Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Csereprogram indult a fővárosi és a Győr környéki óvodák között

Csereprogram indult július 11-én egy fővárosi és a Győr környéki óvodák között. A legtöbb ovis most látott először kemencét és valódi traktort munka közben.
A vidéki, illetve a városi életmód felfedezése érdekében csereprogram indult egy gyömörei központú és egy budapesti katolikus óvoda között. A programsorozat keretében első alkalommal, július 11. és 13. között a budapesti gyerkőcök – lovaskocsis túrák alkalmával – vehették birtokukba a Győrhöz közeli településeket: Gyömörét, Felpécet és Kajárpécet.


„Olyan világba kalauzoljuk a kicsiket, amelyet talán sosem tapasztalhatnának meg"

– Számunkra nagyon fontos ez a program, mert ennek keretében olyan világba kalauzoljuk a kicsiket, amelyet talán sosem tapasztalhatnának meg. A vidéki gyerekeink betekinthetnek a városi, katolikus nevelésbe. Az augusztusi látogatásunk során a fővárosi nevezetességek bemutatása után ellátogatunk egy medverezervátumba, dunai hajókázást biztosítunk nekik, és megismerkedünk a metró használatával is. Mindez nagyon fontos a fejlődésük érdekében – mondta el portálunk érdeklődésére Bolla Gyuláné Ilonka, a Gyűr Menti Települések Óvodájának vezetője.

– A helyszín mellett az sem mellékes, hogy társintézményünk az egyházat is képviseli, hiszen mi a hagyományőrző nevelésre is koncentrálunk. Gyömörei intézményünket pedig 1930 és 1950 között a karmeliták működtették. A kapcsolatunk a rendszerváltás után élénkülhetett csak fel újra, amit ezzel az eseménnyel is szeretnénk aktivizálni –tette hozzá az óvodavezető, aki minden segítséget külön köszön a vendégfogadásban segítkezőknek.


„Legtöbb gyerkőcünknek még a vidéken élő rokona sincs"

A fővárosi nagycsoportosok a tapasztalatok szerint csodálkozva figyelték a falusi életmód velejáróit.

– A gyerekek lovaskocsival meglátogatták a felpéci tájházat, ahol bemutathattuk, milyenek voltak a hagyományos parasztházak belülről, lángost és langallót sütöttünk eredeti kemencében. Kajárpécen lovagoltunk, és meglátogattuk a helyi tehenészetet is, ahol néhányan annyira megkedvelték az eredeti tej ízét, hogy degeszre itták magukat. Gyömörén pedig végignézhettünk egy aratási procedúrát, amit a meleg ellenére is nagyon élvezetek a kicsik – mesélte az élményekről Miskolczi Éva, Erzsébet nővér, a budapesti Jézus Isteni Szívéről Nevezett Kármelita Nővérek óvodájának vezetője.


Erzsébet nővér érdeklődésünkre azt is elmondta, nagyon örültek a gyömörei meghívásnak, mert az összekötőkapcsokon kívül a gyerekeknek ez a néhány nap életre szóló élményt jelentett.

– Gyerkőceink olyannyira fővárosiak, hogy legtöbbjüknek még a vidéken élő rokonuk sincs. Itt megtapasztalhatták a csendet, megismerkedhettek a falusi élethez tartozó gépekkel, magatartásformákkal. Egyesek csak a játékos polcon láttak eddig traktort vagy aratógépet, most ámulva figyelték a nagy zöld járgányokat. A csereprogram hosszabb távon is biztosan jelentős, hiszen elősegíti a hagyományőrzést, amit intézményünk is célul tűzött ki maga elé – számolt be az élményekről Erzsébet nővér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

227 millió forintos fejlesztés a győri Baross úton - képgaléria

Hetek óta az utóbbi évek legnagyobb beruházása zajlik a győri sétálóutcán: a Baross úton turisztikai látogatóközpontot építenek. Látványtervekkel. Tovább olvasom