Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Betlehemek csuhéból, kagylóból, legóból

Az egyházmegyei könyvtárban (Káptalandomb 26.) hétfőn nyílt meg az a betlehemkiállítás, amelynek fővédnöke Pápai Lajos megyés püspök. A tárlatra érkezett százhúsz, különféle ötletes technikával készült mű december 15-ig látható.

Százhúsz alkotás érkezett az egyházmegyei könyvtár és kincstár felhívására, ahol második alkalommal rendeznek betlehemkészítő versenyt és kiállítást.

Ahogy az ötletgazdától, Pintérné Rácz Krisztinától, az intézmény munkatársától megtudtuk: legtöbben a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolából és a csornai Széchenyi-iskolából pályáztak, de kaptak jó néhányat például Sopronból, Szanyból, Bágyogszovátról és Győrből is.

– Az alkotások ötletesek, többnyire egyedi megoldásúak. Szinte nincs olyan anyag, amit ne használtak volna a gyerekek a csuhétól, a fától, a textilen és mézeskalácson át egészen a kagylóig, a műanyag flakonok kupakjáig, a legóig.

Idén különféle technikával – például tus, linómetszet – készült grafikák is érkeztek, amelyeket szintén beépítettünk a kiállításba – említette Pintérné Rácz Krisztina.

A győri egyházmegyei könyvtár felhívására százhúsz betlehem érkezett, amelyekből kolléganőjével Pintérné Rácz Krisztina rendezett kiállítást. Fotó: H. Baranyai Edina
A győri egyházmegyei könyvtár felhívására százhúsz betlehem érkezett, amelyekből kolléganőjével Pintérné Rácz Krisztina rendezett kiállítást. Fotó: H. Baranyai Edina

– Egyébként sokféle a betlehemi jelenet megközelítése is. Többségük tágan értelmezve ugyan, de hagyományos, ám jó pár olyannal is találkozhatnak a látogatók, amelyben például a kis Jézus nem szerepel, vagy kutya, macska, különféle háziállatok is bekerültek az életképbe.

A közösségek lelkesedését jelezte, hogy a gyerekek, szülők, pedagógusok és az atyák egyként mozdultak meg az ügyben.

A betlehemkiállításnak idén lesz még egy különlegessége is: egy egyedülálló kárpitsorozat megmaradt darabjának szinte valósághű változata.

– Náprági Demeter győri püspök hagyatékából maradt a székesegyházra hat nagyméretű, az ezerötszázas években, Brüsszelben készült alkotás, amelyek Jézus életét mutatják be.

Ezeket Ferenc József megvásárolta és a múzeumbarátok egyletének ajándékozta, akik az iparművészeti múzeumnak adták örök letétként.

Az ezekből megmaradt egyetlen kárpitról – Jézus születése – készíttettünk másolatot, amelyet a betlehemkiállítás ideje alatt, december tizenötig, hétfő kivételével délelőtt tíztől délután négy óráig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Pintérné Rácz Krisztina elmondta: az eredményhirdetést – a látogatók szavazata alapján – december 15-én tartják, utána a nyertes munkák a Zichy Ferenc Látogatóközpontban lesznek láthatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkaközi szünet a régi

Ha egy napon 6 órát dolgozik a munkavállaló, akkor minimum 20 perc munkaközi szünet illeti meg és… Tovább olvasom