Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A véradás a multik felelőssége is

Múlt heti, véradással foglalkozó cikkeink után több olvasó jelezte: hiába akartak vért adni, nem tudnak. Míg valakit a munkáltatója nem engedett el, addig mást a vérellátó központ küldött el, mondván, nincs időpontja. Ennek kapcsán annak jártunk utána, milyen a győri nagyvállalatok témához való hozzáállása, és hol, miért kell előre bejelentkezni.
"Nincs vér? Én állandó véradó vagyok, de amikor bementem a vérellátóba, hogy adjak vért, azt felelték: majd adnak időpontot" – reagált cikkeinkre olvasónk (Vérre megy: csúszhat a műtét – 02. 22., Nincs vérhiány, ha időben szólnak – 02. 23.).

A győri Regionális Vérellátó Központ úgy tájékoztatta lapunkat, hogy náluk mindennap lehet vért adni 7 és 16 óra között, előzetes bejelentkezés nélkül. A Sopron Területi Vérellátóban azonban csak a hétfő az állandó véradó nap, a hét többi napjára valóban időpont-egyeztetés szükséges.

– Hétfőn 8–12 óráig van lehetőség véradásra, a hét többi napján pedig a szervezett véradási programoktól függ. Ha sehol nincs véradó nap a területünkön, akkor aznap nem szállítunk vért, így nem tudjuk elküldeni azt a központba. Emiatt szükséges az előzetes egyeztetés – közölte a Sopron Területi Vérellátó.

Egy másik olvasónk így panaszkodott: "A multi nem engedi el a rendszeres véradót(...)". A nagyvállalatok és multinacionális cégek véradáshoz való hozzáállása pedig kulcskérdés, a nagy létszám miatt ugyanis a dolgozók jelentősen hozzájárulnak a megye vérkészletéhez.
Úgy látszik, ennek fontosságát a cégvezetők is felismerték, hosszas keresgélés után sem találtunk ugyanis olyan győri munkahelyet, ahol nem támogatják a munkavállalók véradását. Lapunk megkeresésére a Vöröskereszt megyei szervezetének véradásszervező koordinátora, Rácz Andrea elmondta: a megyében jók a tapasztalatok, a legtöbb vállalat hozzájárul a véradáshoz. Sok cég helyben szervezteti meg a programot, ahol ha erre nincs mód, lehetőséget adnak a munkavállalóknak arra, hogy felkeressék a vérellátó központot.

A győri Regionális Vérellátó Központban mindennap lehet vért adni, előzetes bejelentkezés ide nem szükséges. Fotó: H. Baranyai Edina
A győri Regionális Vérellátó Központban mindennap lehet vért adni, előzetes bejelentkezés ide nem szükséges. Fotó: H. Baranyai Edina


Az Audi Hungaria Kft. üzemi rendelőjében évente kétszer több száz dolgozó él a véradási lehetőséggel – nyilatkozta az Audi kommunikációs vezetője.

"Fontos nekünk, hogy a nálunk dolgozók egészségesek legyenek, és az is, hogy szerepet vállaljunk az egészségmegőrzéssel, betegségmegelőzéssel kapcsolatos akciókban. A munkavállalókat nyereménysorsolással próbáljuk motiválni" – tette hozzá Czechmeister Mónika.

Olvasóink írták

  • 2. Pofátlan 2011. március 06. 10:21
    „A településemen csak kétszer van évente véradás. Átmentem tavalyelőtt egy másik faluba véradásra, hát elég bután viselkedtek az adatok felírói.”
  • 1. miracle 2011. március 02. 13:58
    „Mikor máskorra is érdemes véradást szervezni, mint mások munkaidejére..?
    Bizonyára jó a munkáltatónak (kiesik a melós ideje, vagy el sem engedi, akármit is mond), jó a munkavállalónak (pitizhet, hogy elmenjen, vagy nem is mehet), jó a betegnek (nem lesz vér).
    Túl kéne már ezen lépni, hogy véradás, óvoda, okmányiroda stb munkaidőn kívül sehol semmi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűbb könyvtár az iskolában

Az NYME Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola az egyetem másik gyakorlóintézményével, a… Tovább olvasom