Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Csődeljárást kér a Pannon Szárnyas

A Pannon Szárnyas csődeljárási kérelmet nyújtott be – a célja az, hogy a 90 napig tartó csődvédelmet kihasználva talpra álljon.

Ez idő alatt ugyanis nem kezdeményezhetnek ellene felszámolást, a baromfi-feldolgozó a termeléssel sem áll le.

A csődeljárást sok cég védelem miatt kérelmezi, a Pannon Szárnyas is ezt tette. Dr. Pergel Elza, a cég jogásza portálunknak bejelentette: rendkívüli taggyűlésen döntöttek erről a lépésről, nyilvánvalóan nem hirtelen ötlettől vezérelve, hanem az előzményeket és a jövőbeni kilátásokat mérlegelve.

Nem felszámolásról van szó, hanem annak elkerüléséről - mondta Dr. Pergel Elza jogász.
A Pannon Szárnyas helyzetéről a múlt héten írtuk, a részletekben folyósított dolgozói bérek már mutatták, hogy a baromfi-feldolgozó nehéz heteket, hónapokat él át. A cég jogásza akkor is elmondta: a csaknem 200 millió forint kintlévőségük behajtása, illetve a raktáron lévő szintén 200 millió forint körüli készlet értékesítése megoldást jelente a Szárnyas anyagi helyzetére, de a gyakorlat nem ilyen egyszerű. A jogi képviselő azt sem titkolta, hogy a Pannon Szárnyasnak is vannak tartozásai – egyrészt a saját beszállítói, másrészt a szolgáltatók felé. Ez utóbbiak a közelmúltban nemegyszer kész tények elé is állították a győri gyárat, volt, amikor a vizet, legutóbb pedig – ami tulajdonképpen az utolsó lökést adta a csődeljárás kéréséhez – az áramot kapcsolták ki. Azóta van víz és áram is a feldolgozóüzemben, de a tulajdonosi tanács úgy döntött, ahhoz, hogy ebből a nehéz helyzetből kilábaljon, szüksége van a csődvédelemre.

Fotó: Kisalföld-archívum
Fotó: Kisalföld-archívum

Dr. Pergel Elza hangsúlyozta: nem felszámolásról van szó, hanem annak elkerüléséről. A csődeljárás három hónapja alatt ugyanis nem lehet felszámolást kezdeményezni a cég ellen, s a szolgáltatók sem tehetik meg azt, hogy elzárják a csapot.

˝Természetesen az a célunk, hogy ez idő alatt a Szárnyas helyzetét stabilizáljuk a piacon, mert mindenki tudja, hogy aki túléli ezt a néhány hónapot, az megerősödve jöhet ki a válságból. A jelenlegi erőviszonyok azonban a legkevésbé segítik az élelmiszer-ipari magyar cégeket; ki kell mondani, hogy egyes multinacionális cégek a termelői ár alatt vásárolják meg tőlünk a termékeket, így jelenleg minden hónapban 20–30 millió forint veszteséget termelünk – azzal, hogy termelünk. A kilencven nap arra kényszerít minket, hogy a kintlévőségekért keményen harcoljunk s a raktári készletet a lehető legjobb áron értékesítsük. Nem lesz könnyű, de a tulajdonosi tanács ebben lát lehetőséget.˝

A jogásztól rákérdeztünk a dolgozók bérére is: megkapják-e a csődeljárás hónapjai alatt? ˝A befolyt összegekből ugyanúgy fizetünk a szolgáltatóknak s a dolgozóinknak, mint eddig. Legutóbb azzal kerestek meg minket, hogy a dolgozók elmaradt bérrészletét kifizetjük-e. Most már mondhatom, hogy mindenkinek átutaltuk a pénzt a számlájára.˝˝

