Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Börtönbe kerülhet a börtön főtisztje

Győr-Eger-Tököl - Hamarosan ítélet várható az "ezredesek pereként" elhíresült ügyben, ami tavaly januárban sokkolta a közvéleményt. A Győri Katonai Ügyészség határozott idejű szabadságvesztést kér a korrupcióval vádolt ezredesek és a vesztegető fogvatartott fejére.
Büntetésvégrehajtási ezredesekre, ügyvédekre és orvosokra tekintélyes vesztegetéssorozatot kíván rábizonyítani a katonai főügyészség. A megyei bíróság hétfői tárgyalásán szabadságvesztést kért a másodrendű vádlottnak, egy volt bv-ezredesnek és egy vesztegető fogvatartottnak. A vád szerint az egész országot behálózó ügy szereplői hivatali helyzetükkel visszaélve, jogtalan előnyökhöz juttattak egy fogva tartott vállalkozót, Á. Jánost, vesztegetési pénzek fejében.

Á. János kapcsolata a magas rangú fegyőrtiszttel, Gy. Zoltánnal jóval korábbra vezet vissza, amikor a volt elítélt egy faipari cég résztulajdonosa volt és a fióktelepen részt vett a márianosztrai rabok foglalkoztatásában. Gy. Zoltán nyugalmazott ezredes a pályáját ’76-ban kezdte egy vegyesipari vállalatnál. A kapcsolat azonban sokkal később kezdett gyümölcsözni, addigra a fegyőr magasra jutott a ranglétrán. Négy éve már a beruházási főosztály vezetője lett az országos bv-parancsnokságon, s ebben a pozíciójában érte Á. János kérése: ha netán börtönbe kellene vonulnia a vállalkozónak, az ezredes gondoskodjon róla, hogy a rácsok mögött minél kényelmesebb helyre kerüljön. A most 57 éves Gy. Zoltán ezután Pécsre került, ahol megromlott egészségi állapota miatt csak egy évig töltötte be a parancsnokhelyettesi posztot, ám kapcsolatrendszerét azért latba vetette régi ismerőse kedvéért.

Még aktívként először azt sikerült számára kijárnia, hogy Á. János az egri börtönben maradhasson, ahol amúgy jobbára előzetesen fogvatartottakat őriznek. Ebben a másik vádlott, G. Ferenc, ma már szintén nyugalmazott ezredes segített, aki az intézet parancsnokaként jó pár kedvezményt biztosított a vád szerint, így például az elítélt havi egy helyett három csomagot kaphatott, s a beszélőre is háromszor többször mehetett, mint rabtársai. Ám nem maradt itt sokáig, mert – a vádirat szerint az ezredes-barát közbenjárására – a tököli bv-intézet kórházába szállították 2005 márciusában. Itt jött képbe az orvos, dr. K. Imre, aki egészségi állapotára hivatkozva a fiatalkorúak intézetébe "utalta" a most 55 éves vádlottat, a B-14-es, "VIP"-körletbe, ahol a védett fogvatartottakat – például a volt fegyőröket, rendőröket – őrzik. Az elítélt a szájsebészeten kapott takarítói munkát, de feladatát rosszul teljesítette, s ezért ki akarták rúgni. Ám ez számára igen kedvezőtlenül vette volna ki magát később, a feltételes szabadság elbírálásakor. Ezért új vezető jött a képbe: D. Zoltán, a már ugyancsak nyugalmazott alezredes, aki a kórház főigazgató-helyetteseként itt tartotta a "közkedvelt" rabot. A férfit Gy. Zoltán közbenjárására ezután az intézet parancsnoka, I. László ezredes vette szárnyai alá és az ügyészség szerint ekkor került szóba először a pénz. A közbenjárásért Gy. Zoltán előbb magának, majd a tököli parancsnoknak kért és kapott egymillió forintot, amire az elítélt vallomása szerint I. László azt üzente: "ez csak alamizsna". További 3 milliót követelt Gy. Zoltán közvetítésével, de ezt az elítélt már megtagadta.
Előbb azonban – pénzéért cserébe – többször is elhagyhatta Á. János a börtönt, hol büntetés félbeszakítása, hol eltávozás jogcímén. A parancsnok még azt is megpróbálta kijárni, hogy büntetését börtön fokozatról a feltételes szabadlábra helyezést hamarabb lehetővé tevő fogházra változtassák. A büntetőeljárás adatai szerint ugyancsak 2006 telén a személyre szóló "szívességből" már kiterjedtebb vesztegetési hálózat alakulhatott volna. Á. János két rabtársának beajánlotta, hogy némi pénzért olyan orvosi igazolásokat szerez, amivel pár napra kijuthatnak a börtönből. Ehhez a két elítélt hozzátartozóinak a vállalkozó ügyvéd ismerősei segítségével a BM-kórház egyik főorvosát kellett felkeresniük, aki a valótlan papírokat kitöltötte – áll a vádiratban. Gy. Zoltán ekkor még feleségét, az ugyancsak bv-ezredes M. Anikót is mozgósította, akinek a számítógépben kellett ellenőriznie, hogyan áll az egyik "fizetős" rab büntetés-félbeszakítási kérelme. Ezután azonban a két elítélt a hatóságokhoz fordult.

Á. Jánost, a vád szerinti vesztegetőt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság. Az elsőrendű vádlott – aki az ügy kulcsfigurája – már nem vádlottja ennek a pernek, mivel egészségügyi állapota miatt ügyét el kellett különíteni. A szakértői vélemény alapján egyelőre fel is függesztették vele szembe a pert, s csak akkor folytatják le az eljárást, ha állapota javul. A megyei bíróság vélhetően februárban hirdet ítéletet az ügyben.

Olvasóink írták

 • 3. ASHER 2009. február 03. 16:20
  „itt se!!!!!
  akarki legyel ha olyat teszel irany egyenest a Yericho-i vagy a Nazaret illit-i katonai borton,siralom haz jellegu
  cellaiba!!mar lattam amikor vittunk oda foglyokat!
  hat nem egy lejany nevelde vagy mi!!!!!!”
 • 2. ungi 2009. február 03. 05:50
  „Protekcio a börtönben is? Hat nem semmi. Meg jo, hogy nalunk abszolut nincs korrupcio. Eleg , ha penzed van, mehetsz a VIP börtönbe, luxuskörülmenyek köze!!!!!!!!!!”
 • 1. ASHER 2009. február 02. 18:50
  „ugye messzire nem kell majd menni!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden nyitja meg kapuit az első családi napközi

Győr - A tanítás-tanulás palettáján új színt jelent a családi napközi rendszere, amely egyszerre… Tovább olvasom