Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Adok-kapok kórházi támogatás ügyben

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház teljesítményéhez képest nem lehet többlettámogatásról beszélni - mondta szerdán Szakács Imre. Az Egészségügyi Minisztérium szerint Szakács trükközik a számokkal, nem ők.
Szakács: A Petz-kórház nem kap többlettámogatást

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház teljesítményéhez képest  nem lehet  többlettámogatásról beszélni - közölte az intézményt fenntartó  Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke szerdán.

Szakács Imre (Fidesz) sajtótájékoztatón példaként említette az áprilist, amikor a kórház 232 beteggel többet látott el, mint az előző év azonos időszakában. Ez 6,5 százalékos teljesítménynövekedést jelent, míg a szakminiszter által közölt havi támogatási összeg csupán 2,2 százalékos bevételnövekedést mutat.

Az elnök szólt arról, hogy az idei év első öt hónapjában csaknem félmilliárd forinttal növekedett a kórház tartozása. Az okok közül kiemelte az euró-forint árfolyam változása miatt a külföldi gyógyszerek, eszközök költéségének emelkedését és a növekvő számú beavatkozást, amely szerinte összefüggésbe hozható a gazdasági válság következtében kialakult munkanélküliséggel.

Cáfolta Szakács Imre a szakminiszternek azt az állítását, miszerint a kórház 17 millió forinttal többet kap egy hónapra lebontva, mint egy évvel korábban. A megyei elnök szerint a miniszter által közölt támogatások összege nem tartalmazza a tavaly decemberben kifizetett kasszamaradvány arányos részét. Ez utóbbit figyelembe véve a tavalyi első félévi finanszírozás 43 millió forinttal volt magasabb, mint az idei első hat hónap finanszírozási összege -állította.

Az ellenzéki politikus úgy véli, a tárcánál "kommunikációs trükközés" folyik, ugyanakkor a betegek nem kapják meg a szükséges ellátást. "Az orvos szeretne dolgozni, de az egészségügyi finanszírozás és az egészségügyi kormányzat (...) nem teszi ezt lehetővé" - adott hangot véleményének Szakács Imre.

A tények nem hazudnak

A győri Petz Aladár Kórház – akárcsak a többi egészségügyi szolgáltató – nem állami támogatást kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, hanem az elvégzett ellátások utáni finanszírozási összeget, ez a bevételeinek egy része. A kórház szerződésben vállalt kötelezettsége a betegellátás biztosítása, amelyhez a teljesítmény alapú finanszírozás biztosított. A győri Petz Aladár Kórház bevételeinek azon része, amelyek az egészségbiztosítótól érkezik, az elmúlt öt évben 1,6 milliárd forinttal emelkedett. Ez az emelkedés idén is tapasztalható volt, hiszen az első félévben 5,297 Mrd forintot kapott a kórház, amely 185 millió forinttal több mint 2008-as év azonos időszakában. Ezen felül tavaly év végén a kassza maradvány kifizetésekor 369 millió forintot kapott az intézmény.

Az új finanszírozási rendszer első hónapjában a júniusi kifizetésekkor 17 millió forinttal kapott többet az intézmény, mint a tavaly júniusi kifizetéskor.

Nem az egészségügyi miniszter, hanem Szakács Imre a megyei közgyűlés elnöke trükközik a számokkal, hiszen 2008. júniusában a kórház ugyanúgy nem költhetett az év végi maradványból, mint ahogy idén sem, hiszen ez csak év végén, a maradványok kifizetését követően teheti meg. Egy intézmény gazdaságos működtetését nem csak kizárólag a bevételi források határozzák meg. A kórházak felelőssége is, hogy a jelenlegi körülmények között olyan gazdasági stratégiát dolgozzanak ki egyebek között a költségek racionalizálásával, amelyekkel biztosítani tudják a biztonságos betegellátást.

EüM Sajtóiroda - MTI/OS

Olvasóink írták

  • 3. nane 2009. július 11. 06:35
    „Az egészségügy műkódését a hálapénz tartja fönn.minél tübb műtét annál több a.zsebbe.”
  • 2. osztógép 2009. július 09. 09:20
    „köszönjétek meg Fletónak, a mangalica Ágnesnek, és a sok jóképességű szoc-lib tolvaj politikusnak...”
  • 1. gulyas 2009. július 08. 23:22
    „Innen már egyenes út vezet a csúszópénzek átadásához, mert a beteg gyógyulni akar - bármi áron - a megszokott orvosánál, akiben bízik. Ezt ugye nem úgy hívják, hogy esélyegyenlőség? Igen , a jelen helyzetben csak beteg ne legyen az ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat és autó ütközött a 82-es főút mellett

Több száz méteren keresztül tolt maga előtt a vonat egy autót Nyúl térségében szerdán. A kocsi… Tovább olvasom