Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Bővül a fizetős övezet: újabb győri utcákban szűnik meg az ingyenes parkolás - videó

Bővül a fizetős övezet a kisalföldi megyeszékhelyen: az új fizetős parkolók nádorvárosi útszakaszokat érintenek. Egyes belvárosi utcák pedig zónát váltanak, s a fizetőparkoló-hálózat I. övezetébe kerülnek.

Az áprilisi győri közgyűlés csütörtökön délután tárgyalja és várhatóan el is fogadja azt az előterjesztést, miszerint újabb utcákat vonnának be a fizetőparkoló hálózatba.

A Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság elnöke, Kalmár Ákos jegyezte dokumentumból kiderül, hogy a lakossági és képviselői kérések alapján a fizetőparkoló hálózat III. övezetébe kerül a Babits Mihály utca, Eszperantó út és Lähner György utca közötti szakasza, valamint a Dugonics utca.

Ezeken a szakaszokon fizető parkolóhely csak egyirányú forgalmi rend esetén létesíthető; a változtatáshoz a Győri Útkezelő Szervezet hozzájárult.


Videó: Oxygen


Online interjúban is felvetette már Olvasó, hogy belvárosban dolgozó autósok foglalják el a parkolókat

Érdekesség, hogy Nádorváros önkormányzati képviselőjével, Dézsi Csaba Andrással készített online interjúnk során egy Olvasó tavaly novemberben felvetette, miszerint a Babits és Dugonics utcák is fizetőssé váljanak.

"Így azt elsősorban a helyben lakók használnák és nem a belvárosban dolgozók tárolnák ott gépjárműveiket reggel héttől késő délutánig.

A fizetős rendszer bevezetése óta például a Hunyadi utca telítettsége körülbelül 50 százalékos és tapasztalataim szerint a Kis-Duna Áruház mögötti parkoló is kihasználatlan" - érvelt Olvasónk.

"Álmomban nem gondoltam volna, hogy azok az emberek, akik a belvárosi parkolóházakat nem használják, a parkolási gondok ellenére ténylegesen a jóval messzebb lévő nádorvárosi utcák nem fizető helyein rakják le az autóikat és onnan gyalogolnak be a belvárosba.

Aztán kiderült, számos lakóval beszélgetve, hogy ez történik, a belvárosba igyekvők valóban Nádorvárosban parkolnak és elfoglalják az ott lakók elöl a parkolási lehetőséget.

Több utcából is jelezték mindezt a lakók, s kérésüket már továbbítottam az illetékes hatóság felé" - válaszolta az online interjúban Dézsi Csaba András.

Zónát váltanak egyes belvárosi utcák

Lakossági kérés alapján a Wesselényi utca, Baross és Zrínyi utca közötti szakaszának bevonását szintén megvizsgálta a Győri Útkezelő Szervezet.

Ezekben az utcákban az új parkolóhelyek kialakítását a forgalmi rend megváltoztatása nélkül végre tudják hajtani.

Képviselői kérések alapján az Újkapu utca, az Apáca utca és Liszt Ferenc utca közötti szakaszát a Belvárosban, valamint a Batthyányi tér nyugati oldalát is bevonnák a fizetőparkoló-hálózat I. övezetébe.


Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András


Így változott a parkolási rend az utóbbi másfél évben Győrben

Legutóbb 2011 október végén hozott a győri közgyűlés rendeletet a város új parkolási övezeteiről, valamint új díjtételekről.

Az egyik legjelentősebb parkolási "újdonság" az volt, hogy Győr-Sziget és Újváros egyes részei is fizetőssé váltak 2012 januárjától, míg Révfaluban, Nádorvárosban és néhány belvárosi utcában július elseje óta kell a zsebünkbe nyúlnunk a parkolásért.

A tavaly életbe lépett új győri parkolási rendről ide kattintva olvashatnak bővebben, míg itt találnak részleteket arról, hogy az új parkolási övezeteket pénzügyileg nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.


A révfalui Damjanich utcában is kiterjesztették a fizetős parkolást, de mint fotónk is mutatja, egyelőre nem tolakodnak itt az autósok - kép: Bertleff András.
A révfalui Damjanich utcában is kiterjesztették a fizetős parkolást, de mint fotónk is mutatja, egyelőre nem tolakodnak itt az autósok - kép: Bertleff András.Jön, jön a közgyűlés online!

Villámkattintásra felkészülni: a kisalfold.hu online tudósít az áprilisi győri közgyűlésről csütörtök délután 17 órától.
  

