Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Bővül a fizetős övezet: újabb győri utcákban szűnik meg az ingyenes parkolás - videó

Bővül a fizetős övezet a kisalföldi megyeszékhelyen: az új fizetős parkolók nádorvárosi útszakaszokat érintenek. Egyes belvárosi utcák pedig zónát váltanak, s a fizetőparkoló-hálózat I. övezetébe kerülnek.

Az áprilisi győri közgyűlés csütörtökön délután tárgyalja és várhatóan el is fogadja azt az előterjesztést, miszerint újabb utcákat vonnának be a fizetőparkoló hálózatba.

A Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság elnöke, Kalmár Ákos jegyezte dokumentumból kiderül, hogy a lakossági és képviselői kérések alapján a fizetőparkoló hálózat III. övezetébe kerül a Babits Mihály utca, Eszperantó út és Lähner György utca közötti szakasza, valamint a Dugonics utca.

Ezeken a szakaszokon fizető parkolóhely csak egyirányú forgalmi rend esetén létesíthető; a változtatáshoz a Győri Útkezelő Szervezet hozzájárult.


Videó: Oxygen


Online interjúban is felvetette már Olvasó, hogy belvárosban dolgozó autósok foglalják el a parkolókat

Érdekesség, hogy Nádorváros önkormányzati képviselőjével, Dézsi Csaba Andrással készített online interjúnk során egy Olvasó tavaly novemberben felvetette, miszerint a Babits és Dugonics utcák is fizetőssé váljanak.

"Így azt elsősorban a helyben lakók használnák és nem a belvárosban dolgozók tárolnák ott gépjárműveiket reggel héttől késő délutánig.

A fizetős rendszer bevezetése óta például a Hunyadi utca telítettsége körülbelül 50 százalékos és tapasztalataim szerint a Kis-Duna Áruház mögötti parkoló is kihasználatlan" - érvelt Olvasónk.

"Álmomban nem gondoltam volna, hogy azok az emberek, akik a belvárosi parkolóházakat nem használják, a parkolási gondok ellenére ténylegesen a jóval messzebb lévő nádorvárosi utcák nem fizető helyein rakják le az autóikat és onnan gyalogolnak be a belvárosba.

Aztán kiderült, számos lakóval beszélgetve, hogy ez történik, a belvárosba igyekvők valóban Nádorvárosban parkolnak és elfoglalják az ott lakók elöl a parkolási lehetőséget.

Több utcából is jelezték mindezt a lakók, s kérésüket már továbbítottam az illetékes hatóság felé" - válaszolta az online interjúban Dézsi Csaba András.

Zónát váltanak egyes belvárosi utcák

Lakossági kérés alapján a Wesselényi utca, Baross és Zrínyi utca közötti szakaszának bevonását szintén megvizsgálta a Győri Útkezelő Szervezet.

Ezekben az utcákban az új parkolóhelyek kialakítását a forgalmi rend megváltoztatása nélkül végre tudják hajtani.

Képviselői kérések alapján az Újkapu utca, az Apáca utca és Liszt Ferenc utca közötti szakaszát a Belvárosban, valamint a Batthyányi tér nyugati oldalát is bevonnák a fizetőparkoló-hálózat I. övezetébe.


Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András


Így változott a parkolási rend az utóbbi másfél évben Győrben

Legutóbb 2011 október végén hozott a győri közgyűlés rendeletet a város új parkolási övezeteiről, valamint új díjtételekről.

Az egyik legjelentősebb parkolási "újdonság" az volt, hogy Győr-Sziget és Újváros egyes részei is fizetőssé váltak 2012 januárjától, míg Révfaluban, Nádorvárosban és néhány belvárosi utcában július elseje óta kell a zsebünkbe nyúlnunk a parkolásért.

A tavaly életbe lépett új győri parkolási rendről ide kattintva olvashatnak bővebben, míg itt találnak részleteket arról, hogy az új parkolási övezeteket pénzügyileg nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.


A révfalui Damjanich utcában is kiterjesztették a fizetős parkolást, de mint fotónk is mutatja, egyelőre nem tolakodnak itt az autósok - kép: Bertleff András.
A révfalui Damjanich utcában is kiterjesztették a fizetős parkolást, de mint fotónk is mutatja, egyelőre nem tolakodnak itt az autósok - kép: Bertleff András.Jön, jön a közgyűlés online!

Villámkattintásra felkészülni: a kisalfold.hu online tudósít az áprilisi győri közgyűlésről csütörtök délután 17 órától.
  

