Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

(Csak) érdeklődnek az eperföldek iránt

Győr - A legutóbbi győri közmeghallgatáson hangzott el az a hír, hogy a városrész határába állítólag több tízezer négyzetméteres bevásárlóközpontot tervez építeni egy befektető. Ebből egyelőre csak a terület iránti érdeklődés igaz.
Eperföldekként ismerik a győriek a 83-as főút mellett, Gyirmót határában fekvő területet, amelynek régészeti feltárásáról a Kisalföld is többször hírt adott. A múlt heti győri közmeghallgatáson a szomszédos Achilles-park tulajdonosa arról érdeklődött aggódva, mi igaz azokból a pletykákból, hogy egy befektető 50 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot építene a szabadidőpark és -tó mellé.

Utánajártunk, s kiderült, hogy mint minden hírnek, ennek is van igazságtartalma, konkrétuma azonban egyelőre nem nagyon. Tervek ugyanis egyelőre nincsenek, csak érdeklődés: decemberben egy ingatlanfejlesztő kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy lehetséges-e a teljes, közel 37 hektáros terület átminősítése „kereskedelmi-bevásárlóközpontok építésére szánt különleges területté".

Jelenleg a földterület háromfelé oszlik; a legnagyobb, az autópálya melletti telek a fenti besorolású, a főút melletti, kisebb rész gazdasági, kereskedelmi és szolgáltató terület, míg a legkisebb „szelet", úgynevezett „illeszkedés", azaz egyelőre besorolatlan, „szűz" terület, amelyet a későbbi céloknak megfelelően nevesítenek majd.

– Hogy pontosan melyik nagyvállalat vagy kereskedelmi lánc érdeklődik a terület iránt, egyelőre mi sem tudjuk, az az általános gyakorlat az üzleti életben, hogy megbízójuk kilétét az ingatlanfejlesztők üzleti titokként kezelik. Legalábbis ebben a korai szakaszban, hiszen egyelőre csak az érdeklődésről tudunk, semmilyen írásbeli megkeresés nem érkezett az önkormányzathoz – mondta érdeklődésünkre Révi Zsolt győri főépítész, akitől megtudtuk, hogy az elmúlt két évben 6–7 hasonló, „tapogatózó" megkeresés történt az eperföldekkel kapcsolatban. A következő lépésig, azaz az önkormányzathoz benyújtandó hivatalos kérelemig azonban egyszer sem jutott el a dolog, ezt követően dönthetne csak a közgyűlés arról, hogy egyáltalán foglalkozik-e a tervezett beruházással. Igenlő döntés esetén következnének a szakhatósági vizsgálatok – erről azonban már természetesen tájékoztatnák a győrieket –, s körülbelül egyéves procedúra után születhetne csak döntés bármilyen komoly beruházásról.

A közmeghallgatáson elhangzott, 50 ezer négyzetméter nem irreális szám, hiszen a jelenlegi rendezési terv – 25 százalékos beépítés mellett – 56 ezret engedélyez a célra (csak a már eleve ilyen besorolású részen). Igaz, nehezítő tényezők is vannak, köztük az autópálya 250 méteres, és a leendő gyorsvasút nyomvonalának 100–100 méteres kötelező védőtávolsága. A szomszédos – és jóval kisebb – gazdasági, kereskedelmi és szolgáltató területen már csak 10 ezer négyzetmétert lehetne beépíteni, de ebből is csak 2500 lehetne kereskedelmi egység.

Az eperföldekre csak komoly forgalmi és hatásvizsgálatot követően, s úgynevezett településrendezési szerződéssel lehetne bármit is építeni, amelynek értelmében a beruházó állná az építkezéshez kapcsolódó közmű- és útfejlesztéseket is. (Így épült többek között a Decathlon, a Baumax és a Family Center is.) A főépítésztől megtudtuk, hogy az eddigi érdeklődők közül többet éppen ez riasztott el, egy nagyobb létesítmény ugyanis akkora forgalomnövekedést jelentene, hogy megúszhatatlan lenne a Pápai út négysávosítása, valamint két körforgalmi csomópont kiépítése, ami százmilliós nagyságrendű kiadást jelentene a beruházónak.

