Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Botulizmus - Majdnem megölte a májkrém a győri férfit

Túl van az életveszélyen az a 37 éves győri férfi, akit botulizmussal gyógyítanak jelenleg is a Petz-kórházban.


Rögtön az elején szögezzük le, Attila (az ő kérése, hogy csak a keresztnevét használjuk) nem a napokban elhíresült, botulizmust okozó gombakészítmény miatt lett beteg. Hanem egy májkrémtől – így talán még tanulságosabb az eset.

„Három hete, a hétvégén ettem májkrémet – mondja a kórházi ágyán, még mindig bágyadtan. – Vasárnap egész nap hánytam, szédültem. Mégis inkább gyomorrontásnak gondoltam a dolgot, főleg azért, mert kiderült: a kenőmájas szavatossága néhány nappal azelőtt lejárt.

Hétfőre elmúlt a hányás, de akkor meg kettős látás lépett fel nálam, párommal ezért bementünk a győri kórházba. Arra még emlékszem, hogy útközben ismét rosszul lettem, a kórházban pedig a CT-vizsgálatot alig bírtam már. A következő emlékem, hogy az intenzív osztályon fekszem, gépekre kötve" – emlékezett a Kisalföld érdeklődésére
Attila.

A győri férfit jelenleg is kórházban kezelik, mostantól ő minden termék szavatosságát nézni fogja. Fotó: Mészáros Mátyás
A győri férfit jelenleg is kórházban kezelik, mostantól ő minden termék szavatosságát nézni fogja. Fotó: Mészáros Mátyás


Dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója
megerősíti: valóban drámaian romlott a fiatalember állapota, a legnagyobb szerencséje mégis az volt, hogy a doktornő, aki megvizsgálta, azonnal beletalált: ez botulizmus.

Ezt azért érdemes külön hangsúlyozni, mert a betegséggel – szerencsére – harminc éven belül most másodszor találkoztak Győrben. Tehát nem mindennap gyógyítják ezt a fajta mérgezést, amelynek tüneteiről tulajdonképpen most hall először a társadalom (lásd: keretes írásunkat).

A főigazgató főorvos elmondta, nagy dózisú mérgezéssel álltak szemben, amely az agytörzset megtámadta. Később aztán a fiatalember tüdőgyulladást, vérmérgezést is kapott, hetekig kétséges volt a felépülése. Mivel azonban rögtön az elején be tudták azonosítani a bajt, ezért Németországból is időben megérkezett a gyógyszer.

Itt álljunk meg egy pillanatra, de csak azért, hogy választ adjunk arra, miért kellett ezt Németországból hozni. A válasz az: ott van annak a gyógyszerészgyártónak a központja, ahol erre a betegségre ellenanyagot gyártanak. Egy dózis kétmillió forintba kerül – tudva azt, hogy milyen ritka betegségről van szó, érthető, hogy a magyar kórházak nem „spájzolnak" be belőle, amíg nem muszáj.

Mi a botulizmus?
A botulizmus a legsúlyosabb ételmérgezés. Tünetei a kezdeti általános rossz közérzetet követően idegrendszeri, bénulásos jellegűek, és a mérgezés kezeletlenül sok esetben halálhoz vezet. A tünetek az élelmiszer elfogyasztása után néhány órával már jelentkezhetnek, de akár tíz nap is eltelhet tünetmentesen.Attila három hétig élet-halál között lebegett, egyszer sikerült levenni a lélegeztetőgépről, de az állapota újból romlott – így visszakerült. A múlt hét végén mehetett ki az intenzívről „sima" osztályra; persze hogy haza szeretne már kerülni.

„Szinte végig magamnál voltam, érzékeltem, hogy a szeretteim ott vannak mellettem – mondja. – Ez adott igazából erőt, de igen: volt, amikor tudtam, halálközelben vagyok. Köszönöm mindenkinek, aki segített. Számomra az mindenképp tanulság, hogy az ételek szavatosságát mostantól mindig betartom."

A májkrémet egy multinacionális áruházlánc polcairól vették le. Mint kiderült, Attila mintái, esete a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal országos központjáig jutott: ott is vizsgálják. Megkerestük őket, ahol alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy egyedi esetről beszélünk-e, vagy van hasonló az országban. A válasz röviden: egyedi esetről van szó. „A 2 hete lejárt, félkilós májas maradéka botulotoxin- pozitív eredményt adott. Ennek a konkrét májasnak a fogyasztása egyedi megbetegedést okozhatott" – válaszolt a sajtóosztály.

Hozzátették azt is: „Hatóságunk – a termék útját az alapanyagoktól a vásárlóig nyomon követve – kizárta a gyártás vagy kereskedelmi tevékenység során való szennyeződést."

Attila 85 kiló volt, amikor három hete a kórházba került. Most úgy tippel, hetven lehet. Talán kevesebb. A saját szemünkkel látjuk, mit okoz egy betegség, amelyről mostanáig nem is hallottunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaddisznó pörkölt volt a legfinomabb a pannonhalmi Bogrács Fesztiválon! - fotók

"13. fesztivál főzőversenyének abszolút győztese a Kud-arcok csapatának vaddisznó pörköltje lett" -… Tovább olvasom