Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Akik szeretik a szépet, a rendet

Győr - Kilencvenkilencen neveztek két kategóriában a győri önkormányzat által meghirdetett „Szép környezet – jó közérzet” versenyre. A díjakat tegnap délután a városháza dísztermében ünnepélyesen adták át.
Az 1960-as években indult, és sokáig országosan sikeresen működő, ám végül elhalt „Tiszta udvar, rendes ház" mozgalom mintájára első alkalommal tavaly hirdette meg – Simon Róbert Balázs alpolgármester kezdeményezésére és pártfogásával – Győr önkormányzata a „Szép környezet – jó közérzet" helyi környezetszépítő versenyt. Az idei pályázóknál július 14. és 26. között szakemberekből álló szemlebizottság helyszíni bejárás alkalmával, értékelőlapok kitöltésével zsűrizte a látottakat.

A versenybe 61 családi ház és 38 társasház/lakásszövetkezeti lakótömb nyújtott be érvényes pályázatot.

A családi házas kategóriában 100, 75, illetve 50 ezer, társasházi kategóriában 300, 200, illetve 100 ezer forintos kertészeti vásárlási utalvány volt a díj, s jogosultság a Szép környezet – jó közérzet tábla kihelyezésére.

Részlet a zsűri által legszebbnek minősített kertből.
Részlet a zsűri által legszebbnek minősített kertből.


A díjakat tegnap délután a városháza dísztermében adták át. A családi házas kategória első három helyezettje: Póczik Ottó, Pártosné Szücs Andrea, Oross Árpád. A másik kategória győztesei: a Botond u. 5., a Zöld u. 3/A és a Klapka u. 2. számú társasház közössége. A zsűri véleménye alapján kiosztottak harminc értékes különdíjat (növényeket, virágokat), s minden résztvevő emléklapot kapott.

A családi házas kategória győztese, Póczik Ottó Ménfőcsanakon él, a településrész körzeti rendőre. Mint lapunknak elmondta, a „sheriffmunka" napi idegfeszültségét jól kompenzálja a hobbikertészkedés. Nem is a díjat tartja legfontosabbnak a versenyben (bár persze tudja mire költeni a pénzt), hanem hogy olyanok társaságában lehetett, akik szeretik a rendet, a szépet.

Kertje 850 négyzetméteres, bár mint mondja, ha hektáros lenne, előbb-utóbb azt is kicsinyellné. Megszámlálhatatlan fajta növényt gondoz, köztük sok a különlegesség, mint például a télálló banán, a kínai kenderpálma, a fonalas Washington pálma – vagy éppen a mamutfenyő. Utóbbi már háromméteres, fejlődésnek indult, bár évekig „gondolkodott", elfogadja-e otthonául a ménfőcsanaki kertet. Póczik Ottó úgy tartja, a kertészkedés legfeljebb annak drága, aki minden növényt „készen", fejlett korában akar megvenni. Ő inkább 20–30 centiseket vásárol – mert igazából az a szép, amikor látja a növekedésüket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Belváros tiltott a Győri Nőknek

Győr - Ottófi Rudolf alpolgármester jegyzi azt a levelet, amelyet a városi önkormányzat írt a győri… Tovább olvasom