Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Auchan a kelták felett? A régészeti feltárás eredményeiről

A tervezett Auchan bevásárlóközpont helyén feltárt értékes leletanyagot mutatta be csütörtökön Ilon Gábor, a régészeti munkák irányítója Győr-Ménfőcsanakon, a Bezerédj-kastélyban.

"A roppant érdekes előadásból megtudhatták az érdeklődők, hogy már Kr.előtt 5000-től lakott volt a most feltárt mintegy 28 hektáros terület, s szinte minden történelmi korból értékes és viszonylag jó állapotú régészeti leletek tömege került elő.

A feltárások külön érdekességének számítanak többek között a római kutak, a longobard emlékek mellett a Kárpát-medence egyetlen kelta faluja, illetve az Árpád-korból megmaradt kemencék.

A területen előkerült anyagok mennyisége közel ezer ládányit tesz ki, melyek alaposabb vizsgálata és elemzése az elkövetkező időszakban fog megtörténni.


Feltárt csontmaradványok a Széles-földekről.
Feltárt csontmaradványok a Széles-földekről.


Azonban annyi már most kijelenthető, hogy az M1 autopálya területének feltárásával kezdődő, majd a 83.sz főútvonal bővítésével folytatódó, illetve a már megépült bevásárlóközpontok területén végzett régészeti kutatások mind azt bizonyítják, hogy Győr-Ménfőcsanak már az évezredek során is kedvelt lakóhely volt.

A feltárások során számos európai jelentőséggel bíró emlék került elő, s az előadáson részt vevők szerint bűn lenne ezeket nem bemutatni a városba látogatók és az érdeklődők számára.

Javaslatként elhangzott, hogy a bevásárlóközpontokkal már jócskán telített és azok negatív hatásait nap, mint nap elszenvedő Győr-Ménfőcsanak megérdemelne egy múzeumot, ami Győr kiemelt turisztikai látnivalóinak sorát is gyarapíthatná, s ezáltal hosszú távon a város turisztikai bevételeit növelné.

Az anyagiak mellett mindez elsősorban szándék és akarat kérdése, amit minden bizonnyal a lakosság és a helyi civilek a maguk részéről támogatni tudnának.

Erre vonatkozó javaslatukat rövidesen Borkai Zsolt polgármester úrhoz is eljuttatják, továbbá bíznak abban, hogy az Auchan Magyarország Kft. - a több ízben kommunikált környezeti-és társadalmi felelősségvállalás mentén - nem zárkózik el a mindenki számára előnyösnek tűnő javaslat támogatásától" - írta portálunknak Kamocsárné Mező Szilvia részönkormányzati képviselő.


A tervezett Auchan-beruházás kapcsán írt múlt heti cikkünket itt találják, a francia multi közleményét pedig itt olvashatják el.
  

