Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Beléptető rendszer a győri belvárosban: további szigor a Széchenyi téren?

A járműforgalom visszaszorítására beléptető rendszert épül ki Győr belvárosában. Első ütemben a Széchenyi teret és az annak közvetlen környezetében lévő sétálóutcákat érinti az intézkedés.

A járműforgalom visszaszorítására beléptető rendszert épít ki Győr belvárosában a nyáron több mint százmillió forintos költséggel a helyi önkormányzat - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Németh Zoltán alpolgármester.

Közlése szerint első ütemben a nemrég megújult Széchenyi teret és az annak közvetlen környezetében lévő sétálóutcákat érinti az intézkedés, egy következő ütemről az önkormányzati választás után felálló új képviselő-testület határozhat.

A Széchenyi térre két ponton hajthatnak be a megkülönböztető jelzést használó, továbbá - eseti engedéllyel - az itt zajló rendezvények lebonyolításához és az üzemzavar-elhárításhoz szükséges járművek, mások nem közlekedhetnek itt. A rendszer lehetővé teszi, hogy a környéken élők meg tudják közelíteni otthonukat, de az első ütemben érintett területet is több részre tagolták, így a belvárosiak sem juthatnak be mindenhová behajtási engedélyükkel - mondta az alpolgármester.

Németh Zoltán tájékoztatása szerint a centrumban lakók éjjel-nappal be tudnak majd hajtani a területre, ugyanakkor az itt működő üzleteknek rövidebb megállási idővel kell majd számolniuk.

Hozzátette: nem jelent automatikus belépési lehetőséget a mozgássérülteknek kiállított kártya, hiszen városszerte ma is látni, hogy egészséges fiatal férfiak hajtanak be elzárt területekre ilyennel. Utalt ugyanakkor arra, hogy a belvárost már akadálymentessé tették, így ott minden megközelíthető kerekesszékkel.

Az új rendszer kiépítésének szükségességét magyarázva a mozgássérülteknek szánt kártyákkal kapcsolatos problémák mellett megemlítette, hogy a mostani bukókapukhoz szükséges kulcs ma már a piacon beszerezhető, nemrégiben pedig egy autós riasztópisztoly-lövéssel adta a biztonsági őr tudtára: nem tanácsos őt feltartóztatni, amikor engedély nélkül be akar hajtani a területre.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Tabornok 2010. május 09. 12:41
  „Elefánt 2010.05.09. 11:17
  Mit kérdeztél, nyilvános WC-t? Az sincs.”
 • 48. Elefánt 2010. május 09. 11:17
  „Hol van a Széhenyi téren és környékén kerékpár tároló kialakítva?”
 • 47. Tabornok 2010. május 08. 05:22
  „A városházán kellene a hivatalban rendet tenni, fele ennyi autó lenne a belvárosban. Nem úgy kellene kezelni ezt a kérdést, mint eddig! Bemegy a "POLGÁR" ahivatalba behajtási, parkolási engedélyért, nem kap. "Illetékes elvtárs" rövid telefonja után, megkapja. Vajon miért?”
 • 46. Tabornok 2010. május 08. 05:16
  „A városvezetés megint megvillantotta csodálatos agyi kapacitását! Ez is azt bizonyítja, hogy sem a közterületfelügyelet, sem a rend őrei nem tudnak rendet csinálni, mert akkora a korrupció.
  Szerencsétlen "szerv", el sem jut a feljelentésig, mert igazolása van a belvárosban való közlekedéshez jogosultaknak és protekciósnak egyaránt.
  Lehet ez is sértő a városházi kiskirályoknak, moderálásra küldöm!”
 • 45. HarconaMarcos 2010. május 08. 00:59
  „39 - Kedves Pet! (Hátha még olvassa valaki)
  Szóval az 55 hónap az első ütemből jön ki, a köv. 55 gondolom a másodikba belefér. Amúgy, ha jól gondolom politikusból sincs túl sok, aki 48 hónapnál tovább merne tervezni.
  Nekem egyelőre elég lenne, ha 110 hónapig rend lenne a belvárosban, aztán utánam a vízözön, vagy ilyesmi... :-)”
 • 44. lovag 2010. május 07. 14:38
  „ad 39. első ütemben a tér + a környező utcák elzárása, ősszel jöhet a kör tágítása...”
 • 43. nanemá 2010. május 06. 20:23
  „moderálva sértő”
 • 42. gyugyu1 2010. május 06. 19:50
  „moderálva sértő”
 • 41. PaPa 2010. május 06. 16:44
  „,,Pet" akinek nincs félni valója az nem fél a rend őrétől mert az a mi pénzünkből látja el a mi védelmünket. A turistáknak meg nem lenne mindegy, hogy a belvárosba sétálva az autók elöl kel elugrálni (mert nem csak délelőtt hanem egész nap árut szállítanak) és a padokon nem a jól felhizlalt cigány családokat kel elviselni és a kéregetők sokaságát kel kerülgetni. Mert a rend őri jelenlét ezekre is szolgálna mert azért nevezték el őket rend őrének.”
 • 40. b.a 2010. május 06. 16:16
  „Én személy szerint örülni fogok neki, ha kitiltják az autókat a belvárosból. Közel 20éve lakunk itt, 5 autónk van, mégis meg tudjuk oldani a tárolásukat. Pár perc sétába senki se hal bele...”
 • 39. pet 2010. május 06. 12:46
  „Kedves lovag.
  A tér 4 sarkán ezután is kiszállhat a járművéből a mozgássérült. Nem értem, mi a problémája?