Olvasóink írták

 • 11. Bringás 2009. február 24. 21:39
  „Tisztelt Hozzászólók!
  A véleményetekkel egyetértek, és elkeserítőnek látom, hogy ezekben a ,,gazdaságos" hipermarketekben óriási tömegek vásárolnak. A megtermelt hasznukból megint nem a mi államunk gazdagodik. De még csak nem is az ott dolgozók, mert a minimálbérnél alig kapnak több fizetést. Hát ezért érezzük meg mi először a gazdasági válság hatását. De hallottam egy új kezdeményezésről: szociális bolt hálozat. Ahol a magyar termelőtől rögtön a kiskereskedőhöz viszik az élelmiszert. Kapcsolódó oldal: http://www.vallalkozoinegyed.hu/20090207/szocialis_bolthalozat_uj_uzlet_nyitas_zuglo_-_termeloi_elelmiszer_olcson

  U.i.: Csak nehogy ebbe is beleokoskodjanak Brüsszelből.”
 • 10. knifemaster 2009. január 30. 12:03
  „9#
  Majd ezzel nyugtasd magad akkor is,amikor szépen lassan csak külfödi terméket lehet kapni,abból is csak a legalját,és drágán...mert nem lesz konkurencia.Az Eu tagsággal felvevő piac lettünk...aztán majd szeméttelep.”
 • 9. ttt111 2009. január 28. 13:12
  „azért mert ez nem is bűn...”
 • 8. matriné 2009. január 28. 12:42
  „Aki kiárusítja a Magyar Földet és ,aki, azt megveszi fikarcnyit sem törődik a magyar termelőkkel. De a bűnüldözés sem látja ezt bűnnek!”
 • 7. ttt111 2009. január 27. 17:55
  „kedves Judytka! jártál te már egyetlen bevásárlóközpontban is?? konganak az ürességtől? nemhinném...
  ha meg a külföldi áru olcsóbb és ugyanolyan minőség akkor engem se nagyon érdekelnének a magyar parasztok....mindenhol azt látni hogy ha valamire rá van írva hogy magyar termék akkor jóval drágább..de nem biztos hogy jobb is..”
 • 6. pmc 2009. január 27. 01:27
  „ez se magyar termékeket fog árulni,
  kínai fokhagymát,angol vagy német sárgarépát árul majd stb...
  a magyar paraszt meg menjen tönkre”
 • 5. bunda 2009. január 26. 18:59
  „Miért kell minden földdarabot beépíteni, főleg bevásárlóközpontot , de lakópark sem kell már !! Biztos jó bevétel az engedélyezőknek.
  ˇ" általános gyakorlat az üzleti életben, hogy megbízójuk kilétét az ingatlanfejlesztők üzleti titokként kezelik. "
  Ez is egy érdekes hozzáálláss a mai világban, de maradjon is titokban örökre.”
 • 4. morfi 2009. január 25. 21:57
  „Már lassan az egész ország bevásáróközpontbol fog álni.”
 • 3. Judytka 2009. január 25. 11:31
  „Ki a fenének kell már ennyi bevásárlóközpont??A meglévők is konganak az ürességtől...Mondjuk "bombariadóra" jó lesz..”
 • 2. matriné 2009. január 25. 09:43
  „Így szokott az kezdetek kezdetén lenni. A Magyar Föld így lesz a külföldi tőkések tulajdona. A spekulánsok összedugják a fejüket és a kültelkeket szántóföldeket kisíbolják és felvásárolják( felvásároltatják) bel-telkesítik és már nem is védi az elidegenítési jog a Magyar földet! A bűnüldözés pedig mint állatólában mindig a hazaárulásnál (tönkretételénél eladósításánál)tátja a mafla pofáját!”
 • 1. Gab2000 2009. január 24. 17:14
  „Ja érdekes a dolog. Aggódik az Achilles park tulajdonosa és arról miért nem beszél hogy a horgászok elöl meg lezárta a vízpartra jutást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszerelik az elavult játszótereket

Győr - Győr játszótér-felújítási programjának részeként megkezdte az elavult játszóeszközök… Tovább olvasom