Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Betekintés a fizika világába

Könyvesboltokba került az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT)megyei területi csoportjának első tanulmánykötete, mely a Physics of Jaurinum sorozatban látott napvilágot.
– Miközben egyre nagyobb az érdeklődés a rohamléptekkel fejlődő technikai eszközök iránt, döbbenetesen csekély érdeklődés kíséri a természettudományi tantárgyakat a felsőoktatásba felvételiző fiatalok körében. Tavaly az országban nappali tagozaton mindössze kilencen jelentkeztek fizika- és hatan kémiatanárnak. Ennek számtalan oka van, amit egy könyv önmagában nem változtathat meg, mégis talán kismértékben hozzájárulhat a tendenciák megváltoztatásához - mondta lapunknak Barla Ferenc fizikus annak apropóján, hogy könyvesboltokba került az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) megyei területi csoportjának első tanulmánykötete, mely a Physics of Jaurinum sorozatban látott napvilágot.

A kötet szerkesztője, aki az ELFT területi csoportjának elnöke, hozzátette: az elkövetkezendő évtizedekben az emberiségnek olyan problémákra kell megoldást találnia, melyek fennmaradását veszélyeztetik. Ezek nagy részét viszont csak kellő műszaki és természettudományos ismeretek birtokában leszünk képesek orvosolni, s az ipar is jobbára a fizikai kutatások eredményeire épül. Ezért a cél a tanulmánykötettel nem más, mint hogy betekintést nyújtson az egyetemes fizika világába, annak alkalmazásaiba, a megyénkben zajló kutatásokba, fejlesztésekbe, s felébressze az érdeklődést a természettudományok iránt.

A tanulmánykötet nemcsak a szakma, de a laikusok számára is érdekes írásokat tartalmaz. A teljesség igénye nélkül: a könyv szerkesztője Jedlik Ányosról, a feltalálóról írt tanulmányt, A Nap mint éghajlati kényszer címmel dolgozatot jegyez a kötetben Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem dékánja. A könyv lapjain szól olvasóihoz Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós az emberes űrkutatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről, Farkas Gábor, az Országos Széchényi Könyvtár főkönyvtárosa Hamlet csillagáról, de szó esik a könyvben az elektrosztatikus kisülések helyettesítő modelljeiről, a megyei fizikai versenyekről s a győri Mobilisról is.

A szép kiállítású, képmellékletében gazdagon illusztrált kötet már elérhető Győr jelentős könyvesboltjaiban.

A sorozat következő tervezett kötetei. A magyar tudomány ünnepén Győrben elhangzott előadások; Győr iskoláinak fizikaszertárai, szertárainak kincsei; A fizika evolúciója. Ami nem fizikatörténet, hanem azt próbálja bemutatni, hogy a világot magyarázó hipotézisek közül hogyan maradtak fenn az „életképesebbek"; Győrhöz kötődő tudósok élete és munkássága.

Olvasóink írták

  • 1. Ruzsai_Laci 2012. április 09. 18:52
    „Ajánlom az alábbi linket:
    http://www.spaceweather.com/
    Az angol tudás kötelező.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti képriport

Tovább olvasom