Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Az idősödő elme – a szeretet a hívószó

Győr. A szellemi leépüléssel járó betegségek a szakma és a család szempontjaiból.

Az Alapellátási Szabadegyetem legutóbbi háziorvosoknak, belgyógyászoknak szervezett tudományos tanácskozásán a demenciáról, a szellemi leépüléssel járó betegségekről is szó volt, az Alzheimer-kórról is. Bemutatkozott az Alzheimer Café Győr, a betegeknek és főleg családtagjaiknak beszélgetési lehetőséget nyújtó civil kezdeményezés.
„Az öregkor nem kór" – hangzott el, de köztudottan számos betegség esélye, gyakorisága növekszik az életkor előre haladtával. A demenciában szenvedők mintegy ötven százaléka Alzheimer-kóros és az alzheimeres családtagot ápoló rokonok felénél pszichés zavarok jelentkeznek a testi-lelki terheléssel járó feladatok miatt.

A háziorvosokat üzleti gondolkodásra is rákényszeríti rohanó világunk, de például a demenciában szenvedők sokkal jobban elfogadják a tanácsokat, ha beszélgetés közben szemkontaktust létesítenek velük és esetleg kedvesen meg is érintik a kezüket. Az Illyés Gyulától származó mondás szerint „A halhatatlanság elvben fel van találva, csak alkatrészcsere kérdése az egész." Ha ebben nem is hiszünk feltételek nélkül, az biztos, hogy foglalkozni kell az időskor kérdésével, mert hamarosan mondhatni az öregek bolygója lesz a Föld, 2050-re elérheti a 2,5 milliárdot a 65 éven túli emberek száma. Ezért is fontosak az olyan civil kezdeményezések, mint az Alzheimer Café Győr. Ezt dr. Schmidt Péter professzor hangsúlyozta, az Alapellátási Szabadegyetemet szervező Egészséges Nemzedékért Alapítvány elnöke.

Sosem hittem volna... címmel tartott előadást az Alapellátási Szabadegyetemen dr. Menyhárt Miklós bőnyi háziorvos, a győri Alzheimer-kávézó kezdeményezője. Korábban, míg nem került közvetlen kapcsolatba alzheimeresekkel, nem hitte, nem gondolta volna, hogy mennyire összetett probléma a demens betegek kezelése. Szerinte fontos tudni, hogy a beteg a betegségéből adódó gondokat nem is nagyon érzékeli, nem tudja, mekkora terhet ró az a családtagokra. Teljes ellátást, folyamatos együttlétet és szeretetet igényel a beteg.
Össztársadalmi problémát okoz, hogy az alzheimeres családjának struktúrája összeomlik, az úgynevezett családi mítosz megváltozik, ami alatt azt értjük, mit gondolnak egymásról a rokonok. Az Alzheimer-kórosnál jelentkezik a memóriazavar, az emlékezet hibája, de szeretettel előhívhatók fontos információk. Főleg a meglévő emlékek felidézésének zavara jellemző. Az se mindegy, az agy melyik részét érinti a tüneteket okozó elsorvadás, lerakódás.

Az nem jelent gondot az orvosnak, hogy felismerje a demenciát, viszont nehezebb a pontos tipizálás, a betegség típusának diagnosztizálása, pedig akkor lehet csak igazán jó kezelést biztosítani. Fontos az egyénre szabott terápia, a beteg folyamatos foglalkoztatása, a különböző stádiumban alkalmazott gyógyszerek kiválasztása. A beteg, ahogy romlik az állapota, nem tud felidézni mondatokat, újra meg újra elismétel kérdéseket, időben eltéved, sokat járkál, a múltban él, nem ért meg szavakat, inkontinens (akaratlan vizeletvesztés), érthetetlen gügyögéssé válik beszéde.

Dr. Feller Gábor pszichiáter arról beszélt, hogy az Alzheimer-kórral kapcsolatos gondolkodásmód, közvélekedés átalakítása szükséges, hogy ne érezzék magukat kirekesztve a betegek, családtagjaik, hogy ne legyen többségükben szégyenérzet, és ezért tenni nem is kerül pénzbe. Ebben segíthetnek az olyan civil összejövetelek, mint az Alzheimer Café Győr. Az alzheimeres kezelése során is összefogásra van szükség, együtt kell működnie a neurológusnak, a pszichiáternek, a háziorvosnak, a szociális szféra szakembereinek. S Feller doktor felhívta arra a figyelmet, hogy az alzheimereseknél máskor szívódnak fel az altatók, a nyugtatók, így a gyógyszerhasználat különleges körültekintést igényel.

2016-ban hazánk ad otthont az Alzheimer Világkongresszusnak. Az Alzheimer Café Győr összejöveteleiről több információ a klubfoglalkozás-sorozat Facebook-oldalán olvasható. (Facebook: Alzheimer Café Győr)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reformátusok: 53 milliós fejlesztés Győrben

A Győri Református Egyházközség 53 millió forintot fordított a Kossuth utcai parókia-épületegyüttese állagmegóvására, felújítására. Tovább olvasom