Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Ásatás leletei az Árkádban

A lebontott Rába-gyár területén folyt régészeti feltárásról olvasóink kérésére a szokásosnál többször tudósítottunk. Sok győri kíváncsi, mit rejtett évezredeken át a föld.
A Rába rt. lebontott központjának helyén végzett ásatást élénk közérdeklődés kísérte. A területen, amelyhez a hajdani vagongyár miatt kötődnek annyira a győriek – ahogy az archeológusok számítottak is rá –, gazdag leletanyag került elő. Két éve erről a Kisalföldben többször írtunk, többször, mint egy feltárásról szoktunk és nem csak azért, mert helytörténeti szempontból érdekességeket rejtett a föld.

Olvasóink kérésének tettünk eleget, kíváncsiságukat elégítettük ki. Persze így is csak a lap oldalain keresztül ismerhették meg, amit ránk hagytak eleink. Ezért kérték a régészek már akkor azt a területre bevásárlóközpontot építtető beruházótól: biztosítson helyet a restaurált leletanyagnak, s egy időszaki tárlatra ígéretet is kaptak.

Kiállítás jövőre

Mivel finisébe ért az Árkád kivitelezése, megkérdeztük Hegyi Ferencet a kiállításról. Az igazgató elmondta: idén már nem tud annak helyet adni a tervek szerint október végén nyíló központban, ugyanis minden üzlet elkelt, s előjelentkező is van bőven. Karácsony előtt az áruház sétálóutcáinak programja is más tematikát követ, viszont a későbbiekben lehetőséget lát egy időszaki kiállítás megrendezésére.

Amúgy is terveztek egy, a bevásárlóközpont születését bemutató tárlatot, annak része lehet a régészeti feltárás ismertetése. Tájékoztatása szerint 2007 elejére ezt is beépíti az Árkád akciótervébe. Egy-egy lelet – ha arról a múzeummal megegyeznek – állandó dekorációja is lehet a modern épületegyüttesnek. „Ami a városnak fontos, az az Árkádnak is, mert együtt akarunk vele élni" – szögezte le Hegyi Ferenc.

A Budai út múltja

Ha a tervezett üzletközpont, városrész elkészül a gyártelep helyén, akkor a Duna menti rész tulajdonképpen visszakapja régi rendeltetését. Az ásatás ugyanis feltárta az eddig hiányzó láncszemet: a mai Gyárváros és belváros közti Duna menti részt, amit már a közép- és az ókorban is sűrűn laktak. A római korból árokrendszer és tizenkilenc sír került elő. Vasszegekkel megerősített faládikák maradványaiban lovas alakot ábrázoló fibulát, ruhakapcsot, borostyángyöngyöt, illatszeres üveget, Besz istennőt ábrázoló bronzamulettet találtak.

A Budai út helyén a régebbi korokban is a Budára vezető út húzódott. A római kori limesre épült rá a középkori út. A középkori település nyomaiként X–XI. századi, részben földbe mélyített kőkemencés házikók, fölöttük a későbbi időszakból nagyobb cölöpös építmények, szabadban álló kemencék, tárológödrök maradványait találták. Egyikből egy különleges, csontveretes ládika is előkerült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barbara emlékkoncertje Láziban

Takács Barbara mindössze hároméves volt, amikor elvesztette édesanyját, akivel szívinfarktus… Tovább olvasom