Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Baba-mama törvényen belül

Jó esély van arra, hogy a mostani gyerekek később jó szívvel emlékeznek vissza a megyei bíróságra: a jogszabályi kötelezettségnek megfelelően baba-mama szobát alakítottak ki az egyik földszinti helyiségben.

A szokatlan beruházás csak egy része az akadálymentesítési programnak.

Természetesen nem a bíróság dolgozóinak készültek a kisautók: régi keletű probléma mindenütt, hogy nincs hova vinni a gyereket, amíg a szülő állampolgári kötelezettségének megfelelően tárgyalásra megy. A teremben ugyanis 14 éven aluli kiskorú csak abban az igen ritka esetben tartózkodhat, ha beidézi a bíróság – mondjuk egy válóperes ügyben.

Legtöbbször azonban még az épületbe sem tanácsolják a behozatalát. A jogalkotó úgy látja: a problémára megoldást jelent egy baba-mama szoba, amit nem kis költséggel alakítottak ki a megyei bíróságon.

Dr. Takáts József elnökhelyettes elmondta: a helyiség valójában a komplett akadálymentesítési program része, amelyre uniós támogatással ruházott be az intézmény. Ennek talán fő eleméről már korábban is beszámoltunk: megoldódott végre a mozgássérültek problémája is.

A szobát a teremőr nyithatja ki, kérdéses, hogy erre valóban lesz-e igény. Fotó: H. B. E.
A szobát a teremőr nyithatja ki, kérdéses, hogy erre valóban lesz-e igény. Fotó: H. B. E.

A baba-mama helyiséget egy kis tárgyalóteremből alakították ki, ahol korábban polgári perek folytak. Fallal választották le az előteret és itt kapott helyet a szóban forgó játszószoba is. A tárgyalótermek zord világa itt szertefoszlik: a falon mókás állatfigurák, a polcon kisautók várják a bíróságon rostokoló gyerekeket, akár a szépemlékű mesemoziban. S mivel ez baba-mama szoba, még pelenkázója is van, annyiban viszont mégis illeszkedik mindez a szigorú környezethez, hogy nem lehet egyszerűen besétálni: a berendezés védelmében a teremőr kulcsára lesz szükség.

A teljes beruházás 42 millió forintba került, ebben az említetteken kívül a vakok, gyengénlátók, valamint a siketek és nagyothallók számára készült segédeszközök is benne vannak.

Mindezt hivatalosan a napokban kívánja bemutatni az elnökség. A baba-mama szobával kapcsolatban nehéz megítélni, hogy lesz-e rá egyáltalán igény, a beruházást azonban jogszabály írta elő január 1-jétől. Ez a városi bíróságokat még nem kötelezte, a megyeiket igen, ezért a megye egyetlen ˝igazságügyi˝ játszószobája ma a győri Szent István út 6. alatt található.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebbségi szavazókörök

A választási eljárásról szóló törvényben foglaltak alapján dr. Lipovits Szilárd jegyző két… Tovább olvasom