Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Aranylövés: évek óta nő a halállista

Magyarország - Valószínűleg szennyezett, a korábbinál erősebb hatóanyagú heroin okozta annak a négy embernek a halálát, akik holttestét szombat éjjel a főváros különböző helyszínein találták meg – nyilatkozta Bencze József országos rendőrfőkapitány. Az aranylövésbe megyénkben is belehaltak már.
A vizsgálat befejezéséig kevés az információ, a túladagolás tényét csak a részletes toxikológiai vizsgálat erősítheti meg. Ami tény: az aranylövés veszélye szó szerint a halál tornáca akár a legártatlanabbnak tűnő szórakozóhelyeken vagy a csoportos kínálásokon. Ilyen esetekre sajnos Győrben és a megyében is akadt már példa, ám kifejezetten a túladagolással kapcsolatba hozható esetekről a rendőrség nem vezet statisztikát, a kórházakban pedig a személyiségi jogok miatt nem értesülünk a halálesetekről, azok körülményeiről.

Az elmúlt 10–12 év alatt megyénkben megnégyszereződött a kábítószer-fogyasztók száma. Ez azt is jelenti, hogy a középiskolások harmada kipróbált, alkalmilag fogyasztott valamilyen drogot és mintegy tíz százalékuknál komoly gondot okozhat a függőség. A Semmelweis Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézet munkatársai kutatták az ilyen, rendkívülinek tartott haláleseteket, eszerint pedig míg a kilencvenes évek végén 16–18 tragédia történt, 2001-ben ez a szám már megduplázódott, s mára évente körülbelül 50 ilyen rendkívüli halálesettel szembesülnek a szakemberek. „Beszédes" adat, hogy egyszeri felfedett fogyasztásra négyezer eset jut, azaz négyezer szúrásból, szipuzásból csupán egyetlenegyre(!) derít fényt az iskola, a szülő, illetve a rendőrség.
Hasonlóról számolt be a Kisalföld tavaly nyáron, amikor az egyik kedvelt, győri szórakozóhelyen rosszul lett, majd kórházba szállítást követően meghalt egy 23 éves körmendi fiatalember. Mint kiderült, a férfi a pezsgő és az energiaital mellett kábítószert is fogyasztott. Két éve rokona albérleti lakásában halt meg egy 25 éves fiatalember Győrben. A halálesetről a mentők értesítették a rendőrséget. A férfi bal karján lévő friss tűszúrási nyomok és a látható tünetek alapján az elsődleges orvosi vizsgálat kábítószer-túladagolást valószínűsített – a temetés után nem hallottunk többet az esetről.

Akcióban: Drogfogás Győrben a Bisinger felüljárón. A kábítószert szállító autóra kommandósok csaptak le. Fotó: Kisalföld-archívum
Akcióban: Drogfogás Győrben a Bisinger felüljárón. A kábítószert szállító autóra kommandósok csaptak le. Fotó: Kisalföld-archívum

– A drog veszélyeire, a tragédiákra, azok megelőzésére az iskolákban és az intézményeken kívül is felhívjuk a figyelmet – mondta el lapunk érdeklődésére Tóth Gabriella százados, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának ifjúságvédelmi felelőse. – Az alkohol és a cigaretta mellett reális veszélyt jelent a kábítószer is. Az ismeretterjesztő előadásokkal, évenként megrendezett táborainkkal célunk azoknak a normáknak a megszilárdítása, hogy a fiatalok adott helyzetben vagy társaságban nemet tudjanak mondani a szerekre. A munkánk azonban kevés lenne a szülők és a fiatal környezetének támogatása nélkül, így a megelőzésben a legfontosabb a szülői, a családi minta, mert a gyerekek többségénél ez a mérvadó.


Újabb áldozat

Hétfőn este újra ölt a kábítószer – a 32 éves nő halálát szintén túladagolás okozta. Hogy ez az eset bármi módon összefüggésbe hozható-e a korábbi halálesetekkel, még vizsgálja a rendőrség.

Miért veszélyes?
A túladagolás veszélyét hangsúlyozni és felhívni rá a figyelmet sosem elég. A feketepiaci heroin tartalmazhat egyrészt szennyeződéseket, hígítóanyagokat, másrészt lehet egy jóval tisztább anyag, mint amihez a használó hozzászokott. Fontos a sterilitás, mert a közös fecskendő használata fertőző betegségeket – májgyulladást, AIDS-t – idézhet elő. A heroin egyike a legerősebb függőséget kiépítő drogoknak. Nemcsak lelki, hanem fizikai függőséget is okoz. Gyakori, hogy a szerhasználók idővel maguk is dílerré, azaz terjesztővé válnak.  

