érdemes odafigyelni, minél könnyebb eszközöket választani. A kevesebb néha több, nem szükséges hatalmas tolltartót és vastag füzettartó mappát használni. Ezekkel többnyire csak bonyodalom van, a táska súlyát és térfogatát pedig egyaránt növelik. Számos eszközt az intézményben tartunk, így azokat nem kell naponta cipelni.

A rajz és technika felszerelésnek a padban a helye, a tisztasági csomagot és a tornaruhát szintén az osztályteremben hagyjuk. Arra biztatjuk a kicsiket, hogy csak a szennyes holmit és a házi feladatot tartalmazó tanszereket vigyék haza. Kollégáimmal fontosnak tartjuk, hogy a testnevelés órák alkalmával rendszeresen végeztessünk testtartást javító és hátizom erősítő gyakorlatokat is a gyerekekkel- hangsúlyozta a tanítónő.

Az oktatóknál talán csak a szülőket aggasztja jobban a ˝súlyos helyzet˝. Így van ezzel a győri Idei Zsoltné is, akinek lányai harmadik és hetedik osztályos tanulók.

- Többször előfordult, hogy reggel meglepetten tapasztaltam, gyermekeim milyen nehéz csomaggal kénytelenek útnak indulni. A szülők felelőssége, hogy megfelelő eszközöket vásároljanak iskolás csemetéik számára. Mi a hátizsákot részesítjük előnyben, talán az a legegészségesebb a gerincnek. A fiatalok gyakran trendből hordják a táskát mélyen leengedve, ami nem lehet túl kényelmes és egészséges. Lányaimnak nem engednék az iskolába válltáskát hordani, elsősorban az egészséges testtartás érdekében. Másrészt a suli a tanulás és nem a divatozás helye- vélekedett az édesanya.

A legmegfelelőbb táska valóban a hátizsák- tudtuk meg Dr. Burkus László ortopéd szakorvostól.

- A túl nehéz iskolatáskának valóban lehet egészségkárosító hatása. Ez leginkább a kisiskolásokat érinti, akiknek csontjaik még nem fejlődtek ki rendesen. Vannak gyerekek, akik már hatévesen iskolába mennek, míg mások csak kilencévesen kezdik meg tanulmányaikat. Így fizikai fejlettségi szintjük különböző, míg ugyanazt a terhet kénytelenek cipelni. Az sem mindegy, hogy mekkora távon viszik a nebulók túlterhelt táskáikat. Míg akadnak, akik csak néhány méterre laknak az iskolától, sokan vannak, akik vidékről járnak be, s ezért akár órákon keresztül hordozzák a tetemes tömeget.

Számukra mindenképp a hátizsák a legmegfelelőbb, azzal oszlik el a súly a legjobban. Ha azonban nincs jól beállítva, a derékra gyakorolhat erős terhelést. A manapság divatos válltáska roppant egészségtelen, hiszen aszimmetrikusan terheli a gerincet és az izomzatot. Közrejátszhat gerincferdülés kialakulásában, egyenetlen hátizom, rendellenes vállízület és kulcscsont fejlődést okozhat. Magas és vékony testalkatú fiatalok esetében a felső háti szakasz gerincívének görbülete is fokozódhat. Későbbi stádiumban akár a csigolyák elporcosodása is bekövetkezhet.

A problémát egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Fontos a rendszeres mozgás, testtartást javító gyakorlatok végzése. Ebből a szempontból előnyösek a labdajátékok és az úszás is. A fiatalok esetében is lényeges a rendszeres szűrővizsgálat.

A gerincformázás nagyjából tizennégy éves korig lehetséges, addig aktív ugyanis a csont és ízületi rendszer. A serdülőkor elérésével már csak arra lehet törekedni, hogy ne váljon súlyosabbá a páciens állapota - mondta a szakorvos.

Jelenleg érvényes jogszabály:

A tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet 22. §

˝(11) Az egyes osztályokba beiratkozott tanulók szüleit tájékoztatni kell az adott osztályban használni szándékozott tankönyvek össztömegéről. Az 1-4. évfolyamokra beiratkozott tanulók heti órarendjét úgy kell kialakítani, hogy az egyes tanítási napokon használt tankönyvek tömege a három kilogrammot ne haladhassa meg. A szülői szervezet az 1-4. évfolyamokra beiratkozott tanulók heti órarendjének összeállításánál - a tankönyvek grammban kifejezett tömegére tekintettel - egyetértési joggal rendelkezik.˝

A tankönyvvé nyilvánítási eljárás során, a 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet alapján, a technológiai (könyvészeti) szempontból vizsgálni kell, hogy megfelelő-e a könyvtest méretezése, terjedelme, tömege, súlya, valamint a felhasznált papír és más anyagok minősége, továbbá hogy a könyv tartóssága valóban súlycsökkentés irányába hasson. Továbbá a tankönyvön fel kell tüntetni a tankönyv tömegét grammban kifejezve.


Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Muaddib 2010. szeptember 02. 15:06
  „Nem csak a könyvnél, a füzeteknél is ugyan ez a helyet.
  Mosonmagyaróváron voltam régebben papír boltos.
  Iskolakezdés előtt felkerestük az iskolákat, hogy a szülők füzetcsomagokat keresnek iskolák szerint és kérnénk a füzetcsomagok osztályonkénti összetételét.
  A válasz nem volt mivel kerekperec megmondták, hogy van tanár papír boltos is, ezért nem adják ki másnak.
  Ezért sokszor úgy kelet ellopatni az iskolákból a gondnokokon és tanárismerősökön keresztül a füzet igényeket.
  A tanároknak a gyerekekkel kellene foglalkozni nem a kereskedelemmel.”
 • 21. Eva- 2010. szeptember 02. 12:11
  „http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/otven_gyerekkel_indul_a_gyori_audi_hungaria_iskola/2176202/
  emmeg egy új iskola.
  Ott mennyit nyom a táska?4”
 • 20. vanessa 2010. szeptember 02. 07:54
  „jó reggelt!nézzétek meg egy elsőosztályos táskáját,nagyon sok fellesleges dolgot megvetettnek a szülökkel amit egész évben nem is használnak, érdekes mnekünk csak 3 könyvünk volt és mégis megtanultunk irni, olvasni,számolna, mi még tudunk fejböl,osztani ,szorozni, a mai gyerekek csak számologéppel tudnak számolna,nem tudnak fejből összeadni.”
 • 19. Elemér 2010. szeptember 02. 00:53
  „A nagyobbik baj az hogy a pénz beszél, és zsebrevágják a vezetöket és politikusokat az üzletemberek és bankárok.”
 • 18. TSD81 2010. szeptember 01. 23:54
  „a legnagyobb baj, h a mai srácok töppedtek.általánosságban beszélek, de rengeteg csak bambul a tv előtt, vagy kockul.de meg nem mozdulnak...és ez a szülő hibája is.régen lehet, h nem volt ennyi tankönyv, de volt házimunka a ház körül etc etc...so”
 • 17. Elemér 2010. szeptember 01. 20:07
  „12. h.sz. tricse
  Attol nemkell tartani hogy majd ellopják. Ingyenes tolvajvadász szoftver laptophoz. Aztán még használni se tudják ha ellopják. Sok megoldás van már, még a mobilra is.

