Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

A válságlavina nem lassít a megyében sem

Tavaly majd minden huszadik bejegyzett vállalkozás ellen indult fizetésképtelenség miatt eljárás. A válság okozta cégbedőlések folytatódnak, és az átlagnál fejlettebb megyéket, így Győr-Moson-Sopront sem hagyják érintetlenül az elemzők szerint.

A gazdasági elemzők szerint 2009 a válság fekete éve volt. Több mint húszezer hazai céget rántott magával, a piac várt megtisztulása mégis elmaradt. A 2010-es statisztikák hamarosan nyilvánosságra kerülnek, a fizetésképtelenségbe fulladt vállalkozások aránya 10 százalékkal is meghaladhatja a korábbi adatot, ami hatalmas emelkedés. Sőt, a tömeges bedőlések várhatóan jó darabig folytatódnak. A borúlátó előrejelzések alapja 2010 első kilenc hónapjának egyre romló statisztikája. Bagyura András, a hitelminősítő Coface Hungary kereskedelmi vezetője elmondta: január és szeptember között országos átlagban az összes cég 4,52 százaléka, vagyis csaknem minden huszadik bejegyzett vállalkozás ellen indult csődeljárás, felszámolás vagy végelszámolás. Győr-Moson-Sopron mindig a fejlettebb régiók élbolyába tartozott, így nem csoda, hogy ez az elrettentő adat – bár magasabb volt a megelőző évi megyei 2,97-hoz képest – nálunk csak 3,64 volt. A folytatódó bedőlések persze nem hagynak érintetlenül bennünket sem.

Magyarországon ebben a pillanatban az építőipar áll a legrosszabbul mind országos, mind megyei szinten.
Ennek okát Bagyura András nagyrészt abban látja, hogy a cégek nem győződnek meg kellő alapossággal leendő partnereik gazdasági pozíciójáról. Egy sor kockázat becsülhető előre, előjel például a kiválasztott vállalkozás nemfizetése, a kialakuló fizetésképtelenségek, a gazdasági és piaci problémák. Nem elég tehát, ha egy vállalkozás egy pörgősebb régióban működik, általa legfeljebb tompítva kapja a válság hatásait. Ez különösen megyénk esetében figyelemre méltó kockázat, ahol a tavalyelőtti időszakhoz képest 2010-re 25 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás jutott.

A kereskedelmi vezető úgy véli: az adott szektor piaci helyzetéből is lehet levonni következtetéseket, Magyarországon ebben a pillanatban az építőipar áll a legrosszabbul mind országos, mind megyei szinten. Az összes eljárás 19 százaléka ezen iparágban indult. További sorrend: kiskereskedelem (12,53 százalék), nagykereskedelem (12,12 százalék), ingatlangazdálkodás, turizmus és vendéglátás, gépjárműipar.

Olvasóink írták

 • 5. Jandex 2011. január 05. 08:48
  „4. hozzászólás oPTiKa 2011.01.04. 20:18
  A cikkez,van itt valaki aki szerint más állt a háttérben?”
 • 4. oPTiKa 2011. január 04. 20:18
  „Ildi, én nem szidtam senkit. Csak a narancsos fiúk szokása MINDENT másokra kenni, akár volt hozzá közük, akár nem. Pont ezért csodálkozom, hogy eddig még nem nagyon volt ilyen hozzászólás.

  Amúgy találtam egy érdekes cikket: http://egyenlito.blog.hu/2011/01/04/wikileaks_botrany_orban_szervezte_a_zavargasokat”
 • 3. b.ildi57 2011. január 04. 16:57
  „a tavaly bedőlt cégek azok nem tavaly lettek fizetésképtelenek hanem még előtte, de sajna nem tudtak kilábalni belőle és ezért 2010 ben mondták be a véget. oPTIKa nem kell rögtön a narancsokat szidni előtte gondolkodj
  mielőtt hülyeségeket írsz”
 • 2. annobon 2011. január 04. 12:02
  „1-hez: "Kedves Barátaim-im-im! A dolgozó magyar nép-ép-ép! A szeretett vállalkozásaink-ink-ink nagy bajban vannak-nak-nak! Mert a zelmúlt 8 évben-ben-ben! A szocliberálisok-sok-sok sok kárt okoztak-tak-tak...." Mintha csak hallanám ("lelki füleimmel") a médiatörvénynek megfelelő lózungokat a Néprádióból...”
 • 1. oPTiKa 2011. január 04. 09:36
  „Na, hol vannak a kis vérnarancsok? Tudjátok, akik kívül narancssárgák, belül vörösök... Pedig olyan jó lenne hallani, hogy ki tolta el...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrből a boszniai misszióba

A bosznia-hercegovinai békefenntartó misszióban 180 magyar katona, köztük 17 tiszt és tiszthelyettes… Tovább olvasom