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. HarconaMarcos 2013. április 20. 18:25
  „´Az önkormányzati törvény előírja, hol alakítható ki fizető parkoló övezet. Elvileg nem a pénzlenyúlás a cél, hanem a forgalomszabályzás. Ezért csak ott lehet működtetni, ,,amely területen a rendelkezésre álló parkolóhely az időszakok túlnyomó többségében a parkolási igényektől jelentősen elmarad". Az önkormányzatnak előzetesen hatástanulmányt kell készítenie...´
  http://www.168ora.hu/itthon/gergely-istvan-parkolas-jogsertes-penzbehajtas-112904.html”
 • 60. DON 2013. április 20. 11:19
  „Én már csak attól félek, mikor lesz fizetős a parkolás a Szigethy Attila és a belváros között, mert én pont ez alatt a szakasz alatt lakom, és a sok kiszorított parkoló az én házam előtt fogja otthagyni reggeltől estig a kocsiját, és sétál be a belvárosba.
  Akarnok, erőszakos esztelen és átgondolatlan ez a parkolási rendszer. A győrszol a városvezetéssel együtt mondjon le!”
 • 59. hard 2013. április 18. 22:39
  „A parkolási díj mikor lesz 10%-kal csökkentve csókolom? Vagy lehetne ingyenes, mint a tervezett kéményseprés!
  Győr kis város 20 perc alatt egyik feléből a másikra át lehet sétálni, szóval mindig a fizető és nem fizető övezet határán lesz zsúfoltság.”
 • 58. Batistuta 2013. április 18. 15:45
  „1. A Bem téren szerintem még lehetne kialakítani parkolókat úgy, hogy minimális legyen a zöldterület veszteség.
  2. A Zrínyi utcai kórházépületből a többség már átköltözött a Petz új szárnyába.
  3. Igen, ha a rendszer beindul, akkor az ott lakóknak is kell majd fizetni. Lakóingatlanonként ugyanakkor egy autóra jár a kedvezményes lakossági bérlet.”
 • 57. aranyapa 2013. április 18. 15:29
  „Az megengedhetett len hogy a parkoló örök hogy öltöznek. Biztonsági okát nézzük se egyenruha se láthatósági mellény . Hatalmas bevétel mellet ennyire se telik vagy nem akarnak költeni. A minap is majd nem tolatás közben rá tolattam a belvárosba egy fényképet készitö ellenőrre aki nekem háttal állt . Kérem a utca seprők is hordanak láthatósági mellényt örájúk ez nem vonatkozik.”
 • 56. Goldmund 2013. április 18. 10:46
  „55. soslaszlo66 2013.04.18. 09:21
  Igen!
  A Bem tér környéke már eddig is tele volt parkoló autókkal. A Babits M. u. lejjebbi része úgyszintén. De ki fog hatni ez még a Zrínyi u. kórházba menő emberekre is. A kórház területére ui. látogató nem hajthat be, a Zrínyi utcában tilos parkolni, tehát a környező utcákban (Táncsics, Jósika, Eörsy Péter u.) parkolnak le. Eddig is tele voltak ezek az utcák napközben. Ezután még többen lesznek.”
 • 55. soslaszlo66 2013. április 18. 09:21
  „A 7. hozzászólásban írta vki, hogy veszteséges a fizetőparkolás 2012.I. félévben.
  Tehát, minél több parkolóhelyet fognak kialakítani, annál több lesz a költség is (automaták, parkolóőrök,anyagktg. stb), tehát a veszteség is megmarad.
  Ezek még nem gondoltak rá, hogy ingyenessé tegyék a parkolókat és akkor nem kell automatát üzemelteni, parkolóőrt foglalkoztatni, stb...) Egyebet úgysem csináltak, nem takarítják őket. Mert ugye melyik vállalkozó csinál olyat ami eleve veszteséges?