  Harcona Marcos!
  Ezt jól kiszámoltad. És mi lesz, ha letelik az 55 hónap? És a túristák vagy akár a győriek milyen érzéssel ülnek majd le a padokra fagyizni, ha azt látják, hogy 2 őr folyamatosan razziázik. Persze csak a szabálytalanul behajtókat ellenőrzik, de ez nem lenne a homlokukra írva.

  Legyen csak beléptető rendszer, amit reméljük nem kell majd minden évben milliókért felújítani.”
 • 38. szocdem 2010. május 06. 12:13
  „Hölgyeim és Uraim!

  A beléptető rendszer pedig lészen, teccik vagy nem teccik.
  Igaz hogy van hatályos rendelet, ami szabályozza a behajtást, - csak be kéne tartatni - igaz hogy van egy csomó közterületes a város alklamazásában - aki k a Bartók Béla útról fél éve nem tudnak eltüntetni egy roncskocsit nehogy megsértődjön a tulaj - igaz hogy parasztság a mozgássérülteket eleve kizárni a kedvezményeztetti körből, - akik télleg semmiről sem tehetnek - igaz hogy Győrben drágább a parkolás máris mint a világváros Bécsben - de ebből van a képviselői javadalmazások egy része is, meg a haverok jó kis fizetése is.

  Viszont a beléptető rendszer kiépítője, akiről - mivel közbeszerzésről van szó- semmit nem lehet előre tudni csak a cégnevét meg a címét, a vércsoportját, és a fidesznek adott iylen vagy olyan támogatásának módját, - nos erről semmit sem tudni, de városi közügy, hogy megvédjük a belvárost holmi urbanos hatásoktól. Enenk keretében az LMP ideáljának megfelelően fellendülhet a triciklis áruszállítás, mint az tapasztalható volt a 60-as-70-es években, esetleg csúzlival lövik majd be a kiskereskedők a záruikat a boltjaikba, s nem utolsó sorban erősödnek a térségben lakó mozgássérültek családi kapcsolatai, mivel őket a zóna határtól (beléptető kaputól) egy egészséges családtagjuknak kell majd a hátán haza szállítani..

  Következő lépésben kovácsolt acélkerítéssel lehet majd körbevenni a zónát, ahol tehetős és jóltáplált egyenlőbb győri polgárok korzózhatnak majd a belépő kártyával nem rendelkező kevésbé egyenlő győriek irigykedő pillantásaitól övezve.
  Mi több: a zónába való belépőkárty a bírtoklása és tulajdonlása társadalmi ranggá válik majd a nem is távol jövőben.
  Honan is ismerős ez?

