Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Az angol divatot követjük használtruha-boltokból

Győr-Moson-Sopron - A nyugatiakhoz képest ritkán cseréljük ruhatárunkat. Az angolok viszont jobbára szezon végén megválnak a holmijuktól. Így kerülnek a hazai használtruha-boltokba újszerű darabok.

A nyugati használt ruhák hazai kereskedelme már a rendszerváltás előtt megjelent, de azóta jelentősen átalakult. Termelőszövetkezetek foglalkoztak vele és a holland importból érkező holmit garázs méretű boltokban árusították, úgy, hogy tényleg turkálhatott a vásárlóközönség. A kilencvenes évek vége felé jelentek meg az üzletek, ahol igényesen mutatják be az árut. Minderről Lakatos Krisztián, a Háda-1 Kft. ügyvezetője beszélt lapunknak. Elmondta: fontos a használt ruháknál is, hogy butik jelleggel kínálják az árukat, azaz vállfákra sorakoztassák. Különválogatják őket fajtánként, és egymás mellé kerülnek például a női felsők, azoktól külön a nadrágok, a férfiholmik, a gyerekrucik és így tovább.

– Meg kell mutatni minden árucikket – szögezte le Lakatos Krisztián és hozzátette: akik nem tudják a nyugati márkákat újonnan megfizetni, azok vásárolnak jobbára használtat. Az olcsóság nyilvánvaló, de viszonylagos. Lehet új pólót venni néhány üzletben ezer forintért, de használtan olyan világmárkákat tud megfizetni a magyar átlagember is, amelyeknél húszezer forint lehet az új ár. S ezekben az üzletekben ugyan használt, de biztosan nem hamisított márkák találhatók.


Időnként új darabokra is bukkannak a vásárlók. Angliában ugyanis a szelektív hulladékgyűjtés elvén a bevásárlóközpontok melletti konténerekből szedik össze a kidobott ruhákat cégek, amelyek továbbértékesítik azokat. A tapasztalatok szerint a britek akár az új ruhaneműtől is hamar megválnak, ha kiderül, hogy mégsem jó, mégsem tetszik. Jellemzően nem bajlódnak a visszacseréléssel. Érdekes adat, de csak a szigetországi holmik húsz százaléka kerül a hazai boltokba, a többi a fejlődő országokba, ipari alapanyagnak vagy alternatív tüzelőanyagnak.

– Nem úgy jön a vevő, hogy pólót keres, hanem van ötezer forintja, amit elkölthet. Tavaly ez az összeg tízezer is volt – mondta el a kereskedő és elmagyarázta: a használt ruháknak három bolttípusa van, mindegyik más réteget céloz meg. A felső kategóriát – ahol darabár van, nem kilónkénti – érezhetően érinti a válság. A középkategóriában – ahol jó minőséget olcsón adnak – több az ember, de kevesebbet vesznek, így a bevétel stagnáló. Az alsó kategóriában – ahol még tűrhető minőséget nagyon olcsón adnak – egyértelmű a visszaesés, a szegények még szegényebbek lettek. A bankkártyával fizetők száma a tavalyinak harmada.

A kereskedő tapasztalata szerint nem annyira a sportos, inkább az elegánsabb viselet kell a magyaroknak, s ennek a hollandnál jobban megfelel az angol. A brit divat trendjét szívesen követjük. Törzsvevői vannak a használtruha-üzleteknek, köztük olyanok is, akik az egyedi darabokon belül az extravagánsabbat keresik.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. július 11. 12:29
    „Sejtettem hogy Lakatos Krisztián még viszi valamire Mo.-n az életben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontást rendel el a hivatal

Győr - Az elmarkolt középkori rétegek után újabb kérdésben nem ért egyet Széchenyi tér-ügyben a… Tovább olvasom