Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Akció a kerékpáros balesetek megelőzésére

Győr-Moson-Sopron - A megye közútjain az év első háromnegyed évében 779 személyi sérüléses baleset történt, ezek 12,8 százalékát kerékpárosok okozták, 13 volt halálos. A megyében szerdán hajnalban 300 kerékpárost ellenőriztek a rendőrök, 49 helyszíni bírságot szabtak ki 119 ezer forint értékben.

A kerékpárok műszaki alkalmasságát, a világítás, a fékberendezés állapotát ellenőrizte baleset-megelőzési akciójában a rendőrség szerdán hajnalban. Egyben arra is kíváncsiak voltak a rendőrök, hogy lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén használják-e a fényvisszaverő mellényt a bringások.

A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője az akcióról elmondta: a megye közútjain az év első kilenc hónapjában a kerékpárosokhoz kapcsolható 162 közlekedési eseményből 100 esetben volt okozó és 62 alkalommal részes a biciklis. Az alezredes sajnálatos tényként említette, hogy tizenegy gyermek okozta balesetnél is helyszínelniük kellett a rendőröknek. A kerékpáros közúti közlekedési balesetek során 13 végződött halállal, míg 70 súlyos és 79 könnyű sérüléses volt.

Vági Péter láthatósági mellényt adott át Fieglerné Klics Gabriella kerékpárosnak. Fotó: Tóth Gyula

– A rendőrség középtávú baleset-megelőzési koncepciójában kiemelt feladatként szerepel a kerékpárosok védelmét szolgáló megelőzési propaganda, az érintettek KRESZ-ismereteinek bővítése. Ennek szem előtt tartásával hajtottuk végre a fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzést – mondta el Kiss Zoltán.

Az akcióban a járőrök mintegy 300 biciklist ellenőriztek. Közülük 49-nek kellett helyszíni bírságot fizetni összesen 119 ezer forint értékben, 40-en részesültek figyelmeztetésben. Egy kerékpárost feljelentettek, mert tilos jelzés ellenére ment át a vasúti átjáróban, 5-öt azért, mert nem viselte a láthatósági mellényt lakott területen kívül. Ittasságot 130 bringásnál ellenőriztek, egynél színeződött el a szonda. A járőrök megelőzési jelleggel kétszáz mellényt, valamint kerékpárlámpákat osztottak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillagszóró hadművelet a megyében

Győr-Moson-Sopron - A megyében a fogyasztóvédelem, az ÁNTSZ, az APEH és a mezőgazdasági szakhatóság is jött, látott... és büntetett. Tovább olvasom