Olvasóink írták

 • 9. UGYAN KIT KELL SAJNÁLNI!!!!!!!!! 2008. augusztus 08. 14:09
  „A kábítószerrel kapcsolatba kerülőkkel ha úgy járnának el mint egyes országokban 100 év börtön, mivel bűnösségét elismerte így csak 50év, mert azt tudja mindenki a drogban pénz van!!!hát mit sajnálkozunk, nincs visszatartó erő , 100 év-50 év börtön- halálbüntetés, majd elgondolkodnának ki árul, ki vesz drogot.

  rendőrök is tudják, hogy a DISCÓ-ban megy a drogozás, és mi történik semmi.

  utána meg szegény drogost az adófizetők pénzén gyógyítjuk.”
 • 8. Agent 2008. augusztus 08. 11:48
  „Számomra leginkább az érdekes, hogy a halálesetek után még aznap, de legkésőbb másnap megtalálták a dealereket, mitől lett hirtelen ennyire hatékony a rendőrség? Nem lehetett volna elébe menni a dolgoknak és ilyen hatékonysággal elfogni a dealereket? Miért kell ehhez haláleseteknek történni?”
 • 7. UGYAN KIT KELL SAJNÁLNI!!!!! 2008. augusztus 07. 10:42
  „Még azt sem lehet mondani sajnálom a hozzátartozókat, hogy elveszítették a gyermeküket.
  Kinek kerül drogra ???,, gondolkodjunk csak nem egy kiló kenyér árába kerül, az a nélkülözhetetlen pirula vagy fehér por!!!
  Mit sajnálkozunk rajtuk ! Nem dolgoznak, jól élnek lopnak, hazudnak, szórakoznak. Mikor megtörténik a tragédia akkor az adófizetők pénzén gyógyítani?? A rájuk költött pénzt az egészségügyben másra is, hasznosabra is lehetne fordítani. Nem !!adni nekik egy nagy adagot,a férgese pusztuljon. Jó dolgukban nem tudják mivel szórakozzanak.
  Mindenki tudja, a főiskolások is nagyrésze drogozik lányok ép úgy mint a fiúk undorító még látni is őket./ tisztelet a kivételnek mert nyílván van ilyen is /a jövő nemzedéke!!! Ezekre bízni az országot??? ,ezeket tanittatni!!! Ugyan mit sajnálkozunk, Vannak országok ahol HALÁLLAL, BÖRTÖNNEL LAKOL KI KÁBÍTÓSZERT BIRTOKOL, VAGY TERJESZT. MI PEDIG SAJNÁLKOZUNK ,SZEGÉNY DROGOS TÚLADAGOLTA MAGÁT, MENTSÜK MEG!!! Mert biztos megtudta venni volt miből!!!!!!!!!!! Az a legnagyobb baj sokan tudnak a drogterjesztőkről még is szemet hunynak felettük. HÁT LAKOLJON MIND KI VALAMILYEN FORMÁBAN A KÁBÍTÓSZEREKHEZ KERÜL, AKÁR FOGYASZTJA VAGY TERJESZTI NINCS MIT SAJNÁLNI RAJTUK.”
 • 6. Dr.Rémay László 2008. augusztus 06. 19:42
  „Ejnye bejnye! Miért nem használták inkább az egészséges reggeli?
  Akkor ez nem történhetett volna meg.
  http://egeszsegesreggeli.blogspot.com”
 • 5. Lucifer 2008. augusztus 06. 18:18
  „Aki kihullik egy aranylövéstől,azt legalább már nem az adófizetők pénzét fogja "enni",mikor AIDS-sel,Hepatitissel fertőződik...
  Kész szerencse az OEP-nek...
  Másrészt nem nagyon tudom elhinni,hogy egy szülő nem veszi észre,hogy a gyereke drogot fogyaszt...maximum nem akarja észrevenni...könnyebb strucc-effektust játszani,mint felelősséget vállalni...”
 • 4. DrDon 2008. augusztus 06. 16:22
  „Hát igen, herkázni "veszélyes üzem". Aki belekezd, tudhatja, mire számíthat.”
 • 3. georgbb 2008. augusztus 06. 14:55
  „Ez tetszik, olyan mint az aranygól... vége a meccsnek.”
 • 2. Ópium 2008. augusztus 06. 11:19
  „Hadd hulljon a férgese !! Cseppet sem sajnálom őket !”
 • 1. nagy gabesz 2008. augusztus 06. 10:50
  „Egye ha kell neki!.......az iskolákban meg tobbet kellene foglalkozni a drog és társai veszélyeivel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötkarikás helyi politikusok

Győr-Moson-Sopron - Négy megyei politikus élvezheti a helyszínen a pénteken kezdődő XXIX. nyári… Tovább olvasom