Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A temetésre elnémultak a harangok?

Laposa Józsefné gyászol. A mezőörsiek polgármestere azonban nem csupán ezért szomorú.
Szabó Gyula plébános ugyanis előzetes ígérete ellenére nem temette el az elhunytat, s a végső búcsú ideje alatt a harang sem szólalhatott meg. A plébános cáfolja mindezt.

– Édesanyám tőlünk távol, Salgótarjánban élte élete utolsó éveit – sorolta megtörten Laposa Józsefné. – Utolsó kívánsága az volt, hogy az a pap temesse, aki ittlétekor a közeli Rétalapon szolgált. Ezért Szabó Gyulával és Gyökér Gyulával is egyeztettem és a plébánián kifizettem az ezzel járó költségeket.

Hogy március 24. és április 4., a temetés napja között mi történt, nem tudjuk, ám Laposa Józsefné a temetés előtti napon szembesült a ténnyel: két pap, közte a külön felkért Gyökér Gyula nem búcsúztathatja el édesanyját.

– Kétségbeesve hívtam az atyát – folytatta a panaszos –, aki annyit mondott, hogy az anyám nem volt olyan prominens személyiség, hogy két pap temesse. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy hét gyermeket szült, sajnos csak hárman élünk már. Nem értem a történteket, hiszen kifizettem a költségeket, a családunk jó hírén mégis folt esett. A mostani, kónyi plébános ugyan helytállt, ám a harangok már nem szólalhattak meg és az édesanyám nem a családi sírban, hanem a református temetőben nyugszik.

Azért itt, mert a kónyi plébános a szolgálati helyétől eltérő községben végezte a szertartást és másra nem volt lehetősége.
Laposa Józsefné a történtek óta képtelen megnyugodni. Rokonsága, ismeretségi köre is megdöbbent a helyi plébános viselkedésén. Szabó Gyulát telefonon Erdélyben értük utol.

– Feljelenthetném a polgármester asszonyt, mert beleavatkozott az egyház ügyeibe – nyilatkozta Szabó Gyula, aki szerint a temetés előtt egy órával pont Laposáné tiltotta meg, hogy ott legyen az édesanyja temetésén.

– Jogi következményekről nem hallottam, ám a faluban tudják róla, hogy máshová jár templomba. A kétpapos temetés iránti kérelmet valóban visszautasítottam, ezalól még a polgármester sem kivétel.
A két fél nyilatkozata mellett a mezőörsiek privát véleményt alkottak. A sajátjukat. Többen meglepődtek, hogy nem a helyi plébános temet, mások előtt nyilvánvaló, hogy a plébános és a polgármester nem beszél egymással. Kérdés, hogy a fájdalomban és a gyászban nem lehetne mindezt félretenni?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhangú az óvodai étrend

Hetente káposzta, túl sok cukros étel és nem mindig ízletes a győri óvodások étrendje a Kisalföld… Tovább olvasom