Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Baross emlékét őrzik Ilavában

Győr állhatatosan ápolja és őrzi Baross Gábor emlékét, az eredmény pedig az egykori győri képviselő, közlekedési miniszter eredeti módon helyreállított mauzóleuma a szlovákiai Ilaván.
A szlovákiai Trencsénhez közeli, ma már Ilavához tartozó klobusicei temetőben a napokban a Baross Gábor Emlékbizottság delegációja – Schmidt Péter alpolgármester, Ferenczi Lajos önkormányzati képviselő, Szabadi János, a Pannon-Víz rt. munkatársa és Varga Gyula, az önkormányzat kulturális irodájának helyettes vezetője – koszorút helyezett el a hajdani győri országgyűlési képviselő, közlekedési miniszter mauzóleumában. Társaságukban ott voltak Baross Gábor szülővárosának, Ilavának az elöljárói.

„ Rövidebb" úton

Győrből Rajkán át, Pozsony érintésével kétszáz kilométer, Dunaszerdahely felé, a „kertek alatt" valamivel rövidebb a „Baross-út" Ilaváig. Tizenkét év óta, amikor Győrben megalakult a Baross Gábor Emlékbizottság, oda és vissza sokszor megtették ezt a távolságot. Tizenhárom éve romokban állt a klobusicei temetőben a Győrött szép emlékű honatya mauzóleuma, a kétméteres gazban alig találták meg.

Egy év alatt sikerült helyreállítani és ehhez kevés lett volna a győriek szándéka, a helyiek cselekvő és segítő támogatására is szükség volt. Ettől kezdve volt hely, ahol méltóképpen lehetett emlékezni Baross Gáborra, mígnem néhány évvel később egy mauzóleumhoz közeli hatalmas fa rádőlt az épületre.

A kulturális tárca és a pozsonyi nagykövetség is segített a helyreállításban. Most már évek óta zavartalanul látogathatják a győriek a Baross-mauzóleumot, páratlan években pedig fogadják Ilava küldöttségét.

Büszkék a kapcsolatra Szlovákiában is

Az ötezer-négyszáz lakosú Ilava túlzás nélkül állíthatóan rendkívül büszke magyarországi és győri kapcsolatára. A mérnöki végzettségű Pavol Ciernik tíz éve polgármestere városának. Azt mondja, rengeteget tanultak Győrben, s hasznosított tapasztalataik meglátszanak a városon. Ilavába az elmúlt években majdnem két és fél milliárd koronát fektettek be a vállalkozók, létrehozva 1800 új munkahelyet. Maga a járás Szlovákia 79 járásából a hetedik legkisebb munkanélküliségi rátával rendelkezik. Ipartelepet hozott létre a hegyekkel körülölelt kisváros, melyben mindig úgy alakítják, formálják a városrendezést, hogy igazodjon a munkahelyteremtő vállalkozásokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játék és konferencia Győrért

Lezárult a „Játék a városért – Győr turizmusáért” program közvélemény-kutatása. A… Tovább olvasom