Olvasóink írták

 • 8. Tabornok 2010. február 05. 11:09
  „Legalább, egy fotón láthatnánk a nemlétező 200 milliós raktárkészletet!
  Már nem csak a Pannon Baromfinak a Pannon Stárnyasnak is befellegzett.
  Úgy gondolom Pannon földnek is annyi.”
 • 7. Tabornok 2010. február 04. 19:41
  „Mi a csuda van itt? Már mindenki tudja, hogy kilopják a melósok alól a gyárat?”
 • 6. Tabornok 2010. február 04. 05:40
  „Kedves Sudár Ágnes!
  Javaslom, kérdezze meg a dolgozókat, név nélkül, talán el merik mondani, mi történik a Pannon Szárnyasnál!
  A dolgozók tudják a disznóságok zömét, csak mivel nincs jogi védelmük félnek. Sem Ön, sem más nem tudja a tulajdonosoktól megvédeni a dolgozókat. Kiszolgáltatott helyzetben vannak, mint beteg az orvosának.”
 • 5. Tabornok 2010. február 04. 05:32
  „"szocdem 2010.02.03. 11:07 " Ha nem egy nagymúltú gyár és többszáz család tönkretételéről lenne szó akkor azt modanám, hogy vicces amit írtál!
  "Ez hatékony, egész európában működik, de itt még nincs rá igény. (inkább a siránkozást, vagy az ordítozást választják az emberek a megoldás helyett)" Nem igaz, hogy nincs rá igény, csak a pártok nem képviselik a kisembereket, értsd az alkalmazottakat.
  Mivel, egyedül a pártok vannak helyzetben, akik kiárúsították, eladták az országot, ezért a dolgozók, csak siránkozhatnak, kiabálhatnak, mert ki vannak szolgáltatva Nektek párttagoknak, pártoknak.
  Mi, kisemberek, (adóalanyok, ügyfelek, eljárás alá vont személyek, stb.) négy évente egyszer eldönthetjük, melyik bűnbandára(pártra) szavazunk. Ennyi tehetünk, semmi többet. Ezzel sincs megoldva, javítva helyzetünk.
  Mondj olyat, ami előremutató, hatékony megoldás.”
 • 4. Tabornok 2010. február 04. 05:18
  „"a részletekben folyósított dolgozói bérek már mutatták, hogy a baromfi-feldolgozó nehéz heteket, hónapokat él át."
  Csak a dolgozók bérét vágják. A vezérekét, miért nem?
  "ARANKA 2010.02.03. 09:10" Te úgy is tudod, hogy ugyan azt csinálják, mint a Dr. Vécsei és csapata, kicsit finomítva. Az a baj, hogy most nincs Szép Imre II., akit a gyár működtetése is érdekelne. Jogilag minden rendben lesz, Ti pedig elvesztitek a munkátokat kb. 300-an.
  A Pannon Szárnyasnak van jogásza, nektetek miért nem tellik rá? Mi a különbség a Vécsei és "ezek" között?
  A dolgozók bérének megkurtításával kezdték ezek is. Vegyük észre a párhuzamot! Annak idején, ez a cég más néven bérleti dijat fizetett saját igazgatoja Kft.-jének, kb. 26000 eurót. Nyugateurópában, ezért börtön jár, ugye tudod! Mocskos ez az egész, úgy ahogy van!
  Majd a jogászok megvédik a tolvajokat, mert a tulajdonosoknak vannak jogaik, Nektek meg nincs, ennyi!”
 • 3. szocdem 2010. február 03. 11:07
  „Az ilyen esetek megoldására két lehetőség van.

  1. Trianoni lobogókkal felvonulni, masírozgatni, magyarságtudatról orditozni, sipolni, dobolni, stb. - de ez nem olyan hatékony, hogy bármit is megoldana.

  2. Bérmegállapitási és bérgarancia törvényt kell hozni a parlamaentnek. Ez hatékony, egész európában működik, de itt még nincs rá igény. (inkább a siránkozást, vagy az ordítozást választják az emberek a megoldás helyett)

  :)))))”
 • 2. Phobos 2010. február 03. 09:17
  „csak az a baj hogy az a FIDESZ injekció nem a cég megtartásához, fejlesztéséhez, hanem a FIDESZ-es tulaj haverok zsebébe megy majd. sajnos ez így működik... :(”
 • 1. ARANKA 2010. február 03. 09:10
  „A három hónap a választásokig elég lesz. Akkor majd a Fidesztől kap tőke injekciót.
  Mi annak csak örülnénk ha megmaradna a munkahelyünk, de jó lenne ha emberszámba vennének bennünket is.
  Az ugyanis nem állapot, hogy nem lehet számítani a fizetésre. S ez így marad még három hónapig?
  Addig a dolgozókkal és a családjukkal mi lesz??
  A tulajdonosok erre válaszoljanak és ne reklamáljanak, hogy a sajtóhoz és médiához fordultak az emberek.!!
  Hogyan maradhatna gyáron belül a cégnek a dolgai, mikor minden bankba, szolgáltatónál stb. az embereknek köszörülködni kell, hogy nem tudnak a dolgozók fizetni, mert nem kaptak fizetést.
  Ilyenen gondolkodjanak el...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokorni: a pedagóguspolitikát rendbe kell tenni

˝Összetett pedagógusi életpályamodellre van szükség: a politikai akarat meglesz, a forrás… Tovább olvasom