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. civil 2011. december 04. 23:05
  „http://itthon.hu/telepules?SEID=4076”
 • 22. kisokoska 2011. november 28. 10:50
  „"adamasz" Te pék vagy? Inkább együnk drágább dolgokat azért a kevés pénzért amit keresünk, vagy a pékek járjanak jól?
  Ilon Gábor a saját pénzén csináljon múzeumot.Az ellenzők miért nem ástak korábban? Más pénzén könnyű elmerengeni a történelmen. Tavasszal jöhetnek a kertembe ásni, hátha találnak valamit, ha nem majd ültetek bele valamit.
  A képen látható csontok tömegével fordulnak elő az országban.
  Igenis épüljön és szépüljön Győr városa.”
 • 21. pandi7 2011. november 27. 14:23
  „adamasz1977!
  engem elsősorban az ár érdekel, és ugyanaz a minőség is az Auchanban meg a helyi vállalkozónál is!! akkor minek fizessek 2-3-szoros árat egy termékért??? inkább azt a pénzt másra költöm!!!!! de amúgy ugyan ez a szitu az IKEA és a KIKA között is!!!!
  néztem egy polcot
  győri KIKA: 7900 Ft
  Budaörsi IKEA: 2790 Ft
  a termék TELJESEN UGYAN AZ volt és a gyártó is!!! akkor miről beszélünk!!! persze hogy inkább feljárok oda és bevásárolok az IKEA-ban és az Auchan-ben!!!!!!!
  de ha Győrben lennének ilyen üzletek, azok legalább lejjebb nyomják az árat itt is!!!!!”
 • 20. .viki27. 2011. november 27. 14:10
  „Ezt rá kell bízni a piacra!Kérdezzetek meg egy keleten élő embert kellene- e neki munkahely?Itt nálunk sokkal jobb a helyzet mégis nagyon sokan örülnének annak ha megépülne.A régiségeket általában a múzeumok őrzik és állítják ki.Ne akarjunk parkosítani úgysem menne oda senki.A gyírmóti focipálya alatt is rengeteg lelet van nem akarjátok feltárni?”
 • 19. macizoli 2011. november 27. 14:02
  „Tisztelt Adamasz1977!
  Kérem kérdezze meg nagymamáját vagy édesanyját ő 300Ft-os lángos árából mennyit tudna sütni!
  Az én feleségem a 4-5 főt jóllakatna belőle. Automata gépekkel nagyon olcsó az előállítása a zsemlének. A minőséget pedig a szabvány írja elő. Ja,hogy megetetnek velünk minden szart az nem csak az eladó hibája!”
 • 18. macizoli 2011. november 27. 13:47
  „Ebből a pocsék fizetésből mindenki szeretne többet kihozni. Akinek telik a drágábbra az ne akarja nekem megmondani,hogy mit és hol vegyek.Igazam van ADAMAS1977 ??? Nagyon utálom ha a bukszámban kotorásznak. Sokat vásároltam én is a budaörsi és a solymári áruházban. Nagyon korrektek az árak és jó a kiszolgálás.
  Kell a verseny! A Tesco és a Metró mintha nagyon megegyeztek volna árkérdésben!”
 • 17. adamasz1977 2011. november 27. 13:22
  „16-hoz A 7 forintos zsemle bicskanyitogató és versenyhivatali birságot von maga után. rengeteg helyi válalkozót tenne tönkre mivel ennyi pénzből NEM lehet kitermi pl a zsemle darabját.”
 • 16. pandi7 2011. november 26. 21:22
  „Legyen csak Auchan! Én 3 naőja voltam a Budaörsiben pár ára írok!
  Zsemle: Auchan: 7 Ft Tesco: 20-25 Ft
  Karácsonyi disz 10 db-os!! Auchan: 290 Ft ugyanez a Tesco: 1700 Ft
  Szezámmagos buci Auchan: 15 Ft, Tesco: 70 ft!

  És még sok mindent feltudnák sorolni, ez csak pár példa volt!
  Úgyhogy jó lenne egy Auchan Győrben is!!!!!”
 • 15. Tumbanu 2011. november 26. 14:43
  „bevásárlóközpont bevásárlóköpont hátán. de igen, hajrá...legyen egy újabb, és zúzzuk porrá az amúgyis szegényes történelem egy újabb darabját, minek ide ebbe a műanyag világba? nem kell múlt, nem kell történelem, nem kell kultúra, had menjen csak a day és night shopping a szar silány termékekért. hajrá magyarország”
 • 14. HarconaMarcos 2011. november 26. 11:42
  „Nna, majd amikor macizoli porló csontjait forgatja elő a buldózer, akkor majd az ő unokái is nyugodt szívvel legyinthetnek, hogy a napisopping csak fontosabb, mint az ősök.
  Amúgy -tudomásom szerint- a metro parkolója alatt is van egy kiterjedt kelta temető.”
 • 13. soci70 2011. november 26. 09:17
  „Ja és még nagyon fontos lenne egy északi teljes elkerülő...így jelenne teljes.......”
 • 12. soci70 2011. november 26. 09:13
  „Úrim itt nagyon sok a ha, Gondolom nem véletlenül lett Csanak határában az a terület bevásárló terület. Egy részt senki nem akart egy szeméttelep szomszédságában építkezni,másrészt csakis az üzletközpontok voltak képesek finanszírozni a régészeti ásatásokat kezdve az első épülettel a METRO-val.Nagyon sok földtulajdonos jól járt és jól is fog járni.Harmadrészt nagyon is jó,hogy jön az Auchan legalább a Tesco gagyit leveri.És még jobb árverseny alakulhat ki lefele na ez is egy HA,talán stb.... Ha nincsenek a bevásárló központok akkor ez a terület ma sem lett volna feltárva és oda a vélt turizmusi roham.És nem is lesz itt Győrben turizmusi roham.Mindig is egy átutazó turista város volt megszálltak egy-egy éjszakára és már mentek is tovább.De erről a szállodások tudnának mesélni.
  Azt mondom tárják fel vegyék ki és tegyék őket múzeumba.Azután uzsgyi építeni az Auchant és ezáltal munkahely teremtődik stb ez fontosabb számomra és sokak számára. És az a terület úgyis már a bevásárló központoké akkor már nem mindegy,hogy min lovagolunk.Legalább a környék közlekedését és a veszélyes csomópontokat megcsinálják normálisan.....
  Na erről ennyit...........”
 • 11. csoki71 2011. november 26. 07:42
  „Nagyon jó áruház és már régen kellett volna építeni. Egy gond van már árak annyira emelkedtek náluk is, hogy nem biztos, hogy megéri kimenni hozzájuk csupán egy termékért. A Tesco biztos bezárhat.”
 • 10. hamoripl 2011. november 25. 23:09
  „üzenet 3.nak.

