Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Bevételkiesésekre számít a győri önkormányzat

A győri önkormányzat több területen kevesebb bevételre számít a tervezettnél, így akár hitellehívásra is szüksége lehet az év végéig. A közeli hetekben azonban ilyenre várhatóan nem kerül sor.

Röpke másfél óra alatt letudta ciklusbeli utolsó ülését csütörtökön a győri közgyűlés, amelynek tagjai békés hangulatban, a Borkai Zsolt polgármestertől kapott ajándékcsomaggal – benne egy-egy üveg borral és pálinkával, valamint két könyvvel – a hónuk alatt váltak el egymástól.

A napirendi pontok között mindössze egy akadt, amely nagyobb horderejűnek volt nevezhető, s arról is mindössze minimális vita bontakozott ki.

Borkai Zsolt polgármester ajándékcsomaggal kedveskedett képviselőtársainak, így az MSZP-s Hegyi Zoltánnak is, aki – a jobbikos Vörös Gyula mellett – ellenfele lesz az októberi választáson. Fotó: Krizs
Borkai Zsolt polgármester ajándékcsomaggal kedveskedett képviselőtársainak, így az MSZP-s Hegyi Zoltánnak is, aki – a jobbikos Vörös Gyula mellett – ellenfele lesz az októberi választáson. Fotók: Krizsán Csaba

Borkai Zsolt az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról adott számot. Előterjesztéséből kiderült, hogy a város bevételei elmaradtak az időarányostól. Illetékekből – feltehetően az ingatlanpiac pangása miatt – az első hat hónapra várt összegnél 200 millió forinttal kevesebb érkezett be. A június 30-i adatok alapján a városháza abban bízik, hogy az építményadó és az idegenforgalmi adó év végi teljesítése eléri, a gépjárműadóé pedig megközelíti a 100 százalékot, a legnagyobb tételt jelentő iparűzési adónál viszont 500–800 millió forintos ˝mínusz˝ néz ki december 31-re. Vagyonértékesítésből az egész esztendőre tervezett előirányzat mindössze negyede, 238 millió forint folyt be az első félévben. Az indítvány szerint fokozhatja a likviditási gondokat, hogy az összesen egymilliárd forint körüli elnyert pályázati támogatásból mindössze 50 millió forint körüli összeg érkezett meg.

Mindezek miatt az önkormányzat a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében lefarag bizonyos kiadásokat. Első lépésként 300 millió forint zárolása történt meg. Bár az anyagban még az szerepelt, hogy augusztus-szeptember környékén hitellehívásra is sor kerülhet, Nagy Tamás pénzügyi osztályvezető-helyettes arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy erre a közeli jövőben várhatóan nem lesz szükség.

Kun András szocialista frakcióvezető felszólalásában nagyon erős, rendkívül takarékos és jól gazdálkodó városról beszélt. Kritizálta ugyanakkor, hogy az év eleji tervezéskor szokásosan alulbecsülték a büdzsé bevételi-kiadási főösszegét, holott az akkori 43 milliárd helyett ma 50 milliárd forintról van szó. Megjegyezte, hogy erre az ésszerűséget befolyásoló hibára már többször felhívták a figyelmet. A polgármester válaszában úgy fogalmazott: indokolt volt az óvatos tervezés, mert bizonytalan tételekkel nem szabad kalkulálni. A közgyűlés 24 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést.

Az ülés végén Borkai Zsolt rövid beszédben összegezte négy év munkáját. Megemlítette: a közgyűlés 72 alkalommal összesen csaknem 230 órán át ülésezett, eközben 2586 alkalommal döntött, ami 1624 határozatot eredményezett. A legfontosabb eredmények közé sorolta a felújított Városház teret, Széchenyi teret és Barátság parkot, az elkészült Szauter utcát és új bácsai utat, az átadás előtt álló Jedlik hidat. Szólt az ötmilliárd forintos lakóutca-felújítási programról, a 90 EU-konform játszótérről, a 800 állás megtartásához hozzájáruló munkahelymegőrző támogatásról, valamint a szakképzést erősítő ösztöndíjrendszerről. Úgy vélte, Győr igazi fesztiválvárossá vált. Hozzátette: csaknem 13 milliárd forintot költöttek a szociális és egészségügyi háló működtetésére.

Olvasóink írták

 • 3. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 25. 21:10
  „Kohn András....ha szabad kérnem.”
 • 2. kisember1 2010. szeptember 15. 14:34
  „Kinek a pénzén kedveskedett?”
 • 1. Tabornok 2010. szeptember 10. 16:12
  „"Borkai Zsolt polgármester ajándékcsomaggal kedveskedett képviselőtársainak, így az MSZP-s Hegyi Zoltánnak is, aki - a jobbikos Vörös Gyula mellett - ellenfele lesz az októberi választáson."
  Öröm látni, milyen jól megvannak egymással, nagyjaink! HURRÁÁÁÁÁ!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri nászutasok balesete Békésben: a feleség meghalt

Két autó frontálisan ütközött a 44-es főúton, Szarvas közelében csütörtökön kora délután. Egy 33 éves győri nő a helyszínen meghalt. Tovább olvasom