Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Amit a népszavazásról tudni kell

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda (TVI) a március 9-ére kiírt népszavazással kapcsolatban az alábbi aktuális tudnivalókra hívja fel a választópolgárok figyelmét.
A Magyar Köztársasági Elnöke 2008. március 9-re tűzte ki az országos ügydöntő népszavazást három kérdésben.

Népszavazásra feltett kérdések:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni ?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?

A választópolgárok kérdésenként külön szavazólapot kapnak.

A választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt legkésőbb 2008. február 22-ig kapják meg.

A névjegyzék a polgármesteri hivatalokban 2008. február 20-tól február 27-ig tekinthető meg.

A névjegyzékből való kihagyás, vagy a névjegyzékbe való felvétel miatt 2008. február 20-tól február 27-én 16 óráig lehet kifogást benyújtani a lakóhely szerinti illetékes helyi választási iroda vezetőjéhez.

Ha a választópolgár a népszavazás napján külföldön tartózkodik, akkor lehetősége van arra, hogy az adott ország külképviseletén szavazzon. Ennek érdekében 2008. február 22-ig kérheti személyesem vagy meghatalmazottja útján a helyi választási iroda vezetőjétől külképviseleti névjegyzékbe vételét. Ajánlott levélben is benyújthatja kérelmét úgy, hogy az 2008. február 22-ig megérkezzen a helyi választási irodához.

Ha a szavazás napján a választópolgár Magyarországon, de nem a lakóhelyén tartózkodik, akkor igazolással szavazhat. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján 2008. március 7-én 16 óráig, ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az 2008. március 4-ig megérkezzen a helyi választási irodához.

Új szabály a választási eljárásról szóló törvényben, hogy minden településen ki kellett jelölni egy szavazókört az igazolással szavazók számára. A választópolgárok igazolással valamennyi településen csak az arra a célra kijelölt szavazókörben szavazhatnak, ennek címét az igazolás tartalmazza.

A népszavazás napján a szavazatszámláló bizottságok a névjegyzékbe választópolgárt nem vehetnek fel, kivéve az igazolással szavazásra kijelölt szavazatszámláló bizottságokat.

Az igazolás és a külképviseleti névjegyzékbe történő felvétel iránti kérelem a www.valasztas.hu honlapról letölthető, vagy a helyi választási iroda vezetőjétől igényelhető.

A mozgásában gátolt választópolgár a szavazás napján mozgóurnát igényelhet. Szintén új jogszabályi változás, hogy mozgóurnát a választópolgár csak írásban kérheti a szavazás napja előtt a helyi választási iroda vezetőjétől, illetőleg a szavazás napján pedig a lakóhelye szerint illetékes szavazókörben működő szavazatszámláló bizottságtól.

A választási bizottságok választott tagjai mellett delegált tagok is részt vehetnek a bizottságok munkájában.

A választási bizottságokba a népszavazási kezdeményezést benyújtók választási bizottságonként egy közös megbízottat, továbbá a népszavazási kezdeményezés benyújtásában részt nem vevő, de országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok egy-egy megbízottat küldhetnek.

A delegálást legkésőbb 2008. február 29-én 16 óráig jelenthetik be a delegáló szervezetek.


(Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda (TVI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar tépázta a megyét

Győr-Moson-Sopron - Időnként 70–100 kilométer per órás sebességgel érkezett meg a vihar… Tovább olvasom