Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Beiktatták az új dunántúli evangélikus püspököt Győrben

Beiktatták a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület új püspökét, Szemerei Jánost szombaton a győri Öregtemplomban.
Az ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke iktatta be Szemerei Jánost, aki esküt tett püspöki szolgálatára, majd átvette a püspöki szolgálat jelét, a keresztet. A istentisztelet utáni közgyűlésen Szemerei János püspöki székfoglalójában a szolgálat felelősségéről beszélt. Kiemelte, hogy a bizalomépítés jegyében kívánja végezni szolgálatát. Bizalmi viszonyra törekszik a testvéregyházakkal, és nagy figyelmet fordít a külföldön működő egyházakkal való kapcsolatokra is - hangoztatta. Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a kormány nevében köszöntötte az új dunántúli püspököt.

Beszédében hangoztatta: a magyar társadalomnak, a nemzetnek kell megújulnia. " A lelki-szellemi megújulásban (...) a magyar történelmi egyházaknak megkérdőjelezhetetlen küldetésük volt és van" - fogalmazott. Szászfalvi László kijelentette, hogy a magyar kormány együtt kíván működni az egyházakkal, és ennek " számtalan jelét adta" már az elmúlt évben is. Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében a gyülekezetépítés fontosságáról szólt. Az a cél, hogy vasárnapról vasárnapra egyre többen legyenek a templomban - mondta.

A beiktatási ünnepségen részt vettek a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői mellett a társegyházak képviselői, továbbá Ausztriában, Németországban, Romániában, Finnországban és Szlovéniában működő egyházak vezető személyiségei. Szemerei János kaposvári lelkészt, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperesét áprilisban választották püspökké az egyházkerület 112 gyülekezetének szavazatai alapján. A püspökválasztásra azért került sor, mert az egyházkerület addigi vezetője, Ittzés János nyugdíjba vonult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Old timer találkozó Győrben – Érték az ócskavas mögött - galéria

Nosztalgiázó érdeklődők tucatjai látogattak ki szombaton az I. Nemzetközi Dunacenter Old timer Találkozóra, Győrbe. Tovább olvasom