Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Csatornázás: még döntésre várnak Gönyűn és Nagyszentjánoson

Hamarosan megszülethet a döntés Gönyű és Nagyszentjános szennyvízcsatornázása ügyében. A várhatóan pozitív elbírálás után elindulhat a közel kétmilliárdos beruházás kivitelezése.

Gönyű Nagyszentjánossal közösen nagyberuházásra készül: 2008 elején adták be a pályázatot a települések csatornázásának második ütemére a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) kiírására. Régi hiányosságot pótolhatnak ezzel 1100, illetve 550 lakásban. A beruházás közel kétmilliárd forintos költségének 85 százalékos támogatását igényelte a két település az EU-tól.

A kétfordulós pályázat első fordulója során kellett elkészíteni a részletes terveket, megszerezni az engedélyeket, a lakosság támogatását, s mindezt végleges pályázati anyag formájában bírálatra benyújtani. Az elkészített pályázatot a részletes megvalósíthatósági tanulmánnyal (RMT) együtt idén július 6-án adták be, a döntés Major Gábor gönyűi és Unger Vilmos nagyszentjánosi polgármester reményei szerint hamarosan megszületik. A településvezetők kiemelték a Pannon-Víz zrt. értékes szakmai támogatását és segítségét a projekt előkészítésében.

Amennyiben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakmai bírálóbizottságának döntése alapján a két település elnyeri az uniós támogatást, úgy a csatornázási munkálatok várhatóan a következő év tavaszán elkezdődhetnek.

A tervek szerint a csatornázás 2012 második felében fejeződhet be, megoldva a települések több mint 5000 lakosának szennyvízkezelési gondjait.

Olvasóink írták

 • 2. Rézangyal 2010. szeptember 29. 09:06
  „Szép cikk, de arról nem szól, hogy még az sem biztos, hogy 85%-ot vagy 75%-ot nyerhetnek el.
  Ha az országos forráshiányos helyzetre tekintettel "csak" 75%-al támogatják a projektet, akkor gyönge 200 milliót még be kell szedni az emberektöl...ez házanként 150.000 Ft PLUSZ!!!
  Ezt az eshetöséget miért nem kommunikálják a polgármester urak?
  Meg mindezt a választások elött 4 nappal... gusztustalan ez így ahogy van... tiszta kampányfogás.”
 • 1. polgar79 2010. szeptember 28. 17:41
  „Elég szépen tolódik.Eddig 2011 végéről volt szó.Akkor továbbra is kerülgethetjük a gödröket, mert addig az utakat sem érdemes szilárd burkolatúvá tenni.A Rómaiak véletlenül nem használtak csatornahálózatot?
  "A szennyvízelvezetés
  A római csatornák együtt vezették el a csapadékot és a keletkező szennyvizet. Róma városának csatornái eredetileg nagyrészt nyitottak voltak, amelyek a mocsaras területek lecsapolására szolgáltak. Idővel azonban befedték azokat és utcai beömlőnyílásokat alakítottak ki rajtuk. Ilyen volt a leghíresebb közülük, a Cloaca Maxima is, amelyet még a Kr. e. 6. században építettek az etruszkok. "
  Most nem 2010 van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfújta a szél az idei szőlőt

A szőlőtermés minősége szempontjából még sok múlhat az elkövetkező napokon: jót tenne a napsütéses… Tovább olvasom