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. HarconaMarcos 2013. április 20. 18:25
  „´Az önkormányzati törvény előírja, hol alakítható ki fizető parkoló övezet. Elvileg nem a pénzlenyúlás a cél, hanem a forgalomszabályzás. Ezért csak ott lehet működtetni, ,,amely területen a rendelkezésre álló parkolóhely az időszakok túlnyomó többségében a parkolási igényektől jelentősen elmarad". Az önkormányzatnak előzetesen hatástanulmányt kell készítenie...´
  http://www.168ora.hu/itthon/gergely-istvan-parkolas-jogsertes-penzbehajtas-112904.html”
 • 60. DON 2013. április 20. 11:19
  „Én már csak attól félek, mikor lesz fizetős a parkolás a Szigethy Attila és a belváros között, mert én pont ez alatt a szakasz alatt lakom, és a sok kiszorított parkoló az én házam előtt fogja otthagyni reggeltől estig a kocsiját, és sétál be a belvárosba.
  Akarnok, erőszakos esztelen és átgondolatlan ez a parkolási rendszer. A győrszol a városvezetéssel együtt mondjon le!”
 • 59. hard 2013. április 18. 22:39
  „A parkolási díj mikor lesz 10%-kal csökkentve csókolom? Vagy lehetne ingyenes, mint a tervezett kéményseprés!
  Győr kis város 20 perc alatt egyik feléből a másikra át lehet sétálni, szóval mindig a fizető és nem fizető övezet határán lesz zsúfoltság.”
 • 58. Batistuta 2013. április 18. 15:45
  „1. A Bem téren szerintem még lehetne kialakítani parkolókat úgy, hogy minimális legyen a zöldterület veszteség.
  2. A Zrínyi utcai kórházépületből a többség már átköltözött a Petz új szárnyába.
  3. Igen, ha a rendszer beindul, akkor az ott lakóknak is kell majd fizetni. Lakóingatlanonként ugyanakkor egy autóra jár a kedvezményes lakossági bérlet.”
 • 57. aranyapa 2013. április 18. 15:29
  „Az megengedhetett len hogy a parkoló örök hogy öltöznek. Biztonsági okát nézzük se egyenruha se láthatósági mellény . Hatalmas bevétel mellet ennyire se telik vagy nem akarnak költeni. A minap is majd nem tolatás közben rá tolattam a belvárosba egy fényképet készitö ellenőrre aki nekem háttal állt . Kérem a utca seprők is hordanak láthatósági mellényt örájúk ez nem vonatkozik.”
 • 56. Goldmund 2013. április 18. 10:46
  „55. soslaszlo66 2013.04.18. 09:21
  Igen!
  A Bem tér környéke már eddig is tele volt parkoló autókkal. A Babits M. u. lejjebbi része úgyszintén. De ki fog hatni ez még a Zrínyi u. kórházba menő emberekre is. A kórház területére ui. látogató nem hajthat be, a Zrínyi utcában tilos parkolni, tehát a környező utcákban (Táncsics, Jósika, Eörsy Péter u.) parkolnak le. Eddig is tele voltak ezek az utcák napközben. Ezután még többen lesznek.”
 • 55. soslaszlo66 2013. április 18. 09:21
  „A 7. hozzászólásban írta vki, hogy veszteséges a fizetőparkolás 2012.I. félévben.
  Tehát, minél több parkolóhelyet fognak kialakítani, annál több lesz a költség is (automaták, parkolóőrök,anyagktg. stb), tehát a veszteség is megmarad.
  Ezek még nem gondoltak rá, hogy ingyenessé tegyék a parkolókat és akkor nem kell automatát üzemelteni, parkolóőrt foglalkoztatni, stb...) Egyebet úgysem csináltak, nem takarítják őket. Mert ugye melyik vállalkozó csinál olyat ami eleve veszteséges?