  ne légy naiv !

  nem épülhet , kivétel ha már rendelkezik érvényes építési engedéllyel.”
 • 9. lacivélemény 2011. november 25. 19:53
  „Én annak örülök, hogy az auchan átépíti-gondolom körforgalmakká- a környéken található életveszélyes közúti csomópontokat....elsősorban az un metro csomópontot is !”
 • 8. za 2011. november 25. 18:30
  „Győr ezen döntése, választ fog adni az utóbbi években felmerült kérdéseimre: valóban tiszteletben tarja-e az adott területen élő állampolgárok véleményét és a számukra a lehető legegészségesebb és élhető jövőt szán-e a város? Ez a tisztelet nem csak az állampolgárokat illetné, hanem az élet (ember és táj) védelmét is jelenti, és azt az ősi föld szeretetet is, amely az ősök által vallásosan tiszteli a felnövekvő búzában az új élet reménységét. Sokkal többről van itt szó, mint pénzről..., persze a kalmárlelkűeknek csak ez az 1 szempont van. Egy régészeti park múzeummal szellemi, és kultúrális fejlődést hozhatna a térségben, s akár Közép-Európa legnagyobb ilyen múzeuma lehetne leletanyaga alapján...Nem mellékes, hogy így már sokkal több pénzt is hozhatna esetleg, az idegenforgalom által. Az "oson" csak vinné a pénzünket...”
 • 7. civil 2011. november 25. 17:25
  „Bocs, de a cikk nem arrólszól, hogy legyen vagy ne legyen. Az már nem kérdés, mert lesz! Azon még tényleg el lehet gondolkodni, hogy a sok multiból Csanaknak van-e, vagy lesz-e valamilyen haszna, vagy csak a kipufogógázt szívhatják a teraszukon üldögélve, vagy éppen a km-es dugókban. És ha ilyen sok látnivalót ástak ki sok pénzért,akkor legalább ne egy raktár alján porosodjon, hanem esetleg a környék vendéglősei járjanak jól a turistákból, ha már a többi üzletnek amúgy is befellegzett!
  Támogassuk a csanakiak ötletét minél többen!”
 • 6. Karlos 2011. november 25. 16:59
  „Auchan Győrben ne vicceljetek, létszükséglet hogy itt is legyen. Alig van hasonló üzlet, a környéken meg pláne, épp elkel oda, amúgy is pang a forgalomtól a városnak az a kivezető útja. Jó hogy lesz ! Örülés, taps.”
 • 5. okda 2011. november 25. 16:59
  „Ahogy a Nagykönyvben levagyon írva. Auchan és Társai Magyar földön külföldi érdekeltséggel. Természetesen nem arra próbálok utalni,hogy a fejlődést fordítsuk vissza mint Orosz Földön az Ob folyót,hanem arról lenne szó, egy hazug világ,szószolójára talált Orbán Kormányban. Elképedek amikor az Országgyűlésben szembe hazudja a Magyart,azzal a DUMÁVAL, Magyarországon minden rendben van. Győrben világítanak az égők, ünnepel az Ország, Gazdagok vagyunk, olyannyira, kilakoltassuk a 4-5 családosokat azért,mert jó dolgunkban nincs mást tenni. Szembe köpik a Magyart folyton,mi meg tűrjük. Holnap az otthonainkat kell átadni a Külföldi Nagy Uraknak,mert Bevásárló központ kell . Öregjeink meg az utcán fognak meghalni,mert sem otthonuk sem fedél a fejük felett. Kérdezem : hova lett a Magyar NYILAS BÜSZKESÉG, BÖLCSESSÉG ÉS TISZTÁNLÁTÁS?”
 • 4. macizoli 2011. november 25. 16:54
  „Ne a muzeológus és a politika döntse el mennyi bevásárló központ nyíljon, az a piac dolga!
  Kereslet-kínálat. Ugye mindenki ismeri ezen fogalmakat.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas szifon Győrben: helyére került a belvárosi csobogó

Elkészült a győri belváros legújabb éke, a Jedlik-csobogó. Pénteken szakemberek tesztelték az… Tovább olvasom