  Azt nem tudom, hogy pl. a Babits M. utcai lakóknak is kell-e majd a parkolásért fizetni. Ha igen, akkor ezt jól elintézték maguknak.
  Egyébként akik addig ott parkoltak, majd lejjebb mennek egy utcányit és akkor majd ott fogják elfoglalni a helyeket. Főleg aki dolgozni megy és min. napi 8 órát kell fizetnie, az biztos, hogy spórolni akar. Aki meg pár órára vásárolni megy havi 1-2 alkalommal csak az fogja kifizetni a díjat. A belváros és környékéneka parkolóhelyei félig üresek, míg a parkolóövezet pereme zsúfolásig tele. Ennek ugyan mi értelme van.”
 • 54. Bagoly11 2013. április 18. 09:12
  „Szabad rablás folyik itt,nem a lakók érdekeit nézik hanem mindenhonnan a pénzt akarják beszedni.A belvárosban van annyi parkoló,hogy az ott dolgozóknak bőven elég,aki meg ügyeit megy intézni általában egy-két óránál nincs tovább a parkolóban.”
 • 53. apex 2013. április 18. 09:02
  „A rakparti 500 parkolóhely megszüntetésével kezdődtek a problémák. ( Most ennek a pótlására lesz 200 parkolóhelyes mélygarázs 6 milliárdból.) Ez kitolta az autósokat a külső városrészek felé, ezzel megnehezítve az ott lakóknak a parkolását. Ennek az elszabott döntésnek a következményeképpen lassan egész Győrben fizethetjük a parkolási adót.
  A győrieknek ne jó ez a helyzet, a Győrszolnak veszteséges a parkolás üzemeltetése. Akkor kinek jó ez az állapot?”
 • 52. duszaandras 2013. április 18. 08:05
  „A cikk így végződik: "az új parkolási övezetek pénzügyileg nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket." Akkor vajon, mi értelme volt az egésznek? És mikor vizsgálja felül a város a díjemelések hatását? Vajon, létesülnek-e újabb - netán nem fizetős - parkolóhelyek a befolyt összegekből, vagy ha nem, mire megy el a pénz?”
 • 51. Treszka 2013. április 18. 07:15
  „Végigolvasva a hozzászólásokat, tapasztalható, hogy a város lakosságának teljesen más a véleménye a parkolási hercehurcáról, mint a győri közgyűlésnek. A lakosságot minden témában semmibe veszik. Erőből minden elképzelést végrehajtanak. Majd parkolási ügyben is felkérnek egy budapesti tervező céget, úgy mint a győri helyi buszközlekedés átalakításánál. Ide jutottunk?”
 • 50. tkrs9980 2013. április 17. 22:12
  „Az ingyenessé tétel mellett, a bankokat, telekommunikációs cégeket,biztosítókat, ügyvédi irodákat, hivatalokat stb. mind bevásárló központba kényszeríteném. Jelentős mértékben tehermentesülne a történelmi belváros.”
 • 49. orbison 2013. április 17. 21:29
  „48-Hyppolit....

  Azért ezt gondold át még egyszer.... Ha az Árpád úton és a Bajcsy-n nem lehetne két oldalon parkolni, akkor hová a csudába állnának az autósok? A lakókra is gondolj......

  Ja, és balesetről pl. még nemigen olvastam emiatt.”
 • 48. Hyppolit 2013. április 17. 20:56
  „A településrendezési és építési követelményekről szóló korm. rendelet rögzíti, hogy hol, mikor és mennyi parkolóhelyet kell biztosítani egyes beépítettségek esetén, legyen lakóépület, vagy akár irodaépület. Győrben a belvárosban sok utcából eleve a (kétoldali)parkolást tiltanám ki, annyira balesetveszélyesen leszűkül a keresztmetszet. Arról nem is beszélve, hogy előszőr a kátyuk és elöregedett burkolat helyrehozatala lenne a fontosabb a közműszerelvények szintrehozatalával. Az mondjuk tény, hogy amennyi (indokolatlan!) terhet tetsznek Mo-on az gk-tulajdonosokra, abból egy új országot lehetne felépíteni...”
 • 47. zakarias3 2013. április 17. 20:24
  „Ez a fidesz gazdaságpolitikája!Hol van most sz.p,hogy elég már a megszorításokból?”
 • 46. Varadero 2013. április 17. 19:40
  „2005-ben Dunaújvárosban népszavazást kezdeményeztek a fizető parkolásról és márciusban (2005) megszüntették
  Azt nem tudom, hogy jelenleg kell-e fizetni.

  http://archiv.dunaujvaros.hu/hir.php?newsid=106
  http://blind.dunaujvaros.hu/hir/2232”
 • 45. zakarias3 2013. április 17. 19:27
  „16.Nemezis!Nem lopás,szabad rablás!”
 • 44. VJack 2013. április 17. 16:22
  „Ez az eredménye, mikor a semmihez nem ért? politikusok kerülnek döntési helyzetbe. Amennyi pénz már elment itt a két rossz helyre épített parkolóházra, az átszervezésre... Nem értelmi fogyatékos, illetve nem érdekvezérelt emberek már rég megoldották volna ezt a gondot.”
 • 43. ekkenekepen 2013. április 17. 16:17
  „26. nane 2013.04.17. 10:11
  ne aggódj, csak idő kérdése és a lakótelepek is fizetős övezetté válnak.”
 • 42. ekkenekepen 2013. április 17. 16:13
  „látom milyen jótékonyan benyelte valami reakciós firkász a dézsit kritizáló kommentemet. Netán attól tart hogy nem esik le kellő támogatás farzsebbe ha olyanra vetemedik, hogy objektívan enged véleményt nyilvánítani mindkét oldalról?! Ejnye”
61 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 éves a győri Krúdy iskola

Huszonöt éves a győri Krúdy Gyula Középiskola. Az intézmény egész héten ünnepelt. Tovább olvasom