  Azt nem tudom, hogy pl. a Babits M. utcai lakóknak is kell-e majd a parkolásért fizetni. Ha igen, akkor ezt jól elintézték maguknak.
  Egyébként akik addig ott parkoltak, majd lejjebb mennek egy utcányit és akkor majd ott fogják elfoglalni a helyeket. Főleg aki dolgozni megy és min. napi 8 órát kell fizetnie, az biztos, hogy spórolni akar. Aki meg pár órára vásárolni megy havi 1-2 alkalommal csak az fogja kifizetni a díjat. A belváros és környékéneka parkolóhelyei félig üresek, míg a parkolóövezet pereme zsúfolásig tele. Ennek ugyan mi értelme van.”
 • 54. Bagoly11 2013. április 18. 09:12
  „Szabad rablás folyik itt,nem a lakók érdekeit nézik hanem mindenhonnan a pénzt akarják beszedni.A belvárosban van annyi parkoló,hogy az ott dolgozóknak bőven elég,aki meg ügyeit megy intézni általában egy-két óránál nincs tovább a parkolóban.”
 • 53. apex 2013. április 18. 09:02
  „A rakparti 500 parkolóhely megszüntetésével kezdődtek a problémák. ( Most ennek a pótlására lesz 200 parkolóhelyes mélygarázs 6 milliárdból.) Ez kitolta az autósokat a külső városrészek felé, ezzel megnehezítve az ott lakóknak a parkolását. Ennek az elszabott döntésnek a következményeképpen lassan egész Győrben fizethetjük a parkolási adót.
  A győrieknek ne jó ez a helyzet, a Győrszolnak veszteséges a parkolás üzemeltetése. Akkor kinek jó ez az állapot?”
 • 52. duszaandras 2013. április 18. 08:05
  „A cikk így végződik: "az új parkolási övezetek pénzügyileg nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket." Akkor vajon, mi értelme volt az egésznek? És mikor vizsgálja felül a város a díjemelések hatását? Vajon, létesülnek-e újabb - netán nem fizetős - parkolóhelyek a befolyt összegekből, vagy ha nem, mire megy el a pénz?”
 • 51. Treszka 2013. április 18. 07:15
  „Végigolvasva a hozzászólásokat, tapasztalható, hogy a város lakosságának teljesen más a véleménye a parkolási hercehurcáról, mint a győri közgyűlésnek. A lakosságot minden témában semmibe veszik. Erőből minden elképzelést végrehajtanak. Majd parkolási ügyben is felkérnek egy budapesti tervező céget, úgy mint a győri helyi buszközlekedés átalakításánál. Ide jutottunk?”
 • 50. tkrs9980 2013. április 17. 22:12
  „Az ingyenessé tétel mellett, a bankokat, telekommunikációs cégeket,biztosítókat, ügyvédi irodákat, hivatalokat stb. mind bevásárló központba kényszeríteném. Jelentős mértékben tehermentesülne a történelmi belváros.”
 • 49. orbison 2013. április 17. 21:29
  „48-Hyppolit....

  Azért ezt gondold át még egyszer.... Ha az Árpád úton és a Bajcsy-n nem lehetne két oldalon parkolni, akkor hová a csudába állnának az autósok? A lakókra is gondolj......

  Ja, és balesetről pl. még nemigen olvastam emiatt.”
 • 48. Hyppolit 2013. április 17. 20:56
  „A településrendezési és építési követelményekről szóló korm. rendelet rögzíti, hogy hol, mikor és mennyi parkolóhelyet kell biztosítani egyes beépítettségek esetén, legyen lakóépület, vagy akár irodaépület. Győrben a belvárosban sok utcából eleve a (kétoldali)parkolást tiltanám ki, annyira balesetveszélyesen leszűkül a keresztmetszet. Arról nem is beszélve, hogy előszőr a kátyuk és elöregedett burkolat helyrehozatala lenne a fontosabb a közműszerelvények szintrehozatalával. Az mondjuk tény, hogy amennyi (indokolatlan!) terhet tetsznek Mo-on az gk-tulajdonosokra, abból egy új országot lehetne felépíteni...”
 • 47. zakarias3 2013. április 17. 20:24
  „Ez a fidesz gazdaságpolitikája!Hol van most sz.p,hogy elég már a megszorításokból?”
 • 46. Varadero 2013. április 17. 19:40
  „2005-ben Dunaújvárosban népszavazást kezdeményeztek a fizető parkolásról és márciusban (2005) megszüntették
  Azt nem tudom, hogy jelenleg kell-e fizetni.

  http://archiv.dunaujvaros.hu/hir.php?newsid=106
  http://blind.dunaujvaros.hu/hir/2232”
 • 45. zakarias3 2013. április 17. 19:27
  „16.Nemezis!Nem lopás,szabad rablás!”
 • 44. VJack 2013. április 17. 16:22
  „Ez az eredménye, mikor a semmihez nem ért? politikusok kerülnek döntési helyzetbe. Amennyi pénz már elment itt a két rossz helyre épített parkolóházra, az átszervezésre... Nem értelmi fogyatékos, illetve nem érdekvezérelt emberek már rég megoldották volna ezt a gondot.”
 • 43. ekkenekepen 2013. április 17. 16:17
  „26. nane 2013.04.17. 10:11
  ne aggódj, csak idő kérdése és a lakótelepek is fizetős övezetté válnak.”
 • 42. ekkenekepen 2013. április 17. 16:13
  „látom milyen jótékonyan benyelte valami reakciós firkász a dézsit kritizáló kommentemet. Netán attól tart hogy nem esik le kellő támogatás farzsebbe ha olyanra vetemedik, hogy objektívan enged véleményt nyilvánítani mindkét oldalról?! Ejnye”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 éves a győri Krúdy iskola

Huszonöt éves a győri Krúdy Gyula Középiskola. Az intézmény egész héten ünnepelt. Tovább olvasom