  13. h.sz. tricse
  "Bocsi,a shift-em nincs a helyzet magaslatán!:)"
  Nálam O.K., most igazitom sliccemet.;))”
 • 16. bojtár 2010. szeptember 01. 20:05
  „10. Elemér 2010.09.01. 17:24-->ja végül is zárjuk, be a gyereket a cyber szobába és majd akkor nyissuk az ajtót amikor meg lessz a diplomája addig majd emailezünk skypolunk .okos”
 • 15. bojtár 2010. szeptember 01. 20:00
  „ezelőtt 15 ével ha azt merte volna valaki mondani,hogy az iskoláért a tudásért horibilis öszegeket kell majd fizetni kiröhögték mert ugye a tudásommal az országot a népet a hazámat a gazdaságot a honfitársakat segítem igaz ehhez hosszú távon kellene gondolkodni mint ahogy más normális országokban történik,de ez nálunk is üzleti alapú lett mint ahogy nemsokára már kibontakozóban lévő egészségügy majd ott észhez kapnak az emberek amikor a műtétre jön majd az egészségpénztár válasza 30 éves embernél,hogy KOCKÁZATOSNAK ITÉLTÉK EZÉRT NEM FINANSZÍROZZA A TB na ez a világ jelenleg egyik legnagyobb biznisze és ne hogy azt irja nekem valaki,hogy fejlődni kell mert azt helyből elküldöm izraelbe tanulni ,de ott is marad míg meg nem gebed.”
 • 14. prettywoman 2010. szeptember 01. 18:59
  „Julianusz! A szívemből szóltál. Amikor még buszoztam, én sem biztos, hogy az öregnek adtam át legszívesebben a helyem. Lehet, hogy egy fiatal meg hullafáradt, mert annyit gürizett és nem 8 órában, mint régen. Ma már kevesen dolgoznak "csak" 8 órát. Vagy egy kamaszlánynak lehet, hogy görcsöl a hasa, vagy egy kisgyereknek nehéz a táska, stb. Teljesen jogos a felvetésed. Azok állnak mindig általában távolsági buszokon is, akik fizetnek, sőt teljes áru jegyet fizetnek. Akik meg ingyen utaznak, azok mindig ülnek. Egyszer egy mama rám szólt, hogy odalóg a táskám (a vállamról) a széke karfájához és zavarja, mert ő kötni akar. Én meg mondtam, hogy nézze, elhiheti, nekem sem kényelmes Pestig állni - ennyi pénzért, de örülök, ha meg tudok állni a lábamon. Szívem szerinte elküldtem volna melegebb éghajlatra.
  Igen, a táska nehéz. A könyvek is nagyok, nehezek. Ez csak az egyik baj velük. A rosszabb az, hogy egyre vacakabbak, nem az a lényeg, hogy a kisdiák tanulni tudjon belőle. Igen üzlet bizony, ahogy egyikőtök mondta. Volt mikor én is szóltam a főnökömnek, hogy miért ilyen tré könyvből kell tanulni a gyerekeknek? Mire a válasz az volt, hogy ő ezt választotta és punktum. Ennyit a demokráciáról és a pedagógus szabadságról, amit annyit emlegetnek. Vagyis megmondják, hogy melyik könyvet választotta az igazgató néni és neked kuss.”
 • 13. tricse 2010. szeptember 01. 18:25
  „Bocsi,a shift-em nincs a helyzet magaslatán!:)”
 • 12. tricse 2010. szeptember 01. 18:23
  „Elemér én ezt egyszer felvetettem a gyerekeknek,erre azt mondták nem lehet,mert ellopnák! Mondom,de ha mindenkinek van ugyanolyan laptopja akkor miért kellene neki a másiké? Jöttek is kapásból a "magyar"válaszok4 :-Hogy a másiknak ne legyen
  -Szivatásból
  -Eladni
  ....

  Elkeserítő:(”
 • 11. Csetneky 2010. szeptember 01. 18:05
  „kisember1

  A cikkben írják, hogy van, aki 9 évesen kezdi az első osztályt. Egyébként én egészséges gyerekekre utaltam a hozzászólásomban. Viszont ha már nálatok így alakult, akkor sok sikert!”
 • 10. Elemér 2010. szeptember 01. 17:24
  „Tankönyvekre abszolut szükség nincs manapság. Kompira és a netre van szükség. Indiaiak ezt már megoldották. $32-ért árulják ezt jövöre, de az ára $10-re lemegy. Minden komunikáció még telefon is müxik.

  http://www.youtube.com/watch?v=fxbrRm54U2s

  Okosab és olcsób mint egy mobil vagy okostelefon. A legjob egyetemeken már évek óta laptop-t használnak. Professzor is ad leckéket a net -n. Aztán sulit otthol is lehet végezni. Játszótér meg van elég.”
 • 9. Goldmund 2010. szeptember 01. 17:22
  „7.hsz-ra:
  Még mindig????
  :-)))))))))))))
  Én még a rendszerváltás előtt voltam általános iskolás, de már akkor sem fértek bele az ellenőrzők a műanyag tokba! Akkor is mindig pont 1-2 mm hibádzott.”
 • 8. kisember1 2010. szeptember 01. 16:32
  „Csetneky 2010.09.01. 09:44

  Miért kezdik későn a sulit?

  Max 8 évesen elmennek suliba a gyerekek és nem azért maradnak vissza, mert a szülők úgy gondolják nyaraltatjuk a gyerekeket. Hanem azért, mert valami probléma akadt.

  A kislányom pl. extra alacsony, immunhiányos és halláscsökkent. Immun hiánya miatt 7 évesen még nem volt két nap amitt az oviba töltött, Hallássérülés végett pedig rosszul artikulált, nehezen értett meg dolgokat. Jelenleg 10 éves 8 -9 évesek az osztálytársai és már 1-2 fejjel nagyobbak nála. De már jól beszél, szájról tökéletesen olvas, és hallása is javult kissé. Immunhiányát pedig egy spec. kezeléssel orvosolták, ami ebben az országban alapvetően lehetetlen lett volna.

