Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Cserkésztisztek vizsgáztak

Tisztképző táborban vizsgáztak azok a tanárok, orvosok, műszaki diplomások, akik elkötelezettséget éreznek a cserkészeszmék követése, „Isten, haza és az embertársaik” szolgálata iránt.
A Magyar Cserkészszövetség ötnapos tisztképző tábort rendezett Ravazdon az Erdész Vendégházban és annak területén az elmúlt hétvégén. A tábor vezetője, Vitéz Fehér Gyula elmondta a Kisalföldnek, hogy ez volt az utolsó állomása a többlépcsős képzésnek, itt vizsgáztak a leendő cserkésztisztek. A követelmények szigorúságára jellemző, hogy az 53 jelentkezőből a végére csupán közel feleannyian maradtak.

Alapkövetelmény, hogy többéves cserkészmúltja és diplomája legyen a jelentkezőnek. S amíg a jelöltek eljutnak a vizsgáig, három alkalommal találkoznak a képzés vezetőivel. Az első két alkalommal elméleti képzésen vesznek részt, amit komoly lelki felkészítés követ, mindenkinek a saját hitében. Az egészről a tisztképző táborban kell gyakorlatban tanúbizonyságot adniuk a jelölteknek.

– Meg kell bizonyosodni arról, hogy azok, akik innét kikerülnek, alkalmasak arra, hogy a szövetség minden szintjén, a legmagasabbat is beleértve, képesek megállni a helyüket. A vizsgán cserkésztudományokból, táborvezetésből, jellemnevelésből, cserkészszellemiségből, -pedagógiából vizsgáztak a tulajdonképpen akadémiai jellegű felkészítést követően – tudtuk meg Fehér Gyulától.

A táborba az ország különböző területeiről, s a Délvidékről érkeztek a tisztképzésre, ahol megtanulták, hogy cserkészvezetőnek lenni nem hatalmi pozíció, hanem szolgálat. Tanúbizonyságot kellett tenniük arról, hogy valóban elkötelezettek „Isten, haza és embertársaik" szolgálatában, s a cserkészeszméknek egy életre elkötelezett követői.
Forgácsné Katalin képzésvezető cserkésztisztet idézve: „A cserkészismereteket bárki elsajátíthatja, de ez nem teszi őt vezetővé. A cserkészvezetőnek életre szóló kötelezettsége és feladata van: hitével, magyarságával, egész életével vonzó és követendő példát kell mutatni. Ez a cserkésztiszt feladata, erre kell a képzés során alkalmassá válni, ezt kívánja a tábor és az egész képzés elősegíteni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igen, korhű ruhában

A győri belváros utcái adtak otthont péntektől vasárnap késő estig a barokk hétvégének. A nézelődők… Tovább olvasom