Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az év végi hajtás nem ment a biztonság rovására

Régió - Az eddigieknél kevesebb szabálytalanságot tártak fel a munkavédelmi felügyelőség szakemberei a karácsonyt megelőző napok ellenőrzésein. Védőital szinte mindenhol van, az árammal viszont sokszor gondatlanul bánnak.
A hatóságok összehangolt év végi ellenőrzéseit takaró, úgynevezett „Csillagszóró-hadműveletből" a munkabiztonsági felügyelőség sem maradhatott ki, igaz, nekik kevesebb dolguk volt – vagy legalábbis kevesebb szezonális problémával találkoztak –, mint például a „bejglikommandó".

A vizsgálatok száma náluk is jelentős, november 22. és december 20. között – ez az időszak több ágazatban is év végi munkacsúcsnak számít –, több mint 600 munkahelyet ellenőriztek a régióban. Hatvanhárom százalékuknál találtak valamilyen szabálytalanságot, ami még annak fényében is sok, hogy a szakemberek többre számítottak; úgy tűnik, az év végi hajtás ezúttal nem ment a biztonság rovására.

Az ellenőrzések több mint felénél építkezésekre látogattak ki a munkavédelmi felügyelők, ami első hallásra ugyan furcsa lehet a repkedő mínuszokban, ma azonban a tél már nem feltétlenül jelent az építőiparban sem holtidőt. A modern anyagoknak és technológiáknak hála, sok helyen ilyenkor sem áll le a munka, idén azonban kevesebb szabálytalanságot találtak, mint az elmúlt években. A leggyakoribb mulasztás a magasban dolgozók leesés elleni védelmének biztosítása és a munkagödrök dúcolásának elmulasztása volt, míg egyéni védőeszközöket, például sisakot örvendetesen gyakran használtak a munkások.

Jó hír az is, hogy védőitalt – a félreértések elkerülése végett: meleg teát – szinte mindenhol biztosítottak a szabadban dolgozóknak.

Bőven akadt szabálytalanság azonban a villamos hálózatok környékén, s ez nemcsak az építkezéseken, hanem az ellenőrzött ideiglenes árusítóhelyeken is – az összes ellenőrzött munkahely 16 százaléka ilyen volt – gondot jelentett. Például az, hogy nem szakképzett személy végezte a bekötést, átkötötték a túlterhelt villamos biztosítékot, vagy éppen hiányzott az az áramvédő kapcsoló, amely nélkül nem lehet áramot vételezni, például az adventi vásárokban, de a jelenség a kisebb, családi házas építkezéseken, felújításokon is gyakran felbukkan.

Az ellenőrzések során húsz alkalommal szabtak ki a felügyelők munkavédelmi bírságot, 65 esetben pedig szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen teszik le korábban a vizsgát

Győr-Moson-Sopron - Egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy már a középiskola harmadik, sőt, akár… Tovább olvasom