  Gratula eltársak ezt megint jól megszavaztátok!”
 • 37. lovag 2010. május 06. 10:49
  „Tisztelt Németh úr ! Pironkodok az interjú indokain, és mély empátiáján a mozgássérültekkel kapcsolatban !
  Minden kerekesszékes mozgássérült, de nem minden mozgássérült kerekesszékes. Próbáljon meg akár 2 mankóval vagy kerekesszékkel a Rába-partról a Széchenyi térre menni és vissza, rájön nem kis erőfeszítés...Hogy egyesek visszaélnek a kártyával nem a rászorulón kéne elverni a port ! Mit tesz az önök cége a visszaélések szankionálása érdekében ? semmit, mert az esetleg konfliktus forrás lehet... Szálljon magába és kérjen bocsánatot, sokunkat megsértett !!”
 • 36. nanemá 2010. május 06. 08:02
  „gyugyu1 2010.05.05. 21:10
  Nektek meg csak sír a szátok mindenért!
  Ha ezért is fizetnének itt sokan milliomosok lennétek.
  Elvtársak! A ti időtök már rég lejárt!Minek ez a sok <moderálva>!?
  Teccettek volna dolgozni!
  A Jobbiknak meg tudjuk mennyi az esélye Győrben.
  Vonát idézve:mint pókembernek a Hortobágyon!”
 • 35. PaPa 2010. május 06. 06:29
  „Győrnek van egy rendelete (igaz az átkosba hozták ezt) a belvárosba gépkocsival reggel 9 óráig szabad behajtani. Ez vonatkozott az áruszállítókra és a lakokra. Reggel 9 órakor megjelent a rendőr és azokat a gépkocsikat amelyek bent voltak a tiltott zónában keményen büntetek. Ezt a rendeletet abban az időben BETARTATTÁK. Ma meg levannak fizetve a sündörök meg a közterületesek.”
 • 34. sztiv 2010. május 06. 05:05
  „14. hozzászólás davesmail 2010.05.05. 14:15

  Na azért Győrt ne hasonlítsuk milliós nagyvárosokhoz :-)
  Pesten mint ha akartak volna útdíjat, de látod, még az árufuvarozók is tüntettek, szerinted a szgk-sok nem tennék? :)”
 • 33. Mankapunka 2010. május 05. 23:41
  „Szerintem meg a Széchenyi teret elkellene zárni az emberek elöl,nehogy kárt tegyenek benne,földdel betemetni,hogy az utókorra is maradjon valami.”
 • 32. humer 2010. május 05. 21:33
  „Egyszerűbb lenne kiadni a köztereseknek/rendőröknek napi parancsba, hogy büntessék végig a tilosban parkolókat, az olcsóbb lenne. Az egész belváros egy nagy parkoló: az új díszburkolatos Csuczor, meg Jedli Ányos utcák, a Király utca... Jópárszol láttam már rendőrt/közterületest a tilosban parkolót kikerülni, és más felé pillantani.
  A rokkantkártyákat meg felül kellene vizsgálni.”
 • 31. HarconaMarcos 2010. május 05. 21:29
  „Mintha az a rész kezdene elsikkadni, hogy ezt a problémát nem csak 100 millából, és így lehetne megoldani, hanem pl. rendőrökkel. Legyen mondjuk három váltás járőrpár - fejenként 300 bruttóval (TB-vel), akkor 55 hónapig folyamatosan rendőri felügyelet lenne a téren. (Mertugye ez az összeg még nem az egész belvárosra szóló beruházás, csak a tér és környéke.)
  Szerintem, ha engem megkérdeztek, akkor én inkább ezt választanám.”
 • 30. gyugyu1 2010. május 05. 21:10
  „nanemá ha holnap kitalálják,hogy a befejezett terett holnap felkell bontani keresztbe meg hosszába is mert a nagy hajrában nem takarták be egy harcos csontvázát Te akkor is védenéd a hülyeséget ! Biztos jó okod van erre anyalizásra ! Elmondom neked a hülyeség pártsemleges !!!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat-hét százalékkal több vendég jött

Összesen 44 ezer vendég 95 ezer éjszakára szállt meg a megye kereskedelmi szálláshelyein az év első… Tovább olvasom