Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Bajban a kiskereskedők: megállíthatatlanok a multik

Győr - A Graboplast-csomópont, a multinacionális cégek korlátozásának lehetősége és a meghiúsult győri ipartörténeti múzeum is szóba került a polgármesteri fórumon a megyei iparkamarában.
Vállalkozók tehették fel kérdéseiket a megyei kereskedelmi és iparkamarában a szerdai fórumon, miután szó esett az aktuá-
lis nagyberuházásokról. Borkai Zsolt polgármester az újvárosi rehabilitációtól a reptérfejlesztésig és a vidéki buszpályaudvar felújításáig érintette a folyó és leendő projekteket, a délután izgalmasabb része azonban a „kérdések és válaszok órájában" kezdődött.

Az például mindjárt az elején kiderült, hogy az úthálózat állapota okkal került a közvélemény-kutatásokban a győrieket leginkább foglalkoztató problémák listájának élére.

Csomópont, hozzájárulás

A fórum egyik résztvevője arról kérdezett, hogy miért a városnak kerül pénzbe, miért nem a multikkal fizettetik meg a leendő Graboplast-csomópont kialakítását. Kiderült, hogy az önkormányzat így is viszonylag kis költséggel megússza majd a beruházást, abba ugyanis a város és a Magyar Közút Kht. mellett beszáll – 50 millió forinttal – a Graboplast, de a közeli Körkemence utcában építkező Plus áruházlánc is részt vállal a költségekből.

Volt, aki az utcanévtáblákat hiányolta, kifogásolva, hogy – nem tősgyökeres győriként – a minap sikerült hat és fél kilométert autóznia anélkül, hogy eligazodhatott volna. Felvetette: vajon mit várunk ezek után a turistáktól?

Társadalmi vállalásban

A multinacionális cégek sem maradhattak ki a tematikából, többen arról érdeklődtek, nem lehet-e – már csak a kis- és középvállalkozók védelmében is – némiképp korlátozni a terjeszkedésüket. Borkai Zsolt szerint nem. „Jönnek a multik, ez tény. Azt viszont megtehetjük – és meg is tesszük –, hogy társadalmi kötelezettségvállalás keretében feltételként szabunk több százmilliós fejlesztéseket. Így számos út, körforgalom a beruházók pénzén valósulhat meg" – mondta a polgármester.

Hozzátette, hogy a kis üzletek, kisvállalkozások fellendítésére ő sem látja a megoldást, igaz, úgy látja, hogy még a kiskereskedők sem. Arra azonban több résztvevő szerint lenne módja az önkormányzatnak – például szigorú városképi előírásokkal, gyakori hatósági ellenőrzésekkel –, hogy kiszorítsa az igénytelen üzleteket a belvárosból, ahogy az több európai nagyvárosban már sikerült.

Lesz iparmúzeum?

Szóba került a tervezett ipartörténeti múzeum is, erről azonban nem tudott semmi biztatót mondani Borkai Zsolt.

– Úgy véljük, ez csak a helyi és ide települt cégek, vállalatok együttműködésével valósulhat meg, tisztán városi pénzből nem tudjuk elképzelni a több százmilliós fejlesztést. Az Audival voltak tárgyalásaink, de ezt az elképzelést nem kívánta támogatni, s egy vesztes pályázaton is túl vagyunk, így egyelőre a költségvetésben sem szerepel erre vonatkozó kiadás – mondta a polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. Domjän Jozsef dr 2008. február 05. 19:23
    „A györi, belvärosi kiskereskedöket csak egy intezkedes "menthetne meg", okozhatna ismet belvärosi nyüzsgö üzleti eletet: a teljes ingyenes autoparkoläs!!! Mer a fö taszito erö most: a dräga-bonyolult-büntetessel sulytott belvarosi helyzet. Ha Györt "autopoliszkent" szeretnenk lätni, nosza: legyen az autosoknak egy olyan elöny, mely az orszagban egyedülällo lenne!!! (DOJO)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fészekrakók - Több mint százan jelentkeztek

Tápszentmiklós - Szociális lakásépítési programba fogott a tápszentmiklósi önkormányzat, amely… Tovább olvasom