  Szóval nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy mehetett 8 évesen suliba, nem kellett a sérült gyerekekkel együtt mennie. Enek eredménye, hogy kitűnő tanuló.

  Másik gyerekem is majdnem 8 volt. Ő nem vérszerinti gyerekem. A férjem 1. házasságának gyümölcse. 3 éves korában a szeme láttára halt meg az édesanyja fiatalon, infarktusban. Évekig hordtuk mindenfelé, de ez az emlék nem törlődött, csak kicsit enyhült.

  Annyira lelkileg, érzelmileg megfeszített, megnyomorított volt ezáltal, hogy nem lett volna képes iskolába menni. Még nagycsoportba is meghalósat játszott. Ez a két év haladék a lehető legnagyobb lehetőség volt, amit kaphatott. Kijátszotta magából a halálélményt, megerősödött, felzárkózott.

  Különösen indokolt esetben mehet csak később, melyet szakemberek ellenőriznek, úgyhogy nem kell előre ítélkezni.

  Inkább -sajnos sokan éretlenül kerülnek hat évesen suliba, mert ciki az embereknek indokoltan is visszatartani.”
 • 7. tricse 2010. szeptember 01. 14:27
  „Az egész országban egyforma az ellenőrzőkönyvek mérete,de a műanyagosnak aki a borítót csinálta baromi nehezére esett beállítani a gépet,mert a borító 1 mm-rel kisebb! Levágtam az ellenőrző alját,hogy ne gyűrje össze,most aztán marha szépen néz ki!”
 • 6. Elemér 2010. szeptember 01. 13:08
  „Minek annyi könyv ? Azért mert az üzlet, minden tagozatban. Legfontosab az ellemi, mert itt formálodik az ember. Aki itt lemard az véglegessen lemarad. A zseniket pedig nem a kutya szarja. Ezt már korán felismerik aztán Amerikában kötnek ki.;))”
 • 5. Goldmund 2010. szeptember 01. 12:00
  „Egyáltalán: alsó tagozatban minek annyi könyv?
  Pl. nem okvetlen kell feladatgyűjtemény, lehet diktálni, táblára felírni a feladatokat. Akkor ugye elég egy füzet. Könyvből alsó tagozatban nem szabadna mást használni, csak olvasókönyvet, énekkönyvet és környezetismeret könyvet. Továbbá egy idegen nyelvűt, ha a gyerek tanul alsó tagozatban idegen nyelvet. A tornafelszerelést meg elég lenne hétfőn elvinni és pénteken hazavinni.
  Régen egy könyve volt a gyereknek és egy palatáblája. Mégis akkor nevelődtek ki híres tudósaink: Szent-Györgyi Albert, Szentágothai János, Wigner Jenő, Neumann János stb.
  Ma meg úgy hírlik, egyre több a funcionális analfabéta.
  A mai iskolarendszer sokat markol és keveset fog!”
 • 4. Csetneky 2010. szeptember 01. 09:44
  „"Vannak gyerekek, akik már hatévesen iskolába mennek, míg mások csak kilencévesen kezdik meg tanulmányaikat."

  A hat évest értem, az a normális, de a hét éves még belefér, mint évvesztes. Aki nyolc éa főleg kilenc éves korában kezdi az első osztályt, vajon miért teszi? Egyetemi szintre emelte az óvodát? Ismerem azt a dumát, mely szerint inkább legyen nagy a kicsik között, mint kicsi a nagyok között, de ez egyáltalán nem biztos, hogy jó. Meg akkor miért nem 20 évesen kezdi, akkor még nagyobb. Nem véletlenül találták ki, mikor lehet elkezdeni az iskolát, mikor van a gyerek a megfelelő fejlettségi szinten. Pedig a gyerekek egyre korábban fejlődnek ki, vagy nem?

  Egyébként a táska tényleg nehéz.”
 • 3. Elemér 2010. szeptember 01. 08:05
  „Honnan szedték ezt a illusztrációt ? A torna gyerekkorba is meg egy életen át fontos, de pláne idös korban. A napot én tornateremben kezdem, aztán uszok. Vannak ott olyanok akik magazinokban találhatók. 70-80 évesek. Rendszeresen sulyoznak és usznak.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépségverseny a Győr Plazában

Szeptember 11-én egész nap szépségversenyt rendeznek a Győr Plazában a helyi Modellbázis… Tovább olvasom