Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Az iskolát és a rendelőt is felújíthatják

Börcs - Az iskolafelújítás több mint húszmillió forintos és a rendelő rendbetételének mintegy tízmillió forintos összköltségű munkálatait is elvégeztetheti Börcs. Mindkettőhöz pályázati támogatást nyert.
Nyolc éve hidat avathattak Börcsön, ami 110 millió forintos beruházással készült el, négy éve több mint harmincmillió forintos saját erőből 11 új utcát alakíthattak ki. Az elmúlt időszaknak ezek voltak a nagyobb munkálatai, amelyek után a falu most megint két jelentősebb fejlesztésbe kezdhet, ugyanis beértek a pályázatok előkészítésébe fektetett munka gyümölcsei.

Főleg a tetőcsere fontos
Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium pályázatán nyert 17,8 millió forintos támogatás révén felújíthatják az iskolaépületet; főleg a tetőszerkezet cseréje vált szükségessé. A beruházás összköltsége Rácz Róbert polgármester tájékoztatása szerint 25–26 millió forint, amiből a kémények átépítése, villámhárító-rendszer kialakítása, a nyílászárók, a villamos hálózat cseréje, a festés, az új padlóburkolat elkészítése, a külső homlokzat felújítása is elvégeztethető.

Az orvosi rendelő épületére ráfér a felújítás. Körülötte elkezdték a parkolóhelyek kialakítását, szintén pályázati támogatásból. Képünkön Kováts Barbara. Fotó: Krizsán Csaba
Az orvosi rendelő épületére ráfér a felújítás. Körülötte elkezdték a parkolóhelyek kialakítását, szintén pályázati támogatásból. Képünkön Kováts Barbara. Fotó: Krizsán Csaba


Mindez már ráfér az épületre, amelyben utoljára nagyobb felújítás a hetvenes évek elején történt. A mostani átalakításokat jövő év június végéig kell befejezni a pályázati kiírás szerint. Ez nem túl szerencsés, mert így a tanítási időszakban is több munkálatot el kell végezni, de igyekszik ezt is megoldani az önkormányzat. A polgármester szerint segíthet, hogy a torna- és a napközis terembe átmenetileg átkerülhetnek osztályok. Az egyszerűsített pályázati eljárás után valószínűleg szeptemberben kezdődik a felújítás.

A faluvezető azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a pályázatot az abdai önkormányzat adhatta be fenntartóként, a börcsi iskola ugyanis a szomszédos falu iskolájának tagintézménye. Már 1975 óta tart ez az együttműködés, sőt, 18 éve a körjegyzősége is közös a két településnek. Itt bevált ez a pénzügyileg jól elkülöníthető rendszer.

Hőszigetelés, burkolás
Az orvosi rendelő épületének 9,5 milliós összköltségű rendbetéte-
léhez 5,5 millió forintos pályázati támogatást nyert Börcs a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács céljellegű decentralizált alapjából.

Így nyílászárókat cserélhetnek, felújíthatják a tetőt, a külső homlokzat hőszigetelését és a belső burkolást végeztethetik el, rendbe tehetik a vizesblokkokat a Dózsa utcai házon, ami Rácz Róbert szerint szinte már a szégyenfoltja volt a falunak. Nemrég viszont a győri többcélú kistérség pályázatán kapott 1,2 millió forintból már elkezdték kialakítani udvarában a parkolókat, a járdát. A többi munkát 2009-re fejezik be.

Aszfaltozás, járdajavítás
A település lakosainak a száma az elmúlt tíz évben háromszázzal nőtt, így nagy szükség lenne arra a közösségi térre, amit az Erzsébet tér 3. szám alatti volt szolgálati lakásokban akarnak kialakítani kétszáz négyzetméternyi területen. A beruházáshoz mintegy ötvenmillió forint kellene, ezért egy várható pályázati kiírásra akarja beadni ezt a tervét az önkormányzat. A polgármester reméli, az elbírálásnál azt is értékelik, hogy Börcsön kiemelkedő eredményeket értek el a civil egyesületek és nincs kulturális célra készült épületük.

– Idén sikerült leaszfaltozni azokat az utcákat, amelyeket három éve alakítottunk ki és amelyekben azóta új házak épültek. Járdafelújítási programunkban az elmúlt négy évben három kilométernyi szakasszal végeztek az önkormányzati alkalmazottak – mondta el a faluvezető és hozzátette: két buszmegálló átépítéséhez, átköltöztetéséhez pályázati támogatást igényelnek, a Dózsa utca 1. szám alatti épület lebontásával pedig központi teret szeretnének kialakítani a faluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 ezer rendkívüli díj vagy bezár a MÁV-ÁBE

A MÁV-ÁBE állománya nem kellett egyetlen biztosítónak sem. Úgy tűnik, az olcsó kötelező biztosítás… Tovább olvasom