Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Civil aláírásgyűjtés a biztonságért

Kisbácsa: a halálos balesetek miatt a lakók a saját kezükbe vették az ügyet.

Összegyűlt 240 aláírás, a Külső Bácsai út környékén élők megelégelték, hogy folyamatosan életveszélynek vannak kitéve. Az elmúlt években 5 halálos, számos személyi sérüléses és anyagi kárral járó baleset történt. Petíciójukat Győr alpolgármesterének adta át a lakók szóvivője.
Száguldó személyautók, motorosok, nehéz teherautók keserítik meg Győrben, a Külső Bácsai út környékén élők, azon átkelő gyalogosok napjait.

– Életveszélyben érezzük magunkat, mivel főként a reggeli órákban, munkába, iskolába indulás, délután hazaérkezés idején elviselhetetlenül nagy a forgalom. A járművek a sebességkorlátozást nem tartják be. Aláírás-gyűjtési akciónkkal azt akarjuk elérni, hogy a Külső Bácsai úton a Votinszky utcától a Boglárka utcáig terjedő útszakaszon kijelölt gyalogátkelőhely és forgalomterelő, lassítószigetek létesüljenek – magyarázta Szaló Péter, az érintett út környékén élők szóvivője.

A lakók szerint kiemelt veszélyt jelent, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a kamionforgalom. Emiatt az út állapota leromlott, tele van gödrökkel, nyomvályúval.

– Vasárnaponként a piacra érkezők veszélyeztetik autóikkal az istentiszteletre igyekvő idős embereket. Ezért kezdtünk aláírásgyűjtésbe – mondta Szaló Péter, aki Ottófi Rudolf alpolgármesternek, egyben bácsai önkormányzati képviselőnek adta át a 240 aláírással megerősített felhívást.

– Az ügyet jól ismerjük, hiszen a megoldás keresését még Bárány István képviselő indította el tavaly. Az utolsó válasz novemberben érkezett a közútkezelő megyei igazgatóságától. Az elképzelések egyelőre részben közelítenek egymáshoz, azonban mondhatom, hogy jó kezekben van az ügy, s nyáron meglehet a gyalogátkelőhely, de csak lassító-, pihenőszigettel kombinálva. Azonban addig még számos teendő van – válaszolta Ottófi Rudolf a petíció átvételekor.

Az alpolgármester az Új Bácsai út korábbi terveivel kapcsolatban megjegyezte, azok valószínűleg módosítva lesznek. Ő személyesen reméli, hogy a tervezett körforgalom nem épül meg.

– Az út tervezése is folyik, a terület vízelvezetését meg kell oldani. Az összegyűjtött aláírások nyomatékot adnak nekem és az önkormányzatnak is, hogy a problémára mielőbb megoldást találjunk.

A lakók szóvivője az alpolgármester válaszát követően megjegyezte, azt nem tartja megnyugtatónak, mert konkrét időpont nem szerepel. A közútkezelő novemberi válaszlevelében többek között a következőt írta Bárány Istvánnak:
„A javasolt gyalogos-átkelőhelyek létesítésétől nem zárkózunk el. Azonban ... a korábban készített útépítési terveket módosítani kell, mivel az nem foglalkozik gyalogátkelőhelyek kijelölésével... Középsziget alkalmazását célszerűbbnek tartjuk a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél kiépíteni. Az Új Bácsai út csatlakozásában tervezett körforgalmi csomópont-kialakítás terve megítélésünk szerint nem módosítható úgy, hogy a javasolt gyalogosátkelőt a megvalósítást követően ne kelljen elbontani."

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Zoltán a szocialista kifogásokról

Németh Zoltán győri alpolgármester, a belvárosi 1-es körzet képviselője tegnap szerkesztőségünknek küldött közleményben reagált az MSZP pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Eredics Gergely önkormányzati képviselő a belvárosi parkolási rendszer megváltoztatása kapcsán hívta fel a figyelmet a közpénzek ésszerűbb felhasználására, öncélú reklámozással vádolva az alpolgármestert. Tovább olvasom