Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Búvárok a jég alatt

A kötél az életfonala a búvárnak, amikor jég alá merül, segíti a tájékozódást, de könnyű belekeveredni. Ezért gyakorolták használatát, az uszodában megtanultakat pedig nyílt vízen is kipróbálták a Győri Búvár Sportegyesület és a révkomáromi Poseidon Búvárklub tagjai.

A hidegben tizenöt centiméteresre vastagodott a jég a révkomáromi erőd mellett a Holt-Vágon. Igaz, ez mára vékonyodott, mégis remek helyszínt nyújtott a győriek búvárgyakorlatához. Fontos, hogy a jég alá merülést is rutinosan tudják végrehajtani, hiszen gyakran kérik segítségüket a katasztrófavédelem szakemberei és a tűzoltók. Csak ritkán jeges vízbe esett ember, autó miatt, többnyire inkább árvízvédelmi feladatoknál, és ilyenkor például a víz alatti felderítés a dolguk. A gyakorlat arra is jó volt, hogy szlovákiai társaikkal közösen merüljenek. Így, ha együtt kell mentésben részt venniük, jól tudnak majd együttműködni.

A jég alatti tájékozódást, mozgást gyakorolták a befagyott Holt-Vágban a búvárok. Képünkön Langer Péter és Mayer Henriette.
A jég alatti tájékozódást, mozgást gyakorolták a befagyott Holt-Vágban a búvárok. Képünkön Langer Péter és Mayer Henriette.

Fehér József, a Győri Búvár SE műszaki elnökhelyettese elmondta: egy kétszer kétméteres léket vágtak a jégen. Abban merültek el párosával a búvárok és mindegyiküket kötél biztosította, aminek a másik végét az úszó stégen tartózkodó társak figyelték. A vízben nem fáztak, mert úgynevezett száraz búvárruhát viseltek, ami teljesen zárt, nem folyik be alá a víz, így tartja melegen a testet. De azért így is csak mintegy ötven percet, egy órát tartózkodtak a víz alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt a cukorbetegség ellen

A Changing Diabetes Beteg Mentor Program keretében Győr-Moson-Sopron megyei cukorbetegek társadalmi munkában segítenek helyi betegtársaiknak. Tovább olvasom