Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Balesetmegelőző táblaiszony

Győr-Moson-Sopron - Roncsautót, keresztet, s figyelmeztető szöveget tartalmazó elrettentő táblákat helyezett ki a megyei baleset-megelőzési bizottság a 84-es és a 85-ös főutak kiemelten veszélyes szakaszai mellé. Az illetékesek a balesetek számának csökkenését várják az akciótól, egyelőre hét tábla „sokkolja" a vezetőket.

A megye két főútján, a 84-esen és a 85-ösön kedvezőtlenül alakult a baleseti helyzet 2008 első félévében, nőtt a halálos és a súlyos balesetek száma. A megyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottsága maga is tarthatatlannak ítélte a helyzetet, ezért vizsgálódni kezdett.

– Amellett, hogy növeltük az érintett főutakon a rendőri jelenlétet, s az intézkedések hatékonyságát, a közlekedők figyelmét hatékonyan felhívó táblák kihelyezése is felvetődött. Ehhez baleseti ponttérképet készítettünk – mondta elöljáróban Kiss Zoltán alezredes, megyei közlekedésrendészeti osztályvezető.

A balesetek jellemző adataiból kiderült, hogy a két főúton hol volt a legtöbb súlyos, illetve halálos sérüléssel járó baleset 10 kilométeres szakaszon belül. Ezt követően hatósági bejárást tartott a bizottság a közútkezelő bevonásával. Elemezték, hogy miből adódtak a balesetek, s kiderült, hogy 90 százalékban vezetői figyelmetlenségből – szabálytalan előzés, elsőbbségadás elmulasztása, gyorshajtás miatt – történtek a balesetek.

A rendőrség a súlyos és halálos sérüléssel járó balesetek számának csökkenését várják.Fotó: Magasi Dávid
A rendőrség a súlyos és halálos sérüléssel járó balesetek számának csökkenését várják.
Fotó: Magasi Dávid


– A bejárásoknál azt is néztük, hogy forgalomtechnikai változtatásra van-e szükség. Ilyet csak két esetben állapítottunk meg. Egy helyen az elsőbbségadás kötelező táblát a közútkezelő „STOP" táblára cserélte, s ott még ebben az évben biztonságos csatlakozósávokat alakít ki. Másik helyen a gyalogátkelőhelynél bokor takarta a járdáról lelépőket, ott a növényt kellett eltávolítani – mondta Kiss Zoltán.

A többi esetben, például egy hosszú egyenes szakaszon semmi nem indokolta a baleset megtörténtét, mint a felelőtlenség, a szabálytalan előzés. Az ilyen helyekre gondolták ki a bizottság tagjai az elrettentő, figyelemfelhívó táblák kihelyezését. Pályázatot nyújtottak be az Országos rendőr-főkapitányságra, egy héten belül megvolt a pénz.

– A hét, közlekedésbiztonsági célú táblát az engedélyezési eljárás után az év vége előtt helyeztük ki, az a rendőrség tulajdona marad, azonban a közútkezelő gondozza azokat. Fél év után ismét megvizsgáljuk a baleseti helyzet alakulását, amennyiben a táblák beváltották az elképzeléseket, a megye más, balesetileg kiemelt útjaira is kitesszünk hasonlókat – mondta végül Kiss Zoltán.

A 84-es főúton a 87-es kilométernél az út jobb oldalán, a 108-asnál a bal oldalon, a 85-ös főút 28-as kilométerénél a jobb, a 45-nél a jobb, a 46-nál a bal, a 49-nél a jobb és a 84-es kilométernél a bal oldalon figyelmeztetnek a táblák.

Olvasóink írták

 • 9. Judytka 2009. január 09. 20:51
  „Tele van az út széle elhagyott keresztekkel...nem érdekli az embereket.Aki hajt,mint az őrült,pár tábla sem fogja lassításra késztetni..”
 • 8. amazingabor 2009. január 09. 16:39
  „zsiros! Igazad van. A 84-es GyMS megyei szakasza katasztrófális állapotban a 84-86 körforgalomtól Sopronig (kivétel Tompaládonynál, de ott meg nincs fehér "csík" az út szélén, ami esetleg életeket menthetne..)
  Mikor lesz M9, M85, M86?
  2600-ban?
  Szerintem egy cikket is megérne..”
 • 7. zsiros 2009. január 09. 16:10
  „Utat fiúk utat!Azt csináljatok ba....tok meg!”
 • 6. jani1961 2009. január 09. 15:41
  „Egyetértek ez valóba kidobott pénz,és balesetveszélyes. Meg senki se zavartatja magát tőlük,"mert miért pont velem történne˝ alapon repesztenek tovább.
  Nem akadályokat kellene az utak mellé állítani .Az esetleges balesetet szenvedő még ezen akad majd fönn .
  Nem helyes dolog az utak mellet felellátott fejfák, keresztek sem.El vonja a vezető figyelmét és baleset veszélyesek. A balesetet szenvedett hozzátartozók kegyeleti helye ne az úttestszéle legyen, hanem a temető.Ott mindenki leróhatja tiszteletét,de az utak mellet ezt megtenni felelőtlenség és szintén baleset veszélyes.
  Úgy mint fákat ültetni,sok ember halálát okozták már.Miért nem ültetnek pl.cserjéket bokrokat?
  Amik meg tudják fognák az elszállni készülő autót ,vagy legalábbis csökkentenék a sebességét.
  Nem falba csapódó golyóként végezné az autós,vagy motoros. Sérülés ezek is okoznának de talán életet lehetne menteni velük”
 • 5. MTT 2009. január 09. 12:39
  „Szerintem bárhova, bármelyik út mellé lehetne kitenni ilyen táblákat, de nem fűzök hozzá sok reményt, hogy elrettentő ereje lenne. Személyes tapasztalat, hogy mentőt vártunk egy közlekedési balesetnél, mikor a törmeléken, roncsdarabokon átgázoltak autósok, nem törődve azzal, hogy ott éppen mi történt...Elképesztően alacsony színvonalon vagyunk, lenne még mit bepótolnunk. Vérlázító, mikor csak azért lassítanak le autósok, hogy megcsodálhassák, hogy mi is történt. Nem azért, hogy segítsenek. Aztán nyugodt (?) szívvel tovább hajtanak. Az a bizonyos béka segge, jóval felettünk van, ha a közlekedési morál színvonalát emlegetjük.”
 • 4. Nanu 2009. január 09. 12:15
  „Kressz átnézése nélkül is tudni kéne, hogy nem szabad pl. 140-el közlekedni, vagy ittasan vezetni!!! Mert inkább ezek miatt vannak balesetek!”
 • 3. kalanyos 2009. január 09. 12:12
  „Kidobott penz.”
 • 2. aTibi 2009. január 09. 11:16
  „Naivság nincs sokkoló hatása! Esetleg a figyelmet tereli el.
  Semmi nevelő hatása nincs inkább.
  A kressz átnézésére kellene a figyelmet felhívni!”
 • 1. Kabóca 2009. január 09. 09:06
  „Megtekinthető a baleseti ponttérkép?
  Érdekelne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem minden kórház rendel szombaton

Győr–Sopron - Míg a győri kórházban szombaton mégis munkaszüneti nap lesz (az országos… Tovább olvasom